Teritoriile de la Palanca, Republica Moldova, dorite de Ucraina

, , ,
 

Bomba Palanca arunca in aer relatiile Kiev-Chisinau

Kievul doreste teritoriile de la Palanca

Ministrul ucrainean de Externe, Kostiantin Hriscenko, a declarat că intenţionează să ceară Republicii Moldova să transfere Ucrainei controlul asupra unui lot de pământ din satul Palanca, din apropierea autostrăzii Odesa-Reni, relatează agenţia Interfax Ucraina, citată de Kyiv Post în ediţia online şi preluată de Mediafax.

“Poziţia noastră rămâne clară. Şi cred că toată lumea înţelege că este datoria părţii moldovene, care trebuia îndeplinită în urmă cu 10-12 ani. Partea ucraineană nu va mai accepta amânări”, a afirmat Hriscenko vineri, în Parlament.

După desfăşurarea alegerilor locale în Republica Moldova, Kievul va insista pentru discuţii internaţionale, inclusiv între miniştrii de Externe, pe tema cooperării între cele două ţări, a adăugat el.

În baza unui acord de frontieră din 1999, Republica Moldova a dat Ucrainei un segment de 7,7 kilometri din autostrada Odesa-Reni, dar a continuat să deţină teritoriul adiacent drumului în satul Palanca.

După sosirea la putere a unor noi lideri în Republica Moldova în 2009, Ucraina a anunţat că vrea un teren de 1.000 de hectare, argumentând că decizia Kievului de a ceda Chişinăului 450 de metri din coasta Dunării, în 2002, a permis moldovenilor să finalizeze construcţia Portului Giurgiuleşti.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *