Teroristul de la Burgas ar fi venit din România

, , ,
 

Teroristul sinucigaş, autor al atentatului de la Burgas a intrat în Bulgaria dinspre România, scrie vineri presa bulgară.
Acesta este scenariul de bază investigat de serviciile bulgare. Încă în seara de miercuri, la câteva ore după atentatul sângeros în care şi-au pierdut viaţa cinci turişti israelieni şi şoferul bulgar al autocarului, fotografia presupusului terorist a fost trimisă poliţiei de la Ruse. Cu această imagine la dispoziţie, poliţiştii din oraşul dunărean intră în toate hotelurile, birouri de schimb valutar şi restaurante şi întreabă angajaţii dacă au văzut acest bărbat. Autorităţile bulgare presupun că teroristul a petrecut la Ruse între 4 şi 7 zile înainte de a se îndrepta spre Burgas, scrie ziarul Monitor.
Serviciile de informaţii israeliene, americane şi bulgare analizează trei piste principale în atacul terorist de pe aeroportul din Burgas, respectiv Hezbollah, Al-Qaida şi teroriştii turci. Principala pistă este Hezbollah, care ar fi primit ajutor din partea Gardienilor Revoluţiei din Iran. Potrivit fostului şef al serviciilor bulgare de informaţii Kircio Kircev, celelalte două piste se referă la Al-Qaida şi la teroriştii turci, care ar fi vrut să răzbune cele nouă victime ale operaţiunii israeliene din mai 2011 asupra navei Mavi Marmara, relatează presa bulgară.
Autorităţile bulgare, citate de postul de televiziune bTV, insistă că autorul atacului a avut mai mulţi colaboratori în ţară, care sunt fie cetăţeni libanezi, fie islamişti bulgari care au pregătit atacul în interiorul graniţelor Bulgariei. Anchetatorii au constatat, de asemenea, că dispozitivul exploziv era improvizat şi extrem de puternic. În pofida profilului ADN, identitatea autorului rămâne însă necunoscută. Unul dintre martori este un şofer de taxi care l-a dus pe presupusul atacator la aeroport. El este interogat, dar nu au apărut detalii despre mărturia sa. Potrivit Parchetului din Burgas, înaintea atacului, bărbatul a petrecut ceva vreme în staţiunea Ravda din sudul ţării. El a încercat să închirieze o maşină, dar proprietarul a devenit suspicios în legătură cu permisul de conducere şi a refuzat să încheie afacerea. Pentru moment nu sunt disponibile alte detalii în legătură cu această informaţie.

SRI nu comentează

SRI nu comentează informaţiile apărute în cotidianul bulgar Monitor, potrivit căruia teroristul sinucigaş de la Burgas ar fi intrat în Bulgaria dinspre România. Potrivit Monitor.bg, acesta este scenariul de bază investigat de autorităţile bulgare, care presupun că teroristul a petrecut la Ruse între 4 şi 7 zile înainte de a se îndrepta spre Burgas.
Serviciul Român de Informaţii a luat toate măsurile specifice pentru cunoaşterea posibilelor situaţii generatoare de riscuri teroriste şi monitorizează permanent evoluţia ameninţărilor teroriste, a declarat, vineri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava. ”În momentul de faţă SRI a adoptat măsurile specifice pentru cunoaşterea posibilelor situaţii generatoare de riscuri teroriste. De asemenea, SRI monitorizează permanent evoluţia ameninţărilor teroriste la adresa României împreună cu partenerii externi ai serviciului, pentru realizarea măsurilor de prevenire a oricărui potenţial risc pentru securitatea naţională”, a declarat Sorin Sava.
Joi, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis menţinerea actualului nivel de alertă teroristă (albastru precaut) şi continuarea măsurilor operative, care vor fi adaptate permanent la evoluţia situaţiei operative şi, numai în cazul unor evoluţii care vor viza ţara noastră explicit, se poate propune modificarea nivelului e alertă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *