Tiraspolul ameninta Chisinaul cu armata rusa

de | ian. 26, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile transnistrene „solicita imbunatatirea anumitor parametri al mecanismului actual de mentinere a pacii pe malul Nistrului sub egida Federatiei Ruse”, solicitand „reintroducerea escadrilei de elicoptere militare si majorarea umarului de pacificatori rusi”, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ-PRESS

Trupele transnistrene, pregatite de razboi cu Chisinaul

Trupele separatiste transnistrene, pregatite de razboi cu Republica Moldova

Autoritatile transnistrene „solicita imbunatatirea anumitor parametri al mecanismului actual de mentinere a pacii pe malul Nistrului sub egida Federatiei Ruse”, solicitand „reintroducerea escadrilei de elicoptere militare si majorarea umarului de pacificatori rusi”, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. Potrivit sefului Ministerului Afacerilor Externe din autoproclamata Republica Moldoveneasca Nistreana, Vladimir Iastrebciac, actualul mecanism urmeaza a fi imbunatatit si pastrat pana in momentul cand conflictului transnistrean i se va atribui o solutie politica. „E necesar cresterea numarului de militari pana la 2400 si reintoarcerea unei escadrile de elicoptere (intre 4-6 elicoptere de atac si logistice – n. red.) a armatei ruse pe aerodromul din Tiraspol”. Declaratia a fost facuta de Vladimir Yastrebciak, la intalnirea cu Grigori Karasin, adjunctul ministrului afacerilor externe al Federatiei Ruse. Potrivit Kommersant, Federatia Rusa are 335 de militari in cadrul misiunii de mentinere a pacii si un grup operativ de trupe de aproximativ 1500 de militari care pazesc imensele depozite militare de la Colbasna.
Declaratia oficialului tiraspolean este o replica la recentele declaratii ale autoritatilor de la Chisinau referitoare la retragerea imediata si neconditionata a militarilor rusi de pe teritoriul Republicii Moldova, desfasurati in regiunea transnistreana cu statut de trupe de mentinere a pacii, relateaza mass-media rusa. Cotidianul de mare tiraj „Kommersant” remarca la randul sau, faptul ca presedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat la intalnirea cu Karasin ca „Federatia Rusa are un rol important in solutionarea conflictului transnistrean” si ca „armata rusa trebuie sa paraseasca imediat teritoriul Republicii Moldova, in conformitate cu obligatiile asumate la summitul de la Instambul al OSCE”.

Statut militarizat

Grigori Karasin a declarat dupa intalnirea cu oficialii de la Tiraspol ca Federatia Rusa va putea examina posibilitatea retragerii militarilor rusi din Transnistria cand va fi decis statutul politic final al regiunii si ca „pozitia Chisinaului este contraproductiva”. El a mai declarat ca Moscova analizeaza reglementarea diferendului transnistrean din perspectiva adoptarii unui statut special pentru Transnistria, cu respectarea integritatii teritorial si a neutralitatii Republicii Moldova. Oficialul rus a mai spus, in cadrul unei intalniri cu vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Victor Osipov, ca este foarte important ca masurile de intarire a increderii sa fie aplicate pe ambele maluri ale Nistru in scopul unui mai bune relationari. Karasin a pledat pentru metoda dialogului in cadrul rezolvarii dosarului transnistrean. La randul sau, Victor Osipov a mentionat ca Executivul de la Chisinau ar in vederea doua obiective prioritare in ceea ce priveste reglementarea conflictului transnistrean: elaborarea unei solutii politice viabile pentru reintegrarea tarii si promovarea consecventa a masurilor de intarire a increderii si sprijinire a populatiei din regiune. Vicepremierul de peste Prut a apreciat disponibilitatea Federatiei Ruse de a sprijini eforturile vizand solutionarea problemei transnistrene in baza respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova. El a pledat pentru continuarea dialogului dintre Chisinau si Tiraspol la nivelul reprezentantilor politici, impulsionarea activitatii grupurilor de lucru pentru intarirea increderii si relansarea cat mai rapida a negocierilor in formatul “5+2″.

SUA dezinteresata

Analistul pe probleme de politica externa Nicu Popescu, cercetator la Consiliul European pentru Relatii Externe (ECFR), este de parere ca Moldova este interesanta pentru SUA doar din perspectiva pozitiei geopolitice pe care o are. “Cred ca Republica Moldova nu este interesanta ca atare pentru SUA, ci mai degraba pentru rolul pe care il joaca in aceasta regiune”, a declarat pentru iMedia.md, Nicu Popescu, cercetator la Consiliul European pentru Relatii Externe (ECFR). Popescu a mai spus ca SUA si-au dorit intotdeauna, dupa destramarea URSS, ca statele ex-sovietice sa-si consolideze suveranitatea si independenta si ca acest element a fost intotdeauna un obiectiv cheie al SUA si Moldova se inscrie partial in atingerea acestor obiective. “Atat Statele Unite, cat si Uniunea Europeana isi doresc sa finalizeze acel proces care a dus la stabilizarea Europei Centrale si de Est, in conditiile in care agenda globala se muta din ce in ce mai mult spre state ca Irak, Afganistan sau Iran“, a declarat analistul Nicu Popescu. “In acest context, Republica Moldova si conflictul transnistrean raman, intr-o anumita masura, o restanta, iar aceste aspecte de securitate joaca un anumit rol in politica SUA fata de regiunea noastra”, a completat Nicu Popescu.

Solicitari repetate

Reamintim ca la sfarsitul lunii decembrie 2009, presedintele autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene, Igor Smirnov, a reiterat solicitarea oficiala catre Federatia Rusa privind suplimentarea contingentului militar rus din regiunea transnistreana. Conform surselor locale, citate de agentia de presa KARADENIZ-PRESS, declaratiile au fost facute in timpul intalnirii dintre liderul regimului separatist de la Tiraspol si o delegatie a Patriarhiei Ortodoxe Ruse, condusa de Iustinian Ovcinicov, arhiepiscopul de Tiraspol si Dubasari, un apropiat al lui Igor Smirnov. Anterior, Smirnov a precizat, intr-un interviu acordat cotidianului Nezavisimaia Gazeta ca „soldatii rusi ar putea ajunge peste hotare daca aceasta va cere interesul national”. Smirnov a precizat ca apararea drepturilor cetatenilor rusi care traiesc in regiune este o prioritate. “Astfel, o suplimentare a fortelor armate rusesti in Transnistria poate si nu este nevoie. Este deajuns sa ramana cei care sunt in prezent”, a mai precizat acesta pentru Nezavisimaia Gazeta.
Periodic autoritatile de Tiraspol solicita majorarea numarului de soldati rusi desfasurati in zona de securitate din regiunea separatista. Astfel, la sfarsitul lunii noiembrie 2009, delegatia transnistreana la Comisia unificata de Control (CUC) a adresat o cerere oficiala partii ruse in care solicita majorarea contingentului fortelor de pacificare rusesti in zona de securitate de pe fluviul Nistru. Conform agentiei de presa „Novii Reghion”, seful delegatiei transnistrene Oleg Beleakov a declarat ca in prezent in regiune sunt circa 500 de pacificatori rusi,  pe cand acordul din 1992, grupul rusesc de mentinere a pacii trebuie sa numere 2400 de persoane, in afara escadrilei de elicoptere militare, retrasa din considerente financiare de catre Federatia Rusa.
In declaratia delegatiei transnistrene la CUC se arata ca majorarea efectivului de pacificatori rusi in regiune va contribui la sporirea increderii populatiei din Transnistria fata de partea moldoveana. „Orice alta prezenta straina in Transnistria in afara de cea ruseasca – in orice calitate si orice cancitate – va fi perceputa negativ si ostil de catre transnistreni. Numai Rusia ca tara garant se bucura de increderea populatiei locale. Si numai Rusia in virtutea unitatii ei istorice cu popoarele ce populeaza regiunea, este capabila sa mentina pacea pe ambele maluri ale Nistrului”, se arata in declaratia delegatiei transnistrene la CUC, citata de agentia Regnum, si preluata de mass-media de la Chisinau.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *