Termen limita pentru parcursul european al Republicii Moldova

de | mai 29, 2013 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Situatia este inca incerta la Chisinau in ceea ce priveste investerea guvernului Iurie Leanca. Acesta ar trebui sa ceara votul de incredere al parlamentului pentru componenta cabinetului de ministri si programul de activitate al viitorului executiv, dar negocierile nu au fost finalizate. In continuare, neincrederea este principala problema a fortelor politice care negociaza in acest […]

DSC_2992-e1331116660230

Situatia este inca incerta la Chisinau in ceea ce priveste investerea guvernului Iurie Leanca. Acesta ar trebui sa ceara votul de incredere al parlamentului pentru componenta cabinetului de ministri si programul de activitate al viitorului executiv, dar negocierile nu au fost finalizate. In continuare, neincrederea este principala problema a fortelor politice care negociaza in acest moment formarea unui nou guvern. Discutiile pentru crearea unei noi majoritati parlamentare care ar vota Guvernul sunt purtate de PLDM (centru-dreapta), al fostului premier Vlad Filat, Partidul Democrat (PDM, centru-stanga), condus de fostul presedinte al Parlamentului Marian Lupu, si de o parte din deputatii liberali (dreapta), in timp ce conducerea acestui partid si o parte din fractiunea parlamentara au anuntat ca nu vor sustine Guvernul Leanca. Negocierile au inceput saptamana trecuta si sunt purtate pe doua directii – semnarea unui Acord pentru constituirea unei noi coalitii majoritare si componenta si programul viitorului Guvern. Se pare ca discutiile treneaza pe marginea celui de-al doilea subiect, iar din declaratiile negociatorilor reiese ca exista divergente in ce priveste Centrul National Anticoruptie, Servicul Vamal si Serviciul Fiscal. Activitatea acestor institutii a provocat critici pana acum, partidele din fosta Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) acuzandu-se reciproc ca le-au politizat.

Tratative prelungite

Negocierile se desfasoara intr-un context politic dificil, dupa ce in ultima luna au avut loc mai multe evenimente care au aprofundat criza deja existenta. Negocierile actuale sunt de fapt a doua etapa de discutii dupa demiterea Guvernului Filat, la 5 martie. Prima a inceput in luna aprilie, cand presedintele Nicolae Timofti il desemnase tot pe Filat sa formeze noua echipa guvernamentala. Votul de investitura urma sa aiba loc la 25 aprilie. La 22 aprilie partidele vorbeau despre atingerea unui consens si despre prefigurarea noii aliante. in aceeasi zi insa, Curtea Constitutionala a decis ca Filat nu mai poate candida pentru un nou mandat de premier si l-a obligat pe presedintele Timofti sa numeasca si un alt prim-ministru interimar in locul lui Filat, deoarece Guvernul condus de acesta a fost demis pentru suspiciuni de coruptie si abuz de putere. PLDM a lasat sa se inteleaga ca in spatele acestei hotarari ar fi stat deputatul PDM Vlad Plahotniuc, un influent politician si om de afaceri. Astfel, la 25 aprilie, cand urma sa fie investit Guvernul, deputatii PLDM si cei din opozitia comunista l-au demis pe Marian Lupu din functia de presedinte al parlamentului, iar o saptamana mai tarziu au votat mai multe legi si hotarari, dintre care unele pareau a fi indreptate impotriva Partidului Democrat, noteaza Agepres. Printre acestea ar fi modificarea sistemului electoral, demiterea procurorului general, reducerea inamovibilitatii judecatorilor Curtii Constitutionale, trecerea Centrului National Anticoruptie din subordinea parlamentului in cea a guvernului. O parte din aceste acte au fost ulterior anulate de Curtea Constitutionala. Mai multi analisti de la Chisinau sunt sceptici ca partidele din fosta AIE vor ajunge la un numitor comun, opinand ca in toamna vor fi organizate alegerile anticipate. Pana atunci, Republica Moldova risca sa fie condusa de un guvern demisionar si un prim-ministru interimar, cu imputerniciri reduse, un parlament fara presedinte si fara o majoritate parlamentara clara si de un sef al statului care nu are prea multe prerogative, Republica Moldova fiind tara parlamentara.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *