Timosenko detoneaza Ucraina

, , , ,
 

Viktor Ianukovici, favoritul alegerilor prezidentiale

Viktor Ianukovici, favoritul alegerilor prezidentiale

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a declarat ca va organiza ample manifestatii de strada daca turul al doilea al alegerilor prezidentiale, care va avea loc duminica, 7 februarie 2010, va fi fraudat de contracandidatul sau, Viktor Ianukovici, relateaza mass-media locala, citata de agentiile de presa de la Bucuresti. „Daca Ianukovici vrea fraude, suntem capabili sa ii opunem o rezistenta cum nu a vazut niciodata, nici chiar in 2004”, a declarat Iulia Timosenko, in timpul unui miting electoral, facand referire la miscarea populara cunoscuta drept „revolutia portocalie”, care a dus la invalidarea victoriei anuntate initial a rivalului sau, in urma fraudarii scrutinului. „In eventualitatea in care nu vom reusi (…) sa garantam ca expresia vointei poporului si rezultatele acestei vointe sunt oneste, vom chema oamenii in strada”, a declarat Iulia Timosenko, insistand ca „nu exista nicio indoiala in legatura cu acest lucru”.
Reamintim ca Iulia Timosenko si Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, se vor confrunta duminica in turul decisiv al alegerilor prezidentiale. In primul tur din 17 ianuarie, Ianukovici, sustinut in majoritate de populatia rusofona din Ucraina, a obtinut 35,32% din voturile exprimate, cu peste zece procente mai mult decat actualul premier, batalia urmand sa se dea pentru cele peste 37% din voturile revenite celorlalti 16 candidati.

Bomba romanesca

Candidata in turul doi al prezidentialelor de duminica din Ucraina, premierul Iulia Timosenko, a declarat ca va solicita schimbarea deciziei Curtii Internationale de Justitiei de la Haga in problema delimitarii platoului continental al Marii Negre, relateaza agentia de presa KARADENIZ-PRESS. “Platoul continental al Marii Negre este declaratia noastra de independenta economica si politica, este puterea si competitivitatea Statului. Ma voi ocupa de restaurarea justitiei in favoarea Ucrainei”, a declarat premierul Timosenko in cadrul unei reuniuni electorale in regiunea Ternopol din Ucraina occidentala, fieful electoral al extremei drepte ucrainene. Potrivit acesteia, punerea in valoare a platoului Marii Negre va permite Ucraine sa se aprovizioneze cu petrol si gaz pentru cateva sute de ani.
Reamintim ca Curtea Internationala de Justitie de la Haga s-a pronuntat in urma cu un an in cazul delimitarii maritime dintre Romania si Ucraina in jurul Insulei Serpilor. Judecatorii au decis ca linia granitei care delimiteaza platoul continental si zonele economice exclusive va urma arcul de 12 mile maritime, asa cum solicitase Romania. De asemenea, Curtea a decis ca Insula Serpilor nu influenteaza linia de demarcatie. Prin decizia Curtii de la Haga, Romaniei ii revine 79,34% din totalul suprafetei in disputa, ceea ce inseamna accesul la o mare parte din rezervele de petrol si gaze naturale aflate in mijlocul disputei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *