The Economist: Războiul comercial dintre Rusia şi Ucraina ar putea influenţa negativ situaţia Iuliei Timoşenko

, , , ,
 
Iulia Timosenko, miza geopolitica

Iulia Timosenko, miza geopolitica

Războiul comercial dintre Rusia şi Ucraina ar putea dubla eforturile politicienilor ucraineni de a continua reformele de integrare în Uniunea Europeană, consideră jurnaliştii de la The Economist, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit acestora, problema detenţiei fostului premier Iulia Timoşenko va fi astfel pentru autorităţile de la Kiev mult mai puţin ameninţătoare decât un război comercial cu Rusia.
„În prezent, este puţin probabil ca Rusia să suspende în totalitate importurile de mărfuri din Ucraina. Dacă se recurge, totuşi, la o astfel de măsură, aceasta nu va dura o lungă perioadă de timp, deoarece economia Rusiei, care a şovăit destul de mult în 2013, va fi foarte afectată”, susţin analiştii de la The Economist Intelligence Unit.
Potrivit experţilor, din punct de vedere politic, o asemenea mişcare din partea Moscovei ar putea intensifica tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, însă acest lucru ar putea aduce unele beneficii pentru partea ucraineană.

Scenarii politice

„Ucraina ar putea câştiga astfel un pic de simpatie şi sprijin din străinătate. SUA, de exemplu, şi-au exprimat deja dorinţa de a ajuta Ucraina în ceea ce priveşte diversificarea surselor de energie”, scrie The Economist. „Dar, în cazul în care conflictul se va intensifica şi va aprofunda şi mai mult criza economică, aceasta ar putea reduce sprijinul guvernului în rândul populaţiei, însă totodată i-ar putea stimula pe actorii politici din Ucraina să îşi intensifice eforturile pentru implementarea reformelor pro-europene”, consideră analiştii The Economist Intelligence Unit.
„Din acest punct de vedere, acţiunile disperate ale Rusiei o pot transforma pe Iulia Timoşenko într-un actor mai puţin ameninţător pentru preşedintele ucrainean, iar perspectivele de redresare a programului de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional, mai puţin atrăgătoare decât au fost înainte”, susţin britanicii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *