Timosenko "blocheaza" acordul de asociere UE-Ucraina

, , ,
 

Rompuy Ianukovici BarrosoPreşedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat că semnarea acordului de asociere UE – Ucraina depinde de “circumstanţe politice”, în special de cazul Iulia Timoşenko.
Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a primit luni, la Kiev, pe liderii Uniunii Europene, la un summit umbrit de condamnarea opozantei Iuliei Timoşenko la şapte ani de închisoare, care a tensionat relaţiile dintre Kiev şi Bruxelles. Şeful statului a primit la palatul prezidenţial delegaţia europeană condusă de preşedinţii UE Herman Van Rompuy şi al Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso.
“Dorim să mergem înainte pentru semnarea şi ratificarea Acordului de asociere cât mai curând posibil, dar acest lucru depinde de circumstanţe politice”, a declarat Van Rompuy înainte de începerea summitului. “Principalele noastre preocupări sunt legate de riscurile unui sistem judiciar influenţat politic, exemplul cel mai clar fiind cel al procesului Timoşenko”, adaugă el.
Condamnarea în octombrie a fostului premier Iulia Timoşenko a provocat furia Uniunii Europene. Lidera opoziţiei ucrainene a făcut apel la decizia de condamnare la şapte ani de închisoare, iar procesul este în curs de desfăşurare.
Înainte de sosirea delegaţiei europene, câteva sute de simpatizanţi ai lui Timoşenko au participat la un miting în apropiere de sediul preşedinţiei, agitând pancarte pe care se putea citi, în engleză, “Libertate pentru Timoşenko” şi “Stop represiunilor politice”.
Într-o ultimă încercare menită să convingă Kievul să adopte o poziţie mai flexibilă în privinţa lui Timoşenko, comisarul european pentru Extindere Stefan Fule a avut luni o întâlnire privată de peste trei ore cu Ianukovici, în capitala ucraineană. Însă preşedintele, care a negat întotdeauna implicarea sa în acest caz, invocând libertatea justiţiei, nu a dat niciun semn că şi-ar schimba poziţia.
Fule s-a întâlnit şi cu Timoşenko în închisoare, la Kiev. Aceasta suferă de dureri puternice la nivelul spatelui şi nu poate merge, potrivit apropiaţilor. Opozanta a făcut apel împotriva condamnării, iar procedura este în curs, dar avocaţii sunt pesimişti, cu atât mai mult cu cât Timoşenko este vizată de o serie de alte anchete judiciare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *