Tensiuni la frontiera dintre Turcia si Siria. Ankara trimite avioane F-16

, , ,
 

Armata turcă a anunţat duminică seara că elicoptere siriene s-au apropiat de frontiera turcă în trei reprize, sâmbătă, şi că a trimis patrule la frontieră.
Statul Major turc a precizat că nu a fost încălcat spaţiul aerian turc, într-un comunicat. El a precizat că a trimis patru avioane de luptă F-16 de la baza sa din Incirlik (sud), după ce elicoptere siriene au survolat zona situată la aproximativ şase kilometri de frontieră, în apropiere de provincia turcă Hatay. Armata turcă a precizat că a trimis alte două avioane F-16 de la baza sa din Batman (sud-est), în timp ce un elicopter sirian a fost reperat în apropiere de frontieră, lângă provincia Mardin (sud-est).
Turcia va acţiona “cu fermitate” şi “în cadrul legilor internaţionale” în cazul avionului militar turc doborât de armata siriană, a anunţat joi Consiliul naţional de securitate de la Ankara. Consiliul, din care fac parte principalii responsabili militari şi civili, s-a reunit joi, la aproape o săptămână după dispariţia în Mediterana de Est a aparatului de tip F4 Phantom, doborât de apărarea aeriană a Siriei. Avionul care aparţinea aviaţiei militare turce a fost lovit la 22 iunie în timp ce efectua o misiune de antrenament deasupra apelor internaţionale ale Mediteranei, potrivit declaraţiilor Ankarei. Damascul susţine, însă, că acesta a violat spaţiul aerian sirian.
Într-un comunicat, Consiliul naţional turc precizează că a studiat cazul “în amănunt” cu ocazia reuniunii sale şi că Ankara va acţiona “cu fermitate rezervându-şi toate drepturile în cadrul legilor internaţionale în faţa acestui act ostil” al Siriei. În cursul aceleiaşi zile, mass-media locale au anunţat că la fronitera siriană au fost trimise baterii de rachete, tancuri şi trupe pentru a crea “un coridor de securitate”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *