Timosenko, renegata de Rada Suprema

, , ,
 
Premierul Timosenko a fost demisa de Rada Suprema

Premierul Timosenko a fost demisa de Rada Suprema

Rada Suprema a Ucrainei (n.r.-parlamentul unicameral al fostei republici sovietice) a adoptat o motiune de cenzura impotriva guvernului condus de Iulia Timosenko, marea perdanta a alegerilor prezidentiale, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform surselor citate, pentru demisia cabinetului condus de Iulia Timosenko au votat 243 de deputati din cei 404 prezenti. Astfel, pentru destituirea Iuliei Timosenko au votat deputatii Partidului Regiunilor, cei ai factiunii comuniste, cea mai mare parte a Blocului Vladimir Litvin (n.r.- Vladimir Litvin este presedintele parlamentului) si o parte a blocului electoral al formatiunii Ucraina Noastra-Autoapararea Populara (condusa de fostul presedinte Viktor Iuscenko). Totodata, pentru demisia Iuliei Timosenko au votat chiar si sapte parlamentari din blocul sau politic, BIUT, semnaland intensificarea lupte politice interne din cadrul formatiunii premierului demis. Restul deputatilor BIUT si o parte semnificativa a celor din Ucraina Noastra-Autoapararea Populara nu au participat la vot.

Deces anuntat

Demisia cabinetului de ministri al Iuliei Timosenko survine la mai putin de o zi dupa destramarea actualei majoritati parlamentare. Reamintim ca anterior, presedintele parlamentului Vladimir Litvin, unul din pretendentii eterni la postul de premier, anuntase “decesul coalitiei de guvernamant” din Ucraina. Astfel, Partidul Regiunilor, al noului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, are cale deschisa pentru formarea unei noi majoritati parlamentare si a unui nou guvern, singurul nominalizat fiind Nikolai Azarov, un mai vechi coleg de partid al lui Viktor Ianukovici, care dispune de o importanta avere.
 
Riposta politica

Premierul ucrainean Iulia Timosenko, impotriva careia a fost adoptata o motiune de cenzura miercuri, a denuntat coalitia formata impotriva ei, declarand ca guvernul ei a fost la inaltime in timpul crizei economice mondiale. “Guvernul nostru a salvat Ucraina de colapsul financiar si de distrugere in sectoarele-cheie”, a spus aceasta, in timpul ultimului discurs sustinut in Rada Suprema in calitate de premier. Ea este convinsa ca echipa sa a salvat independenta Ucrainei si l-a acuzat pe Ianukovici ca pactica o politica impotriva statului ucrainean, raspunzand unor acuzatii similare din partea noului presedinte. Anterior, Iulia Timosenko a fost tinta unor acuzatii extrem de dure din partea fostului presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *