Tiganii bulgari resping integrarea in UE

, , ,
 

 

Musulmanii din Bulgaria, victimele extremei-drepte bulgare

Musulmanii din Bulgaria, victimele extremei-drepte bulgare

Reprezentanti ai comunitatii de tigani din Bulgaria, una dintre cele mai importante din Uniunea Europeana (UE), au primit cu scepticism, marti, proiectul autoritatilor de la Bruxelles cu privire la integrarea lor, relateaza mass-media bulgara, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit acestui proiect al Comisiei Europene (CE), guvernele Uniunii urmeaza sa prezinte, pana la sfarsitul anului, strategii nationale privind “educatia, locurile de munca, sanatatea si asigurarea de locuinte” pentru comunitatile lor de romi, a declarat comisarul european pentru Munca si Afaceri Sociale, Laszlo Andor, in cadrul unui forum international, desfasurat la Sofia. “Excluderea continua a romilor de pe piata muncii si din societate nu este o optiune. Acest lucru nu este acceptabil”, a declarat el.

Scepticism etnic

Reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale (ONG) prezente la forum si-au afisat scepticismul fata de declaratiile comisarului, unii agitand banderole pe care se putea citi “Opriti finantarea excluderii romilor” si “Nu va bateti joc de cele 12 milioane de romi”. Unii militanti romi si-au justificat rezerva referindu-se la lipsa de rezultate vizibile a sutelor de strategii elaborate de guvernele precedente. In plus, birocratia si ritmul lent al platilor in cadrul unor proiecte anterioare au descurajat ONG-urile romilor sa ceara ajutorul Uniunii pentru finantarea altor proiecte. Andor a recunoscut ca sunt necesare “ameliorari” in acest domeniu.
Ponderea romilor bulgari este cea mai ridicata din Uniune, reprezentand 10,3 la suta din populatia de 7,6 milioane, potrivit datelor comparative ale Consiliului Europei (CoE), dar majoritatea traiesc in mizerie. Potrivit unui studiu recent al Institutului Open Society, venitul mediu al romilor bulgari se ridica doar pana la 36,6 la suta din media tarii, 12 procente nu beneficiaza de apa curenta, iar 60 la suta nu au o toaleta.

Ministru prezidentiabil huiduit

Ministrul bulgar de Interne, Tvetan Tvetanov, presedinte al Consiliului Guvernamental pentru Probleme Etnice de la Sofia (n.r.-unul din principalii favoriti ai alegerilor prezidentiale urmatoare), care a vorbit despre migratie si infractiunile comise de catre romi, a fost huiduit. Unii militanti au parasit sala, in semn de protest. “Nu este potrivit ca un reprezentant guvernamental de rang inalt, ca el, sa intretina stereotipurile”, a declarat Deian Kolev, presedinte al ONG-ului pentru dialog interetnic Almalipe.
Vara trecuta, mii de imigranti romi din Romania si Bulgaria au fost expulzati din Franta, ceea ce a produs dezbateri aprinse, la scara europeana, asupra situatiei acestei comunitati. in total, in Uniunea Europeana traiesc aproximativ 12 milioane de romi.

Sprijin turcesc

Reamintim ca majoritatea populatiei de etnie rroma din Bulgaria este de religie musulmana, premierul turc Recep Tayyip Erdogan criticand vehement recentele violentente provocate de partidul ultranationalist bulgar Ataka impotriva credinciosilor musulmani la Sofia. “Ma adresez fratilor si rudelor noastre din Bulgaria. Condamn cu putere asaltul lansat la Sofia impotriva credinciosilor musulmani, cu ocazia marii rugaciuni colective de vineri”, a declarat premierul Erdogan cu ocazia unei reuniuni desfasurata la Bursa, un oras cu o mare comunitate de turci plecati din Bulgaria, transmite Agerpres. “O asemenea violenta este rezultatul unei mosteniri genetice privind lipsa de toleranta fata de celalalt”, a insistat Recep Tayyip Erdogan, salutând reactia autoritatilor de la Sofia fata de incidentul petrecut. Printr-un comunicat dat publicitatii, Ministerul de Externe de la Ankara le-a cerut autoritatilor bulgare sa ia masuri impotriva celor ce se fac vinovati de respectivele violente, insistând ca acestea reprezinta o incalcare a drepturilor fundamentale ale omului. Snterior, procurorul sef al Sofiei a avertizat partidul ultranationalist ca ar putea fi scos in afara legii, daca va continua astfel de actiuni.

Atac rasist

Reamintim ca sustinatorii partidului Ataka au luat cu asalt un grup de credinciosi musulmani care se rugau intr-o moschee din centrul Sofiei, in semn de protest fata de folosirea difuzoarelor in lacasul de cult. Nationalistii au organizat un protest in fata unei moschei din Sofia, sustinând ca difuzoarele care cheama musulmanii la rugaciune se aud mult prea tare. Sustinatorii partidului bulgar de extrema-dreapta Ataka i-au atacat pe musulmani in timpul rugaciunii de vineri de la moschee. In timp ce unul dintre protestatari incerca sa scoata un covoras de rugaciune din fata moscheii, tensiunea a escaladat si a inceput un conflict intre cele doua grupuri. Sustinatorii Ataka au inceput sa strige “Turci, plecati!” si sa arunce cu oua. Partidul de extrema dreapta este singurul aliat parlamentar al partidului GERB, la putere.

1 răspunde
  1. anon de serviciu
    anon de serviciu says:

    Dragă Marcu, în titlu sunt „țigani”, în descriere îi numești „romi” și „rromi”. Păi ce căcat e ăsta? Păcat, începutul era bun…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *