Timoșenko poate fi eliberată fie prin graţiere, fie printr-o decizie a CEDO

, , ,
 

Fostul presedinte al Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, militeaza pentru eliberarea Iuliei Timosenko

Fostul preşedinte al Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat, într-un interviu acordat BBC Ucraina, citat de mass-media regionala, că eliberarea fostului premier Iulia Timoşenko se poate face fie prin graţiere, fie în urma unei decizii în acest sens a Curţii Europeană a Drepturilor Omului. Acum un an, Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru „abuz în serviciu”, după ce a semnat, în luna ianuarie 2009, contracte cu Federația Rusă în domeniul gazelor. De atunci, problema eliberării fostului premier şi a altor politicieni din opoziţia ucraineană, care, în opinia Bruxellesului, au fost condamnaţi politic, a reprezentat unul dintre principalele obstacole în relaţiile dintre Kiev şi UE, dar şi în calea semnării Acordului de asociere şi creare a zonei de liber schimb.
Potrivit lui Jerzy Buzek, UE nu poate fi de acord nu doar cu sentinţa în cazul Iuliei Timoşenko, ci cu întreg procesul intentat împotriva fostului premier. „În cazul Timoşenko, întreaga examinare a dosarului a avut loc într-o instanţă obişnuită, care tratează cazuri penale obişnuite. Prin urmare, rezultatele activităţii acestei instanţe nu ne pot satisface, nici măcar din punctul de vedere al modului în care ancheta şi procesul au fost realizate. Subliniez că nu este vorba doar de sentinţa în sine, ci de întreaga instrumentare a cazului. Cu alte cuvinte, în cazul în care Ucraina doreşte să fie ‘compatibilă’ cu UE, Kievul trebuie să schimbe această lege şi, în general, să pună în aplicare reforma sistemului de justiţie”, a subliniat Buzek.
La începutul săptămânii, o comisie medicală a decis că Timoșenko va mai rămâne internată în Spitalul Căilor Ferate din Harkov cel puţin încă o lună. Decizia medicilor ucraineni vine după ce a expirat termenul de 8 săptămâni de spitalizare, stabilit de medicii de la clinica din Germania, care o tratează pe Iulia Timoșenko.
Ministrul adjunct al sănătății, Raisa Moiseenko, a subliniat că aceasta este o decizie comună a medicilor ucraineni şi germani, care a fost luată ţinându-se cont inclusiv de cererea fostului prim-ministru. Moiseenko a mai precizat că durata estimată de spitalizare va fi prelungită cu o lună, însă, este posibil ca aceasta să mai fie preungită ulterior, în funcţie de eficacitatea procedurior de reabilitare recomandate.
Iulia Timoşenko a fost condamnată, pe 11 noiembrie 2011, la şapte ani de închisoare, pentru abuz de putere. Pe data de 9 mai 2012, fostul premier, care suferă de hernie de disc, a fost internat în Spitalul Căilor Ferate Ucrainene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *