Tiraspol. Separatistii transnitreni invoca din nou independenta

, , ,
 

Transnistria, care se autodenumeşte republica moldovenească nistreană, a marcat duminică 22 de ani de la autoproclamarea independenţei.
Regiunea transnistreană nu a fost recunoscută pe plan internaţional, dar continuă demersurile în acest sens. Republica Moldova, care se opune în continuare acestui plan, le propune transnistrenilor autonomie extinsă în componenţa unui stat unitar. Generalul Mihail Bergman, reprezentantul special al “preşedinţiei transnistrene” în Federaţia Rusă, declara recent pentru presa rusă că Moscova intenţiona să recunoască independenţa Transnistriei în 2008, alături de cea a celor două regiuni separatiste georgiene – Osetia de Sud şi Abhazia, dar a renunţat din cauza lui Igor Smirnov, fostul “preşedinte”, care alături de familia sa a furat miliarde de ruble din ajutorul acordat Tiraspolului de autorităţile ruse.
Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, s-a angajat, vineri, la televiziunea locală, să continue eforturile pentru construirea unui stat independent Transnistria. “Ca preşedinte al Transnistriei, prin constituţie sunt obligat şi îmi voi îndeplini obligaţiile pentru dezvoltarea unei Transnistrii independente şi împlinirea voinţei poporului”, a declarat Evgheni Şevciuk.
“Nu exista niciun un fapt care să arate că suntem pe calea de cedare a poziţiilor noastre în acest moment, şi nu va fi”, a dat asigurări Şevciuk. El a adăugat ca autorităţile transnistrene fac tot posibilul pentru a debloca economia şi că, în acest scop, se duc negocieri dificile privind comunicaţiile rutiere şi feroviare, precum şi aeriene. “Trebuie să deblocăm economia, fără momente politice, pentru a crea condiţii normale de funcţionare a economiei”, a declarat liderul transnistrean.
“Transnistria a fost din anii “90 independentă, suverană şi eu sunt sigur că există o perspectivă serioasă de întărire a Transnistriei şi de stabilire a unui statut de drept internaţional”, a mai declarat Şevciuk, ales la conducerea regiunii separatiste în decembrie anul trecut după un scrutin în care l-a învins pe favoritul Moscovei, Anatoli Kaminski.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *