Tensiuni la ONU, din cauza Iranului

, , , ,
 

Kremlinul amana vanzarea de rachete S-300 catre Republica Islamica Iran

Kremlinul amana vanzarea de rachete S-300 catre Republica Islamica Iran

Delegatia Romaniei la ONU a parasit sala Adunarii Generale in timpul discursului sustinut de presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, in momentul in care acesta a inceput sa prezinte teorii conspirationiste cu privire la atentatele din 11 septembrie. “In coordonare cu delegatia Uniunii Europene si cu Presedintia UE, am decis sa parasim sala, in momentul in care s-au depasit anumite limite acceptabile”, a declarat ambasadorul Romaniei la ONU, Simona Miculescu, potrivit Mediafax. In discursul rostit in plenul Adunarii Generale, Ahmadinejad a afirmat ca atentatele de la 11 septembrie au fost “planuite de anumite segmente din guvernul american”, pentru “a opri declinul economiei americane” si “a schimba cursul evenimentelor din Orientul Mijlociu si a salva regimul sionist”, termen prin care Iranul se refera la Israel.Acuzatiile au provocat dezaprobarea delegatiei americane, care s-a ridicat si a parasit imediat sala, urmata de delegatiile statelor membre UE.

Discurs contestat

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a evocat joi, in fata Adunarii generale a ONU, un “complot” american in atentatele din 11 septembrie 2001, provocand plecarea imediat a delegatiilor SUA si UE, relateaza presa internationala, citata de agentia KARADENIZ PRESS. “Cateva elemente din interiorul guvernului american au orchestrat atentatul pentru a inversa declinul economiei americane si influenta sa in Orientul Mijlociu intr-o maniera de a salva regimul sionist. Majoritatea poporului american la fel ca si alte natiuni si politicieni sunt de acord cu acest punct de vedere”, a afirmat el. “In loc sa reprezinte aspiratiile si bunavointa poporului iranian, dl Ahmadinejad a ales din nou sa trancaneasca despre teorii abjecte despre complot si afirmatii antisemite care sunt detestabile si delirante”, a subliniat Mark Kornblau, purtator de cuvant al misiunii americane la ONU. Statele Unite au cerut, marti, Iranului sa revina la masa negocierilor privind programele sale nucleare si activitatile de producere a uraniului imbogatit. In contextul celei de-a 54-a Conferinte Generale a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) de la Viena, secretarul de stat in Departamentul american al Energiei, Steven Chu, a subliniat ca Statele Unite “au fost intotdeauna interesate in reangajarea Iranului in programe privind combustibilii nucleari, dar asteapta ca acesta sa aiba o atitudine sincera”. Iranul a anuntat prin discursul ambasadorului sau la organizatiile internationale din Viena, Ali Asghar Soltanieh, ca foloseste energia nucleara doar in scopuri pasnice, dar alte tari din Orientul Mijlociu, in special Israelul, afirma ca autoritatile de la Teheran dezvolta programe nucleare care nu sunt destinate exclusiv scopurilor stiintifice si medicale. In aceeasi zi a lucrarilor, intr-un discurs pronuntat politic, directorul general al Comisiei pentru Energie Atomica a Israelului, Shaul Chorev, si-a exprimat scepticismul fata de atitudinea pasnica a Iranului in ceea ce priveste folosirea combustibililor nucleari.

Negocieri secrete?

SUA si Iranul poarta negocieri secrete, in scopul stabilirii unor relatii diplomatice neoficiale, scrie presa israeliana. Potrivit sursei, negocierile au loc in sediul ONU din New York, iar initiativa acestora aprtine SUA. Este cunoscut si faptul ca in cadrul discutiilor, Iranul a cerut de la SUA o multumire pentru eliberarea turistei americane, Sarah Shourd, care a fost detinuta timp de un an in inchisoarea iraniana, fiind acuzata de spionaj. Presa israeliana mai scrie ca in lista participantilor la negocieri sunt oficiali din anturajul presedintelui Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, care saptamana curenta a participat in cadrul Adunarii Generale ONU si a declarat ca SUA ar fi putut elibera cativa detinuti iraniani, drept multumire pentru eliberarea turistei. In ultimul timp, presedintele SUA, Barack Obama, prin declaratiile sale, lasa sa se inteleaga ca aceasta situatie trebuie hotarata pe cale diplomatica. Washinghtonul este deschis spre o solutionare pasnica a problemei nucleare. Se considera ca programul nuclear al Iranului are ca scop crearea armei nucleare, chiar daca Teheranul sustine ca cercetarile au caracter exclusiv pasnic.

Rusia suspenda vanzarea rachetelor S-300 catre Iran

Moscova a suspendat vanzarea rachetelor defensive S-300 catre Iran, in urma presiunilor internationale, considera un inalt oficial din armata rusa. “Decizia de a nu furniza rachetele S-300 Iranului a fost luata, cu siguranta, din cauza presiunilor externe”, a spus generalul Nikolai Makarov (foto), potrivit PressTV.
Reabintim ca, potrivit contractului semnat in 2005, Rusia trebuia sa vanda Iranului cel putin cinci sisteme defensive cu rachete S-300. Totusi, amanarea de catre Moscova a furnizarii acestor sisteme a dus la multe critici din partea Teheranului. In urma adoptarii Rezolutiei 1929 de catre Consiliul de Securtate al ONU impotriva Iranului, autoritatile ruse au inceput sa dea declaratii contradictorii despre cum aceste sanctiuni sunt aplicate.
Prim-ministrul Rusiei, Vladimir Putin, a spus in iunie ca Moscova va “suspenda livrarea rachetelor S-300” Iranului, deoarece contravine rezolutiei ONU. Remarcile lui Putin veneau la scurt timp dupa ce ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a spus ca sanctiunile ONU nu se aplica si contractului cu rachetele S-300, deoarece aceste rachete sunt “arme defensive” si nu cad sub termenii sanctiunilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *