Test electoral in Republica Moldova

, , ,
 

Saptamana trecuta a avut loc primul test electoral din acest an pentru partidele din R.Moldova

Saptamana trecuta a avut loc primul test electoral din acest an pentru partidele din R.Moldova

La sfarsitul saptamanii trecute, în Republica Moldova au avut loc alegeri ale primarilor în 15 localităţi din diferite raioane, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. În urma scrutinului, şapte localităţi s-au ales cu primari noi, iar în alte opt va fi desfăşurat turul doi de scrutin, peste două săptămâni. Conform surselor locale, cei 7 primari aleşi sunt liberalul Mihail Golban (s. Floreni, raionul Anenii Noi), liberal-democrata Elena Moşneguţa (s. Hansca, raionul Ialoveni), democratul Stelian Lungu (s. Roşcani, raionul Străşeni) şi comuniştii Andrei Pâslari (s. Vişniovca, r-nul Cantemir) Victor Piculschii (s. Albota de Sus, raionul Taraclia), Fiodor Mincu (s. Congaz, UTA Găgăuzia) şi Nicolai Colioglo (s. Copceac, UTA Găgăuzia). Peste două săptămâni, turul doi va fi organizat inclusiv în Sângera, localitate din componenţa municipiului Chişinău. Aici lupta se va da între reprezentantul Partidului Liberal, Mihai Lari, şi cel al Partidului Liberal Democrat, Valeriu Poiată. La scrutinul de duminică, în cele 15 localităţi, au concurat 75 de candidaţi. Cei mai mulţi au fost de la Partidul Democrat (14 la număr), Partidul Comuniştilor şi Partidul Liberal Democrat (câte 10), Partidul Liberal (9) şi 8 candidaţi independenţi.
În cursă au intrat de asemenea, şi candidaţi ai partidului Alianţa „Moldova Noastră”, ai partidului „Moldova Unită”, de la Mişcarea „Acţiunea Europeană”, Partidului Popular Creştin Democrat, Partidul Social Democrat şi Mişcarea social-politică „Forţa Nouă”.

Bilant electoral

Mişcarea Acţiunea Europeană se află în creştere în intenţiile de vot ale alegătorilor, reuşind să concureze cu succes cu partidele parlamentare considerate mai importante pe scena politică conform rezultatelor de la alegerile locale noi, desfăşurate la 16 mai, relateaza serviciul de presa al MAE. Conform sursei citate, candidatul MAE din satul Şestaci (raionul Şoldăneşti), Pavel Pozdircă, a obţinut 18.4% din voturi şi va participa în turul al II-lea al alegerilor pentru Primărie, ce va fi organizat la sfârşitul acestei luni. În alte două localităţi, oraşul Floreşti şi satul Vişniovca (raionul Cantemir), candidaţii MAE au ieşit pe locul al III-lea, întrecînd candidaţii unora dintre partidele parlamentare aflate la guvernare.
Potrivit calculelor făcute de reprezentanţii partidului, intenţia de vot pentru MAE a crescut de trei ori în ultimele trei luni de zile, cel mai obiectiv indicator în acest sens fiind rezultatul obţinut la alegerile din 16 mai. „Am obţinut, în medie, 3.3% din voturile exprimate. Pentru un partid aflat în proces de consolidare, acest  rezultat este promiţător: ne aflăm, practic, la mai puţin de un procent faţă de pragul de intrare în Parlament”, a declarat preşedintele MAE, deputatul Veaceslav Untilă. Acesta a precizat că, pentru MAE, alegerile din 16 mai au fost primul test electoral în plan local — test pe care partidul „a reuşit să îl treacă cu succes”.
„În campania electorală s-au implicat lideri de la conducerea partidului, care au mers în localităţile în care MAE a desfăşurat acţiuni electorale sub sloganul «Mai multă bunăstare, mai puţină ură!». Toate partidele au promis prosperitate în campaniile electorale ce au avut loc anul trecut. Pînă acum, niciunul dintre partide nu şi-a respectat promisiunea. MAE este hotărît ca, în perioada următoare, să promoveze mai mulţi oameni capabili şi mai multe proiecte politice pentru creşterea bunăstării cetăţenilor Moldovei”, a declarat Veaceslav Untilă. Reamintim ca la alegerile locale noi din 16 mai, MAE a avut şase candidaţi: cei mai mulţi dintre ei au pînă în 40 de ani, iar trei dintre candidaţi sunt femei.

Esec electronic

Comisia Electorala Centrala de la Chisinau a testat duminica, pentru prima data, doua inovatii – votarea prin internet si Registrul electronic al alegatorilor. Desi procedura de votare online este simpla si rapida, “subiectii experimentului” nu s-au inghesuit la masinile electronice. La una din sectiile de votare din orasul Sangera, unde astazi au loc alegerile locale noi, au fost instalate doua terminale de vot electronic. Aparatele nu au fost conectate la internet, iar alegatorii doar au simulat votarea online. Pentru ca este vorba de un test, rezultatele nu poarta caracter oficial. Tinerii s-au aratat incantati de posibilitatea de a-si da votul prin intermediul internetului.
“La alegerile din 29 iulie eram plecata la mare, in Bulgaria, si a trebuit sa merg tocmai la Sofia pentru a vota. Daca as fi putut sa votez prin internet, ar fi fost mult mai simplu pentru mine”, a declarat, pentru StireaZilei.md, o alegatoare. “Procedura de vot este usoara. M-am descurcat foarte bine si chiar mi-a placut”, a spus un tanar.
Pe de alta parte, oamenii mai in varsta s-au “speriat” de noile masinarii. “Lasa cei tineri sa voteze asa, eu am votat cum sunt obisnuita de o viata”, a spus o batranica, razand. “E ceva nou si ne sperie. Cand va fi definitiv, vom incerca”, a adaugat o femeie. Pana la amiaza, doar 66 de alegatori au testat masinile electronice.
“Totusi este ceva nou. In acelasi timp, nu toti cetatenii cunosc internetul si, respectiv, nici nu incearca. Dar speram ca de fiecare data vor fi tot mai multi si mai multi doritori”, a explicat, pentru StireaZilei.md, seful Directiei Informatizare din cadrul CEC, Stefan Condrea.
Noul sistem va putea fi utilizat abia peste 4-5 ani, dupa ce vor fi elaborate mecanisme de securizare a datelor. Potrivit reprezentantilor CEC, moldovenii vor putea vota de la orice calculator conectat la internet, fie de acasa, fie de peste hotare.
Tot la Sangera a fost incercat, in premiera, si Registrul electronic al alegatorilor. Fiecare cetatean a avut posibilitatea sa se gaseasca in baza de date a CEC-ului la un calculator operat de un functionar electoral. CEC sustine ca programul va permite evitarea votului multiplu si a altor forme de fraudare a alegerilor. Registrul nu va fi insa aplicat la urmatoarele alegeri decat, la fel, sub forma de testare. Elaborarea si implementarea programului vor costa circa 33 de milioane de lei. O parte din suma este alocata de Guvern, iar o alta – oferita de donatori externi.
Desi doar cu doua zile inainte de scrutin doi dintre candidatii la functia de primar de la Sangera s-au luat la cearta, astazi, scrutinul a decurs fara incidente. Alegatorii au fost asteptati la urne cu muzica de petrecere si tot asa petrecuti la intoarcere. Pentru fotoliul de primar al oraselului Sangera au luptat noua candidati.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *