Teroriștii, depistați la nivel molecular

de | nov. 8, 2013 | Caucaz, Federatia Rusa, Info Militar, Intelligence, Jurnal de Front, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Un dispozitiv elaborat în comun de NATO și Rusia va permite depistarea de la distanță a bombelor ascunse pe corpul teroriștilor, relatează mass-media de specialitate, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Terorismul, combatut in comun de NATO si Kremlin

Terorismul, combatut in comun de NATO si Kremlin

Un dispozitiv elaborat în comun de NATO și Rusia va permite depistarea de la distanță a bombelor ascunse pe corpul teroriștilor, relatează mass-media de specialitate, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sistemul de detectare la distanță a explozivelor STANDEX garantează depistarea bombelor pe corpurile teroriștilor și va fi utilizat în locurile unde sunt aglomerații de oameni. Dispozitivul a fost elaborat de specialiștii din Rusia împreună cu cei din statele NATO – Marea Britanie, Franța, Italia, Turcia și SUA, costul proiectului fiind estimat la aproximativ 2,8 milioane de USD.
Într-un comunicat oficial al NATO se arată că „sistemul de detectare la distanță a susbstanțelor explozive STANDEX va ajuta NATO și Rusia să prevină atentatele teroriste, de genul cărora au avut loc în ultimul deceniu în transportul în comun din Londra, Madrid și Moscova”.

Test reuşit

Prima testare a sistemului STANDEX a avut loc în luna iunie 2013 la o stație de metro într-unul din principalele orașe europene. Conform afirmațiilor cercetătorilor, sistemul garantează detecția explozivelor în regim real de timp, fără blocarea circuitului pasagerilor. Principiul de acțiune al STANDEX se bazează pe utilizarea de sensori speciali și tehnologii care la nivel molecular depistează structuri anormale, prin scanarea cu microunde. Activitatea sistemului sorespunde normelor internaționale de securitate.
Prima testare a STANDEX în Rusia va avea loc la metroul din Sankt-Petersburg. Producția în serie a STANDEX este planificată până la deschiderea Jocurilor Olimpici de la Soci în 2014. Conform prognozelor companiei americane de consulting, Homeland Security Market Research, până în anul 2014, față de 2009, cererea pentru asemenea tehnologii va crește de șase ori. Anterior, ministerele de externe ale țărilor participante în proiect au declarat că proiectul STANDEX poate fi prima și cea mai de succes experiență de colaborare NATO-Rusia.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *