Timosenko, vizitata de reprezentantii speciali ai UE

, , ,
 

Fostul preşedinte al Parlamentului European, irlandezul Pat Cox, şi fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski, reprezentanţi speciali ai Uniunii Europene, au vizitat-o duminică la spital pe Iulia Timoşenko.
Vizita a avut loc cu două zile înaintea audierilor din apelul împotriva sentinţei prin care a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru “abuz de putere” în urma semnării unui contract de import de gaze naturale ruseşti fără acordul guvernului pe care-l conducea. De asemenea, luni vor avea loc audierile într-un nou proces, în care Timoşenko este acuzată de evaziune fiscală, dar la care a cerut să nu participe din cauza stării de sănătate, solicitare acceptată de serviciul penitenciar ucrainean.
Fostul premier suferă de o afecţiune a coloanei vertebrale şi primeşte în prezent îngrijiri medicale într-un spital ucrainean, unde beneficiază şi de serviciile unui medic german, ea fiind transferată aici din închisoare în urma presiunilor internaţionale. Cazul Timoşenko a tensionat relaţiile dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, aceasta din urmă refuzând să semneze acordul de asociere, iar mai mulţi oficiali europeni un boicotat politic competiţia fotbalistică Euro 2012, organizată în comun de Polonia şi Ucraina.
În încercarea de a detensiona aceste relaţii, premierul ucrainean, Mikola Azarov, a convenit în luna mai cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, trimiterea celor doi reprezentanţi europeni, care au acces liber la procesele fostului premier, la toată documentaţia legată de acestea şi au posibilitatea să discute cu toate persoanele implicate, avocaţi, procurori sau alţi oficiali.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *