Tentaculele South Stream sufoaca Romania

, , ,
 

South Stream ameninta securitatea energetica a Romaniei

South Stream ameninta securitatea energetica a Romaniei

Producatorul german de chimicale BASF a acceptat sa intre in proiectul gazoductului South Stream, prin care Rusia vrea sa livreze Europei Occidentale gaze naturale, potrivit premierului rus, Vladimir Putin, citat de mass-media regionala. “Sunt foarte fericit ca ati decis ca este in folosul vostru (al BASF – n.r.) sa intrati in proiectul South Stream si sunt fericit in special pentru ca hotararea voastra este sustinuta de guvernul german, in principal de cancelarul Angela Merkel”, a afirmat Putin. Directorul general al BASF, Jürgen Hambrecht, si cel al Gazprom, Alexei Miller, au semnat un memorandum de intelegere privind intrarea Wintershall, o divizie a BASF, in proiectul rus.
Reamintim ca proiectul South Stream presupune construirea unui gazoduct cu o lungime de 3.600 de kilometri, care va aproviziona Europa Occidentala cu gaze rusesti, tranzitand Marea Neagra si regiunea balcanica. Partenerii Gazprom in proiect sunt grupul italian Eni, compania franceza EDF si OMV, din Austria.
Gazoductul concureaza Nabucco, investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu. Proiectul este derulat de un consortiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania).

Cacealmaua rusa

Federatia Rusa ia in calcul varianta de a micsora costurile proiectului South Stream sau inlocuirea sa cu un proiect pentru furnizarea de gaz natural lichefiat catre Europa, a declarat vicepremierul rus Igor Secin. “Gazprom si Guvernul studiaza in prezent diferite optiuni care ar duce la minimizarea cheltuielilor pentru implentarea proiectului South Stream”, a declarat Igor Secin, dupa discutiile purtate cu liderul rus Dmitri Medvedev si premierul turc Recep Tayyip Erdogan, la Moscova. “O optiune privind construirea unei fabrici de gaz lichefiat la Marea Neagra ar putea fi adaugata sau ar putea fi o alternativa la conducta”, a mai precizat Igor Secin. El a afirmat ca fabrica ar putea fi construita in nordul Rusiei. “Posibilitatea realizării unui terminal de gaz lichefiat la Marea Neagra poate fi adiţională sau una dintre alternativele conductei”, a adaugat acesta.
Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria pentru a construi sectorul terestru al gazoductului, insa este nevoie si de aprobarea Turciei pentru constructia sectorului submarin. Turcia ar fi trebuit sa dea unda verde acestei constructii inca din 31 octombrie 2010.
Secin sustine ca nu intelege de ce Turcia manifesta aceasta reticenta in privinta aprobarii proiectului, subliniind ca negocierile pe aceasta tema vor continua. Turcia şi Rusia s-au confruntat permanent în privinţa realizării gazoductului South Stream, partea turcă cerând gaze ieftine în schimbul acordării permisiunii pentru realizarea conductei prin apele sale teritoriale.

Misiune imposibila

Anunţul unui posibil terminal LNG este un bluff al Rusiei din moment ce Turcia întârzie aprobarea South Stream pentru a presa Moscova, potrivit analiştilor. “Este un bluff pentru urechile Turciei”, a spus Mikhail Krutikhin de la RusEnergy. “Rusia nu poate contramanda South Stream din moment ce ar putea fi o mare lovitură pentru imaginea primului ministru (Putin -nr) şI toate înţelegerile semnate cu Vestul Europei”, a mai spus Krutikhin pentru Kommersant. Turcia importă 64% din gazul consumat din Rusia şI este şI parte a proiectului Nabucco, gazoductul european care vrea să transporte gaze caspice până în centrul Europei, la Baumgartden în Austria. Nabucco este sprijinit de SUA şI UE şI vizează şI diversificarea surselor, nu numai a rutelor. UE importă annual cam 25% din gazele consumate din Rusia, de la Gazprom.
Rusia sprijină South Stream pentru a ocoli Ucraina, cu care a avut divergenţe în ultimii ani privind preţurile. Acestea s-au transformat ulterior în opriri complete ale furnizării de gaze, ceea ce a afectat câteva state din UE puternic dependente de ruşi, precum Slovacia sau Bulgaria. Rusia nu-şi permite să facă asta în continuare. O altă variantă de ocolire a Turciei ar fi să treacă gazoductul prin apele Ucrainei, dar asta n-ar rezolva nimic din moment ce exact Ucraina trebuie ocolită.
Mikhail Korchemkin, fondator si director executiv la East European Gas Analysis, spune că Turcia înţelege perfect jocul Rusiei şI că în final va primi reducerile cerute.

Precedentul centralei nucleare

Acelaşi gen de “tocmeală” dintre Rusia şI Turcia a avut loc în privinţa centralei nucleare de 20 de miliarde de dolari pe care Rosatom o va construi la Akkuyu, pe malul Marii Mediterane, într-o zonă seismică. Iniţial se convenise ceva iar Turcia, nemulţumită de preţ, a anulat tot. În final, după un an de zile de negocieri, s-a convenit în luna mai 2010 ca Rosatom să opereze centrala cu patru reactoare timp de 60 de ani. Guvernul turc vrea ca firma constructoare să facă centrala pe banii ei şi să-şi recupereze sumele investite în timp, potrivit Hurriyet Daily News.
Turcia vrea ca în 2030 un procent de 20% din electricitatea sa să provină din surse nucleare.

Consortiu pentru Romania

Consortiu Lukoil-Vanco International va exploata petrol in RomaniaUn consortiu format din Lukoil Overseas, subsidiara a companiei ruse Lukoil, si Vanco International au semnat un contract de concesiune cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru exploatarea petrolului din doua perimetre in Marea Neagra, Rapsodia Est si Trident. Lukoil Overseas detine 80 la suta din consortiu, iar Vanco International 20 la suta, potrivit unui comunicat al companiei.
Cele doua companii au obtinut dreptul de a exploata perimetrele respective in urma unei licitatii sustinute in vara anului trecut. Perimetrele Rapsodia Est si Trident sunt localizate in Marea Neagra, la adancimi cuprinse intre 90 si 1.000 de metri, la o distanta de 60 – 100 de kilometri de tarm, in apropierea Sulinei. Impreuna, cele doua perimetre se intind pe aproximativ 2.000 de kilometri patrati. Lukoil Overseas va deschide un birou in Romania, pentru a derula proiectul.

Conditii dure

Cea mai mare companie petroliera din Rusia, Rosneft, si grupul american Chevron ar putea renunta la un parteneriat privind dezvoltarea unui zacamant din Marea Neagra, deoarece nu se inteleg in privinta conditiilor cooperarii, potrivit publicatiei Kommersant, preluata de mass-media regionala. Rosneft vrea ca parteneriatul, care are ca scop dezvoltarea depozitului Val Shatskogo, sa fie inregistrat in Rusia, idee neagreata de Chevron, mentioneaza publicatia rusa, care citeaza surse apropiate situatiei. Grupul american este nemultumit, de asemenea, ca nu poate alege antreprenorii si reclama probleme privind schema de finantare a proiectului. Totodata, Chevron a propus dezvoltarea unor proiecte in zona arctica, in locul Val Shatskogo.
Companiile au convenit in luna iunie 2010 sa colaboreze in dezvoltarea zacamantului petrolier marin si au semnat un acord preliminar in acest sens in prezenta premierului rus, Vladimir Putin. Grupul american s-a angajat sa investeasca un miliard de dolari in analiza geologica a depozitului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *