Timosenko face apel la Putin si Obama

, , , ,
 

Iulia Timosenko, miza geopolitica la Kiev

Aleksandr Timoşenko, soţul Iuliei Timoşenko, face un apel către liderii mondiali cărora le solicită eliberarea soţiei sale şi sanctionarea regimului lui Viktor Ianukovici, informează publicaţia din Cehia „Ukrgazeta”. „Mă adresez preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, reprezentanţilor Parlamentului European, cu rugămintea să nu permită ca ex-premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, să fie omorâtă. Îi rog de asemenea pe aceşti înalţi oficiali să introducă sancţiuni împotriva regimului lui Ianukovici, care exercită în continuare presiuni asupra deţinuţilor politici din Ucraina”, se spune în scrisoarea trimisă de soţul Iuliei Timoşenko.
Aleksandr Timoşenko, care la ora actuală se află în Cehia, este de părere că Ucraina trece printr-o criză profundă. „Cu scopul de a masca acţiunile sale denigratoare, regimul lui Ianukovici nu face altceva decât să îi provoace şi mai mult rău Iuliei Timoşenko, „plimbându-o pe aceasta dintr-o clinică în alta”, făcând un joc de marketing ieftin”, a scris sotul fostului premier ucrainean.
Reamintim ca pe 21 aprilie 2012 fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko, a fost transferată din închisoarea Kacianovsk la Spitalul Clinic Central din Harkov (estul Ucrainei), însă fără acordul acesteia. In data de 22 aprilie, Timoşenko a fost transportată înapoi, în centrul de detenţie Kacianovsk, unde îşi ispăşeşte pedeapsa condamnarea la închisoare, fostul premier refuzand în repetate rânduri să fie investigată în spitalele ucrainene de către medici ucraineni, pe motiv că nu are încredere în sistemul medical ucrainean.

Protest extrem

‘I s-a propus să efectueze un examen medical, dar a refuzat. Dimineaţă, au mers la ea şi medicul (…) şi membrii comisiei internaţionale de medicină. Din păcate, Iulia Timoşenko refuză un examen medical până la o întâlnire cu avocatul său’, a declarat ministrul adjunct ucrainean al sănătăţii, Raisa Moisenko, citata de mass-media regionala.
Iulia Timoşenko, care şi-a manifestat întotdeauna neîncrederea faţă de medicii ucraineni şi care se consideră o victimă a persecuţiilor politice, a fost transferată la clinica din Harkov vineri seara, ea suferind de puternice dureri de spate de mai multă vreme. ‘După ce şi-au examinat concluziile lor, medicii germani au decis ca dna Timoşenko să primească îngrijiri medicale la spitalul care i s-a propus „în oraşul Harkov”, a indicat un comunicat al închisorii din Harkov, unde fostul premier îşi ispăşeşte pedeapsa.
Dar apropiaţi ai opozantei preşedintelui Viktor Ianukovici au denunţat imediat condiţiile spitalizării, care a avut loc fără un preaviz şi în absenţa avocatului său. ‘Ea a fost transferată noaptea şi la început de weekend, pe parcursul căruia nu se poate întâlni cu avocatul său’, a declarat unul din avocaţi, deputatul Serghei Vlasenko.
Şeful închisorii Evgheni Baraci a indicat însă că Iulia Timoşenko a fost transferată la clinica din Harkov cu acordul său. Potrivit însă AFP, medicii germani nu ar fi fost de acord cu clinica propusă de autorităţile ucrainene. Conform concluziilor unui specialist venit de la Berlin, spitalul din Harkov este în măsură să ofere îngrijirile necesare fostului premier, dar neîncrederea faţă de medicii acestei instituţii va face dificil tratamentul.

Petitie cu repetitie

Anterior, fostul premier ucrainean a fost condamnată în toamna lui 2011 la şapte ani de închisoare, pentru abuz de putere, din cauză că a semnat în 2009, cu Rusia, contracte în domeniul gazelor natural, aducând grave prejudicii bugetului statului ucrainean. Atat Federatia Rusa, cat si SUA statele membre UE au condamnat verdictul justitiei ucrainene.
Recent, împotriva Iuliei Timoşenko a fost deschis un alt dosar penal, de această dată fiind acuzată de fraudă fiscală şi deturnare de fonduri. Totodata, la începutul anului si Evghenia Timoşenko, fiica Iuliei Timoşenko, a ţinut un discurs în Senatul SUA, cerând eliberarea mamei sale si condamnând sistemul judiciar din Ucraina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *