Timosenko, in stare din ce in ce mai grava

de | nov. 19, 2011 | Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Formaţiunea Batkivşcina a fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko a cerut vineri ajutorul Crucii Roşii în vederea punerii unui diagnostic şi a stabilirii unui tratament corespunzător liderei sale, care de 15 zile nu s-a mai ridicat din pat.

yulia  tymoshenkoFormaţiunea Batkivşcina a fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko a cerut vineri ajutorul Crucii Roşii în vederea punerii unui diagnostic şi a stabilirii unui tratament corespunzător liderei sale, care de 15 zile nu s-a mai ridicat din pat. Într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele partidului Aleksandr Turcinov a explicat că este nevoit să facă apel la Crucea Roşie întrucît nici administraţia penitenciarului, unde este deţinută Iulia Timoşenko, şi nici Ministerul Sănătăţii nu au răspuns la solicitarea de a pune un diagnostic în cazul fostei şefe a executivului, în ciuda faptului că starea de sănătatea a acesteia se deteriorează de la o zi la alta. Ministrul ucrainean al sănătăţii Aleksandr Anişcenko consideră că pentru efectuarea unui RMN dnei Timoşenko este necesară permisiunea Curţii de Apel din Kiev. La 9 noiembrie, deputatul facţiunii BIUT din Rada Supremă Serghei Vlasenko declarase, după ce o vizitase pe Timoşenko în închisoare, că aceasta nu se poate deplasa fără ajutor. La 15 noiembrie, el a spus că medicii nu i-au pus niciun diagnostic fostului premier, care între timp a fost inculpat într-un nou dosar.

Kievul trebuie să respecte statul de drept

Acordul de asociere UE-Ucraina ar trebui semnat pînă la finalul acestui an, dar Ucraina trebuie în acelaşi timp să respecte statul de drept şi să permită participarea deplină a opoziţiei la viaţa politică, relevă un raport votat joi, la Strasbourg, de Comisia de afaceri externe a Parlamentului European. Raportul, elaborat de eurodeputatul polonez Ryszard Antoni Legutko (grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni), a fost adoptat cu 57 de voturi pentru, două voturi contra şi două abţineri. Documentul cere negociatorilor din partea UE să facă eforturi pentru ca acordul de asociere UE-Ucraina să fie semnat în viitorul apropiat, preferabil pînă la finalul acestui an. Totuşi, membrii AFET susţin că trebuie să existe perfectă concordanţă cu rezoluţia PE din 27 octombrie, în care se sublinia că dacă nu se va reveni asupra condamnării fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, atunci vor fi periclitate perspectivele încheierii şi ratificării acordului de asociere UE-Ucraina. În plus, eurodeputaţii insistă că Ucraina trebuie să respecte supremaţia legii ca principiu fundamental în relaţiile cu UE şi că Iuliei Timoşenko şi altor lideri ai opoziţiei trebuie să li se permită să participe deplin la procesul politic actual. După adoptarea în plenul PE, recomandările din raportul Legutko vor fi înaintate Consiliului UE, Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE).

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *