Tiraspolul dă semnalul începutului campaniei pentru alegerile prezidențiale din stânga Nistrului

, , ,
 

12-09-16_vybory

Regiunea separatistă transnistreană a intrat în febra pretinselor alegeri prezidențiale ce ar urma să dea un nou mandat de conducere pe următorii cinci de zile. Campania a început luni , iar șansele actualului pretins președinte Evgheni Șevciuk sunt din ce în ce mai reduse. Potrivit novostipmr.com, candidații care vor vrea să intre în această cursă, „vor trebui să prezinte de la 8.340 până la 12.510 semnături în favoarea lor”. Pentru acest lucru, cei care doresc să se înscrie în cursă au un termen de două luni pentru a depune acte nesesare. Lupta se va da între actualul pretins lider, Evgheni Șevciuk și actualul președinte al Sovietului Suprem, Vadim Krasnoselski, sprijinul de gruparea „Sheriff”. Totuși, președintele comisiei electorale din Transnistria, Elena Gorodețkaia, a declarat că există deja un candidat care și-a înaintat candidatura – bloggerul Irina Vasilache. Data pretinselor alegeri a fost fixată pe 11 decembrie, iar pentru ca scrutinul să fie valid trebuie să participe 25% din populația înscrisă pe listele electorale cu drept de vot.

Campanie „în familie”

Fosta pretinsă șefa a diplomației de la Tiraspol, Nina Ștanski-Șevciuk, soția actualului lider de la Tiraspol, se implică și ea în campanie electorală. Ea a spus că decretul recent al lui Șevciuk privind aplicarea rezultatelor referendumului din 2006, conform căruia se vota alipirea regiunii la Federația Rusă, reprezintă și azi voința populară de atunci.

„Această inițiativă este legată de faptul că, la data de 17 septembrie, țara va sărbători cea de-a 10-a aniversare a referendumului în cadrul căruia transnistrenii și-au ales vectorul de dezvoltare: pro-rus. În acest an, un studiu de caz pe scară largă cu privire la acest subiect a avut loc în Transnistria și a arătat că viziunea oamenilor nu s-a schimbat. Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, ei ar opta pentru același lucru, iar prezența la urne ar fi la fel de mare”, a declarat pretinsa fostă șefă a diplomației de la Tiraspol, Nina Ștanski-Șevciuk, citată de novostipmr. Mișcarea lui Șevciuk prin transpunerea legislației locale la cea rusă nu este decât o mișcare populistă de campanie menită să puncteze electoral și eventual să dea o notă de satisfacție Rusiei, de la Șevciuk speră să obțină în continuare sprijin.

Șevciuk, pe făraș

Chiar și așa, analiștii politici de la Tiraspol estimează că va fi o luptă deschisă în doi, dar că Șevciuk ar putea pierde acest scrutin. „Principalii doi candidați în această cursă sunt în primul rând actualul lider al regiunii, Evgheni Șevciuk, care a declarat în cadrul conferinței sale de presă anuale că va candida pentru un al doilea mandat. Și este evident că va fi înaintat și un candidat care reprezintă în acest moment politica promovată de Sovietul suprem și de adepții acestuia – este vorba despre Vadim Nikolaevici Krasnoselski, care, de asemenea a declarat că odată cu începerea oficială a campaniei electorale își va anunța decizia. Din câte îmi amintesc, a spus așa: „Mai aveți încă puțină răbdare”. Eu cred că nu vor fi niciun fel de surprize. În sensul bun, cu ghilimele – Vadim Nikolaevici este deja „condamnat” să fie candidat, în sens pozitiv. Vedem în ultimele luni acțiuni active din partea Sovietului suprem în această direcție, din punct de vedere politic este stabilit obiectivul maxim. Ceea ce înseamnă obținerea funcției de șef al administrației”, a declara pentru Europa Liberă politologul de la Tiraspol, Anatol Dirun.

Un sondaj realizat săptămâna trecută de Centrul rus de studiere a opiniei publice VȚIOM, cu sediul la Moscova, îl dă favorit al cursei electorale pe Vadim Krasnoselski, președintele Sovietului suprem. Peste 25% dintre respondenții au declarat că și-ar da votul pentru ca acesta să devină șef al administrației de la Tiraspol, mai scrie sursa citată. Evgheni Șevciuk ar fi susținut de doar 14% dintre respondenți. Prezența declarată la alegeri ar fi una foarte înaltă, de peste 80%. Recent, Șevciuk a încercat o mișcare de forță prin decretarea ajustării legislației transnistrene la cea rusească pentru a fi aplicat astfel rezultatul unui referendum din urmă cu 10 ani care voia alipirea regiunii la Federația Rusă.

Pretinsul președinte de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a semnat miercurea trecută un decret privind punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006 la care 97 la sută dintre transnistreni au votat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea ei ulterioară la Federația Rusă. Documentul mai prevede ajustarea completă a legislației transnistrene după cea din Rusia. El a cerut pretinsului Guvern de la Tiraspol să formeze o „comisie specială” care va avea misiunea ca până la 1 noiembrie să formuleze și să prezinte un plan pentru „ajustarea legislaţiei RMN la legislaţia federală a Rusiei şi termenul de realizare a acestuia”.

Citește și

Transnistria se agață de Rusia pentru a salva de la colaps

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.