Timoșenko, aroganță electorală

,
 
Iulia Timoșenko, convinsă de propria victorie la prezidențiale

Iulia Timoșenko, convinsă de propria victorie la prezidențiale

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a declarat că „după ce va câştiga scrutinul prezidenţial din 31 martie 2019, toți cei care s-au folosit de Ucraina în ultimii cinci ani sau au fost implicaţi în acte de corupție și au falsificat alegeri vor fi deferiţi justiției”, relatează mass-media de la Kiev, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Corupția a înghițit întreaga țară şi este întreţinută de actualul președinte, Petro Poroşenko. După alegeri, acesta va răspunde pentru tot, inclusiv pentru actele de corupție din procesul prin care au fost livrate către armată echipamente militare de la uzinele sale. Poroşenko va răspunde pentru cei cinci ani de distrugere a țării” – a declarat Iulia Timoșenko.

În opinia sa, Ucraina este condusă de o mafie coruptă, formată din oligarhi, care spală bani prin paradisuri fiscale, ascunzându-se în spatele unor sloganuri care utilizează fraze ce conţin cuvinte precum „armată, limbă şi credință”, notează RBC Ucraina, citată de mass-media internațională.

Timoșenko a declarat că nu are nicio îndoială cu privire la victoria sa în alegeri și că obiectivul său principal în fruntea statului este să pună capăt „acestei perioade a nedreptății, a distrugerii economiei și a posibilităţilor financiare ale fiecărei familii”.

„Candidez pentru a începe o perioadă strălucitoare în istoria Ucrainei, o perioadă de înflorire a economiei ucrainene şi de revenire la respectul faţă de oameni şi faţă de justiție. Cred că putem face acest lucru împreună cu toți ucrainenii” – a concluzionat Iulia Timoşenko.

Bomba Coelho

Candidata la alegerile prezidenţiale din martie 2019, Iulia Timoşenko, care figurează printre favoriţi, a negat recent că ar fi vrut să-şi adjudece sprijinul scriitorului brazilian Paulo Coelho, fără aprobarea acestuia, difuzând la anunţarea candidaturii sale un film în care acesta îi aducea un omagiu, relatează mass-media, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Difuzarea acestui film, în care scriitorul laudă talentele Iuliei Timoşenko, „o persoană care poate conduce o ţară”,fusese interpretat ca un mesaj de sprijin, dar autorul „Alchimistului” a dezminţit rapid că s-ar fi angajat în favoarea fostului premier.

„Eu nu am înregistrat niciodată niciun mesaj care să-i susţină candidatura, chiar dacă îmi place mult ca persoană, politica ucraineană nu este domeniul meu”, a scris miercuri pe Twitter scriitorul brazilian.

„Nu este nicio propagandă din partea mea. Este un film autobiografic despre ultimii 15 ani din viaţa mea, unde erau utilizate imagini documentare din punctul meu de vedere absolut corecte”, a reacţionat în faţa presei Iulia Timoşenko, prezentă la Davos, în cursul unei conferinţe despre Ucraina, organizată de fundaţia oligarhului Viktor Pinciuk în marja Forumului economic mondial.

Filmul respectiv a fost difuzat în cadrul congresului partidului Batkivşcina al Iuliei Timoşenko, care a desemnat-o drept candidată la alegerile din 31 martie.

„Am întâlnit-o pe Timoşenko de două ori. Ea are carismă. Este o personalitate foarte puternică. A trecut prin multe încercări şi are o caracteristică unică: este capabilă să depăşească toate dificultăţile. Această persoană precis poate conduce ţara”, declară Paulo Coelho în film.

Biroul de presă al Iuliei Timoşenko a precizat că videoclipul cu Coelho fusese înregistrat în 2010 pentru un documentar.

Planuri pentru Donbass

Candidatul la funcția de președinte al Ucrainei și liderul Partidului „Batkivşcina”, Iulia Timoșenko, a declarat că noul șef de stat va trebui să reîntoarcă Donbasul și Crimeea în componența Ucrainei. Politiciana le-a povestit colegilor săi de partid acest lucru în cadrul „Forumului unității”, transmite Libertatea Cuvântului, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Liderul Partidului „Batkivşcina” consideră că negocierile privind situația din Donbas în formatul de la Minsk s-au epuizat, așa că noul președinte va trebui să revină la examinarea Memorandumului de la Budapesta. Documentul a fost încheiat în anul 1994 între Ucraina, Rusia, Statele Unite ale Americii și Regatul Unit și a garantat securitatea Kievului în schimbul renunțării la armele nucleare. Potrivit planului lui Timoșenko, autoritățile trebuie să obțină de la cei care au semnat memorandumul ca Crimeea și Donbas-ul să fie reîntoarse Ucrainei.

Timoșenko a menționat că mulți dintre acești patrioți ucraineni locuiesc pe aceste teritorii, care „așteaptă cu nerăbdare eliberarea de inamic”. O altă sarcină importantă, în opinia politicianei este crearea unei noi armate care să corespundă tuturor standardelor NATO. Pentru aceasta este nevoie de ajutorul partenerilor occidentali.

Saakașvili în ring

Controversatul politician Mihail Saakașvili, a declarat că o susține pe Iulia Timoșenko la alegerile prezidențiale din Ucraina din 31 martie curent. Saakașvili i-a mulțumit fostului premier Timoșenko pentru ajutorul acordat Georgiei în anul 2008.

„Vreau să îi mulțumesc Iuliei Timoșenko pentru faptul că guvernarea condusă de ea ne-a acordat atunci ajutor umanitar. Iulia Tmoșenko este una din primele care a venit în Varșovia să mă susțină, după ce am fost deposedat, în mod ilegal, de cetățenie”, a spus Saakașvili într-un video prezentat la adunarea partidului Uniunea panucraineană „Patria”, condus de Iulia Timoșenko.

Zelenski vs. Timoșenko

Dacă în timpul apropiat ar avea loc alegerile prezidențiale în Ucraina, atunci câștigător ar fi actorul Vladimir Zelenski, cu 19% din intenţiile de votare, arată un sondaj de opinie efectuat în luna decembrie 2018 la comanda Institutului Republican Internațional, citat de mass-media de la Kiev.

Candidatul clasat pe poziţia a doua este fosta şefă a executivului de la Kiev, Iulia Timoşenko, cu un procent de 18,2%, urmat de actualul şef al statului, Petro Poroşenko, care ar câştiga teren cu 15,1% din intenţiile de vot, Boiko – 10% și Grițenko – 8,5 %.

Conform sondajului citat, următorul în clasament este liderul Partidului Radical Oleg Lyashko (7,0%), liderul fracțiunii Nashi Evgheni Muraiev (3,6%), candidatul de la partidul Ukrop Alexander Shevchenko (2,9%), primarul din Lviv Andrey Sadovy 2,7%).

Sondajul a fost efectuat în luna decembrie 2018 la comanda Institutului Republican Internațional din SUA. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *