Timosenko, capul de listă al opozitiei unite din Ucraina

, , ,
 

Ucraina, lovita de un nou razboi electoral

Fostul prim-ministru al Ucrainei, liderul partidului Batkivscina, Iulia Timosenko, condamnată la 7 ani de închisoare pentru semnarea „păgubosului” acord de gaze cu Rusia, conduce lista candidatilor la functia de deputat a opozitiei unite „Batkivscina”. Decizia a fost luată la congresul partidelor care au format acum câteva luni opozitia unită, organizat în dimineata zilei de 30 iulie 2012.
Locul doi pe lista de partid i-a revenit liderului blocului opozitiei unite, Arsenii Iateniuk, pe locul trei este presedintele formatiunii „Pozitia civică” Anatolii Gritenko (fost ministru al Apărării în Guvernul Timosenko), pe locul patru – seful staffului electoral al opozitiei unite Alexandr Turcinov si locul cinci i-a revenit fostului ministru de Interne, Iurii Lutenko, la fel detinut în închisoare.

Sistem electoral mixt

Printre primele pozitii pe lista opozitiei se mai regăsesc reprezentanti ai partidelor Narodnyi Ruh, Ukraina Noastră – Autoapărarea Natională, dar si seful Medjilisului tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemiliov.
La acelasi congres, Batkivscina a stabilit cine vor fi candidatii opozitiei unite în circumscriptii teritoriale, întrucât la alegerile parlamentare din 28 octombrie cei 450 de deputtai din Rada Supremă de la Kiev vor fi alesi în baza sistemului electoral mixt.
Partidele opozitiei unite au adoptat si platforma electorală a blocului. Arsenii Iateniuk a mentionat că programul prevede adoptarea a 80 de proiecte de legi, menite să schimbe mai multe sfere ale societătii. În special, este vorba despre legi care le-ar interzice deputatilor să voteze pentru alti colegi, care ar permite revocarea parlamentarilor, precum si a sefului statului.
Anterior, reprezentantii puterii declarau că Iulia Timosenko nu va putea fi înscrisă în cursă, pentru că a fost condamnată de justitia ucraineana. Deocamdată nu se stie care va fi decizia finală în acest. Amintim că oficialii europeni au insistat în nenumărate rânduri ca Timosenko să poată participa la scrutin.
Astăzi a fost dat startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare în Rada Supremă, care vor avea loc pe 28 octombrie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *