Teodor Baconschi: Romania ramane cel mai puternic avocat al R. Moldova in UE

de | iul. 31, 2010 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

„Continuam sa fim cel mai puternic avocat al Republicii Moldova in UE. In acest sens am organizat pana acum doua reuniuni ale Grupului Informal de Sprijin pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova, pe care l-am lansat impreuna cu Franta.

Diplomatia romaneasca sustine integrarea in UE a Chisinaului

Diplomatia romaneasca sustine integrarea in UE a Chisinaului

„Continuam sa fim cel mai puternic avocat al Republicii Moldova in UE. In acest sens am organizat pana acum doua reuniuni ale Grupului Informal de Sprijin pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova, pe care l-am lansat impreuna cu Franta. Prima intalnire a avut loc la Bruxelles in 25 februarie, cea de-a doua la 14 iunie, la Luxemburg, cu o foarte buna participare. Speram sa organizam la Chisinau o a treia astfel de reuniune pe 30 septembrie”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Atingerea potentialului maxim al relatiilor bilaterale cu Republica Moldova constituie o prioritate constanta a politicii externe romane, determinata in special de comunitatea de limba, cultura, traditii si istorie, mai considera ministrul.

Relatii romano-romane

Reamintim ca dupa instalarea guvernului democratic de la Chisinau (septembrie 2009), relatia bilaterala a inregistrat evolutii pozitive fara precedent, sustinute de rezultate concrete. Relansarea dialogul politic intre Bucuresti si Chisinau pe toate palierele s-a realizat prin vizita Presedintelui Traian Basescu in Republica Moldova (27-28 ianuarie), urmata de vizita in Romania a Presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu (27-28 aprilie), se afirma in bilantul MAE.
Participarea Primului ministru, Emil Boc, insotit de ministrul roman al Afacerilor Externe si de ministrul Administratiei si Internelor, la ceremonia de inmanare a primelor permise de mic trafic (31 martie) a marcat indeplinirea, in graficul prestabilit, a unui angajament important asumat de Romania – implementarea Acordului privind micul trafic la frontiera. Totodata, la 9 iulie, ministrul roman al Afacerilor Externe a inaugurat consulatele generale de la Cahul si Balti, infiintate in timp record, cu un considerabil efort financiar si de resurse umane. S-au constituit astfel primele prezente institutionale ale UE in afara capitalei Chisinau. Prin actiunile sale, MAE sprijina energic demersurile autoritatilor de la Chisinau de apropiere de structurile europene. In cadrul dialogului cu partenerii UE, cu institutiile europene si cu alti interlocutori internationali,
Inaugurarea celor doua consulate generale ale Romaniei la Cahul si Balti, perspectiva deschiderii Institutului Mihai Eminescu la Chisinau, alocarea a peste jumatate din fondurile destinate asistentei pentru dezvoltare unor proiecte concrete dedicate Republicii Moldova, sunt doar cateva dintre actiunile MAE care releva semnificatia acordata relatiei bilaterale.

Statut european

Romania pledeaza constant pentru perspectiva europeana a Republicii Moldova, pentru obtinerea unui statut similar statelor din Balcanii de Vest. In acest context, au fost organizate primele doua reuniuni (25 ianuarie, 14 iunie a.c.) ale Grupului informal de sprijin pentru actiunea europeana a Republica Moldova. Grupul constituie o initiativa a Romaniei, lansata alaturi de Franta, si se profileaza ca o reala platforma de dialog privind Republica Moldova
In ce priveste identificarea, cu implicarea activa a UE, a unei solutii pentru conflictul transnistrean, la 23 martie ministrul roman al Afacerilor Externe a avut o intrevedere cu RSUE Kalman Mizsei. Totodata, secretarul de stat francez Pierre Lellouche si ministrul roman au cosemnat, la 2 iunie, o scrisoare inaintata Inaltului Reprezentant Catherine Ashton, privind necesitatea unei mai mari implicari a UE in dosarul transnistrean.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *