Teoristi din SUA, arestati la Amsterdam

de | sept. 12, 2010 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Doi barbati care veneau din SUA, suspectati ca pregateau un atentat, au fost arestati recent la aeroportul din Amsterdam, dupa informatii transmise de Washington privind prezenta unor "obiecte suspecte" in bagajele lor. "Obiecte suspecte au fost descoperite in bagajele a doi pasageri ai zborului United 908, venind de la Chicago O'Hare si cu destinatia Amsterdam"

SUA exporta terorism

SUA exporta terorism

Doi barbati care veneau din SUA, suspectati ca pregateau un atentat, au fost arestati recent la aeroportul din Amsterdam, dupa informatii transmise de Washington privind prezenta unor „obiecte suspecte” in bagajele lor. „Obiecte suspecte au fost descoperite in bagajele a doi pasageri ai zborului United 908, venind de la Chicago O’Hare si cu destinatia Amsterdam”, a declarat un oficial al Departamentului american pentru Securitate Interna. „Obiectele nu au fost considerate periculoase in sine si, in cadrul procesului de partajare de informatii cu partenerii nostri, autoritatile olandeze au fost informate privind aceste obiecte suspecte”, potrivit textului, care adauga ca „ancheta este in curs de desfasurare”. Cu putin timp inainte, un purtator de cuvant al jandarmeriei aeroportului din Amsterdam a anuntat ca doi barbati au fost arestati luni, la aterizarea avionului lor ce venea de la Chicago, scrie presa internationala, citata de agentia de presa KARADENIZZ PRESS.
„Doi barbati au fost arestati la cererea politiei judiciare” la aeroportul Amsterdam-Schiphol, a precizat acest purtator de cuvant, Robert van Kapel. „Cei doi au fost arestati la bordul unui avion care venea din Chicago”, a adaugat el, fara a face precizari suplimentare, „din cauza anchetei” in curs de desfasurare. Parchetul general olandez nu a putut fi contactat pentru a confirma informatia. Potrivit postului american ABC News, citat de Mediafax, politia olandeza i-a arestat pe cei doi barbati pentru „planificarea unui atentat terorist”.

Terorism aerian

Departamentul american pentru Securitate Interna a refuzat sa precizeze daca arestarea celor doi intervenise in urma solicitarii sale. Departamentul nu a explicat nici cum si de ce acesti suspecti s-au putut imbarca, in pofida descoperirii mai multor obiecte suspecte in cel putin unul din bagajele lor. ABC News i-a identificat ca fiind Ahmed Mohamed Nasser al-Soofi, cu domiciliul la Detroit (Michigan) si pe care unul din vecinii sai l-a prezentat ca fiind originar din Yemen, si Hezam al-Murisi. Sosit din Birmingham, Alabama, la Chicago, Al-Soofi isi inregistrase bagajele pentru un zbor catre Washington, apoi Dubai si avand Yemenul ca destinatie finala, in timp ce el s-a imbarcat impreuna cu Al-Murisi pentru un zbor cu destinatia Amsterdam. Inainte de plecarea sa din Birmingham, agentii de securitate l-au supus pe Al-Soofi unei verificari suplimentare, din cauza hainelor sale considerate anormal de groase. Ei au descoperit ca avea asupra lui suma de 7.000 de dolari in numerar si ca bagajele sale contineau si un telefon mobil atasat unei sticle cu Pepto-Bismol, medicament impotriva greturilor si raului la stomac. In bagaje au fost descoperite alte trei telefoane mobile lipite intre ele cu banda adeziva, precum si ceasuri de asemenea lipite unele de altele, un cutter si trei cutite mari. Nu a fost gasita insa nici o urma de explozibil si el a putut sa se imbarce spre Chicago, la fel ca si bagajele sale. Imbarcandu-se pentru zborul cu destinatia Amsterdam, cei doi barbati „nu transportau obiecte interzise asupra lor sau in bagajele lor de mana”, a precizat o sursa din cadrul administratiei americane, subliniind ca mai multi politisti din cadrul Air Marshals se aflau la bordul avionului. In privinta aparatului de zbor la bordul caruia s-au aflat bagajele lui Al-Soofi continand obiecte suspecte, el si-a efectuat, potrivit ABC, zborul spre Washington, de unde era pe punctul de a zbura catre Dubai, cand mai multi oficiali si-au dat seama ca bagajele se aflau la bordul avionului, dar nu si proprietarul lor. Avionul a trebuit sa se intoarca spre punctul sau de stationare, unde bagajele suspecte au fost debarcate, dar nu a fost detectat nici un material exploziv, potrivit unor oficiali citati de ABC

SUA, exportator de terorism

SUA sunt exportator de terorism, arata un raport secret al CIA publicat de WikiLeaks, un fenomen care, daca va deveni o perceptie larg raspandita, va deteriora relatiile cu aliatii si va scadea disponibilitatea acestora catre activitati „extrajudiciare”, relateaza presa de la Washington. Aceasta este concluzia unui raport de trei pagini realizat, in februarie, de Celula Rosie (Red Cell) a Agentiei Centrale de Informatii (CIA), un centru de analize creat dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 de catre directorul de atunci al Agentiei, George Tenet, cu scopul de a furniza analize „instantanee” asupra „unei intregi serii de probleme analitice”.
Intitulat „What If Foreigners See the United States as an «Exporter of Terrorism»?” (Si daca strainii percep Statele Unite ca un „exportator de terorism”), documentul il citeaza, intre altii, pe David Headley, cu dubla cetatenie pakistaneza si americana, pentru a demonstra ca Washingtonul este un exportator de terorism. Headley a pledat vinovat, anul acesta, de actiuni de monitorizare pentru sustinerea atacurilor de la Mumbay, in 2008, comise de Lashkar-i-Taiba, in care au fost ucise 160 de persoane. Gruparea i-a facilitat deplasarea intre SUA, Pakistan si India.
Asemenea „exporturi” nu sunt noi, se arata in raport. In 1994, un doctor evreu american, Baruch Goldstein, a emigrat din New York in Israel, s-a alaturat gruparii extremiste Kach si a omorat 29 de palestinieni, in timpul unei rugaciuni, la Mormantul Patriarhilor, in Hebron. Acest atentat a declansat un val de atentate in autobuz, comise de o grupare extremista palestiniana, in 1995.

Raport contestat

Purtatoarea de cuvant a CIA, Marie Harf, a minimizat impotanta documentului. „Acest tip de produs analitic, identificat in mod clar ca provenind de la Celula Rosie a Agentiei, are doar rolul de a stimula gandirea si de a prezenta diverse opinii”. In timp ce expertii in lupta antiterorista se concentreaza asupra amenintarilor interne, al-Qaida si alte grupari teroriste „ar putea sa-si fi intensificat recrutarea de americani care sa opereze in strainatate”, subliniaza raportul. Iar daca aceasta „marca” devine cunoscuta, partenerii straini ai Washingtonului ar putea deveni „refractari”, ar putea chiar cere „extradarea de cetateni americani” pe care-i suspecteaza de terorism. Refuzul Statelor Unite de a extrada cetateni americani ar putea afecta aliantele, iar, „in cazuri extreme, ar putea determina unele Guverne sa extraga in secret cetateni americani suspectati de terorism provenind de pe teritoriul american”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *