Teroristii agricoli blocheaza frontierele UE

, ,
 

Anarhistii greci ameninta cu blocarea frontierelor UE

Anarhistii greci ameninta cu blocarea frontierelor UE

Punctele de trecere a frontierei terestre dintre Bulgaria si Grecia, state membre UE si NATO, sunt in pericol de a fi blocate de catre protestele violente ale fermierilor greci, relateaza cotidianul grec „Elliniko Fenomeno” din Salonic, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform cotidianului grec, care citeaza surse din cadrul politiei locale, gruparile de extrema-stanga din Grecia sunt gata sa declanseze actiuni violente impotriva institutiilor statului elen pentru a sprijini protestele fermierilor. Totodata, siturile de internet si blogurile reprezentand extrema-stanga greaca indeamna militantii radicali sa se alature fermierilor pentru a bloca granitele terestre si navale ale Greciei.
Conform purtatorilor de cuvant ai fermierilor, protestele au fost provocate de neacordarea subventiilor guvernamentale si europene, precum si scaderea dramatica a preturilor de achizitionare a produselor agricole de la producatori. Protestele au inceput de vineri, din data de 15 ianuarie, cand sute de fermieri din regiunea de nord a Greciei au blocat, cu peste 200 de tractoare si alte utilaje agricole, punctul de trecere a frontierei Eksohi-Ilinden, considerata una dintre cele mai importante vami rutiere dintre Grecia si Bulgaria, prin acest punct trecand anual si milioane de cetateni din statele UE, Ucraina, Federatia Rusa, etc. Protestul a durat aproximativ doua ore, liderii fermierilor declarand ca luni vor bloca total vamile de la granita Greciei cu Bulgaria, numarul protestatarilor urmand sa depaseasca 3 mii.
Aceasta situatie nu este noua pentru frontiera bulgaro-elena, in ianuarie 2009, fermierii greci care protestau fata de neacordarea subventiei si scaderea preturilor au intrat cu tractoarele pe teritoriul Bulgariei, in apropiere de punctul de trecere a frontierei Kulata, provocand inchiderea celor trei puncte de trecere rutiera. Blocajul a produs pierderi financiare importante industriei turistice elene, perturband si transporturile comerciale internationale.

Avertismente diplomatice

Serviciul de presa al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti a dat publicitatii un comunicat de presa, citat de agentia KARADENIZ PRESS, prin care atentioneaza ca, in urmatoarele zile, este posibila blocarea temporara a punctelor de trecere a frontierei dintre Bulgaria si Grecia de catre fermieri greci protestatari, in incercarea de a forta dialogul cu autoritatile de stat. “Asociatiile transportatorilor rutieri din Romania (atat de marfuri cat si de persoane), si persoanele care se deplaseaza individual sunt atentionate ca, in urmatoarele zile, exista un pericol real de blocare atat a cailor rutiere cat si a punctelor de trecere a frontierei rutiere dintre Bulgaria si Grecia. Blocaje similare au mai avut loc in anul 2009 si au durat peste 30 zile, afectand transportul international de marfuri si de persoane in zona”, a anuntat comunicatul MAE, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “MAE recomanda cetatenilor romani care doresc sa se deplaseze in Grecia sau care revin din aceasta tara, sa se informeze in prealabil in legatura cu posibilitatea trecerii frontierei terestre bulgaro-elene. Ambasada Romaniei la Sofia este in contact cu autoritatile locale bulgare, pentru a asigura sprijinul necesar cetatenilor romani, in caz de nevoie. In paralel Consulatul general al Romaniei la Salonic monitorizeaza evolutia situatiei de la granita Greciei cu Bulgaria”, se precizeaza in finalul comunicatului. Reamintim ca in timpul blocajelor din 2009, sute de cetateni romani au ramas izolati in regiunea de la frontiera eleno-bulgara, fiind nevoie de interventia serviciilor de urgenta pentru evitarea unor tragedii.

Atentate anarhiste

Recentele amenintari ale extremei stangi din Grecia a dus la mobilizarea fortelor de ordine din regiunile de nord ale Greciei, autoritatile elene mobilizand efective importante ale fortelor de ordine si structurilor de securitate locale. Reamintim ca politistii greci au examinat anterior o revendicare de pe Internet din partea unui grup anarhist pentru atentatul cu bomba contra imobilului celei mai mari companii de asigurari elene la Atena, care a provocat importante pagube materiale fara sa faca victime umane. ”Examinam revendicarea, pentru moment suntem prudenti asupra autenticitatii sale”, au declarat surse oficiale din cadrul politiei elene, citata de agentiile internationale si preluata de KARADENIZ PRESS. Textul revendicarii a fost descoperit pe un blog ce partine miscarii anarhiste si pune in centrul acestui atentat organizatia “Conspiratia celulelor de foc” ca autoarea a atacurilor contra unor birouri si domicilii ale unor responsabili politici. Atentatul, care a provocat importante pagube imobilului Ethniki Asfalistiki, o companie apartinand grupului Bancii Nationale a Greciei (ETE), a fost un atac contra “spiritului de consum” de Craciun, da asigurari textul. Declarandu-se ostili modului de viata occidental, autorii textului au indicat ca au vrut “sa tulbure calmul orasului”. Atentatul a fost comis la 15 minute dupa un apel telefonic la un ziar grec. Mai devreme, politia a indicat ca favorizeaza pista extremistilor Luptei Revolutionare (EA), figurand pe lista de organizatii teroriste a UE.

Salvare refuzata

Presedintia spaniola a UE a respins joi orice idee a unei salvari financiare a Greciei, care se confrunta cu importante deficite financiare, de catre alte tari membre ale UE, relateaza mass-media internationala, citata de presa de la Bucuresti. Secretarul de stat al afacerilor europene din guvernul socialist spaniol, Diego Lopez Garrido, a declarat – in cursul unei conferinte de presa, la Madrid – ca este nevoie de coordonare economica in UE. “Dar exista o limita, care este de a nu proceda la o salvare financiara”, a spus el. Lopez Garrido exclude o flexibilizare a acestei reguli pentru tarile din zona euro, care utilizeaza aceeasi moneda. “Fiecare tara are responsabilitatea bugetului sau”, a adaugat el, subliniind ca fiecareia ii revine obligatia de “a-si administra riscurile bugetare”.
Grecia este supusa unor presiuni puternice din partea partenerilor sai europeni si a pietelor pentru a-si redresa finantele publice, care traverseaza una din cele mai grave crize din istoria tarii. Experti ai Comisiei europene si ai Bancii Centrale Europene (BCE) au sosit miercuri in Grecia pentru a-i examina in detaliu finantele publice. Deficitul public al tarii a explodat in 2009. El este estimat la 12,7 % din PIB, in timp ce pactul european pentru stabilitate fixeaza o limita de 3 % (depasita totusi de cateva tari membre).

Iluzii financiare

La randul sau, Jurgen Stark, membru al consiliului director al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de agentiile de presa internationale, a declarat ca Uniunea Europeana nu va acorda ajutoare financiare Greciei. “Pietele isi fac iluzii daca spera ca, la un moment dat, celelalte tari vor scoate bani din portofel pentru salvarea Greciei”, a declarat Stark, in cadrul unui interviu acordat pentru cotidianul Il Sole 24 Ore. Acesta a subliniat faptul ca Grecia nu si-a controlat conturile publice in ultimii ani si nici nu a luat masuri pentru cresterea competitivitatii tarii. “Tratatele prevad clauza de non-salvare si regulile trebuie sa fie respectate”, a adaugat Starck.
Aceste declaratii au atras protestele autoritatilor elene, ducand la o depreciere importanta a monedei europene in ultimele doua saptamani. Stark a estimat, totodata, ca inflatia din zona euro va ramane stabila pana la sfarsitul lui 2011. “In prezent, zona euro este caracterizata de un grad inalt de stabilitate a preturilor, ce ne permite sa credem ca nivelul dobanzii este potrivit”, a afirmat el. Totodata, Christian Noyer, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, a estimat miercuri, la randul sau, ca BCE nu are motive sa renunte la politica monetara relaxata in lipsa tensiunilor inflationiste si in contextul in care revenirea economica este fragila.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *