Tensiuni in AIE: Lupu anunta ca ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate

, , , ,
 

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova si totodata liderul PDM, Marian Lupu, a declarat marti ca AIE nu mai este functionala si acuzati pe ceilalti membri componenti ca tradeaza si ca ar complota cu comunisti. „De aceasta data, jocul a mers mult prea departe. Cei care lovesc in Alianta, cei care o distrug sunt si cei care determina caracterul nefunctional al Aliantei. Acest comportament, acest tandem dintre PCRM-PLDM poate duce la o criza politica si la alegeri anticipate”,a declarat Lupu. El a mai adaugat ca liberal-democratii si comunistii ar fi vrut sa-l demita din functia de presedinte al Parlamentului, insa termenul de o zi i-a luat prin surprindere si nu au avut timp sa pregateasca Acordul. „Exista un scenariu PLDM-PCRM, insa i-am luat prin surprindere si nu au reusit sa pregateasca Acordul de demitere a mea. Cer scuze ca le-am stricat planurile colegilor mei si nu le-am oferit timp suficient. Constat un comportament lipsit de demnitate din partea colegilor nostri de la PLDM. Au tradat Alianta intrand in jocuri deghizate, ascunse si obscure cu Partidul Comunistilor, apoi au tradat partenerii sai, adica PCRM-ul”, a mai spus liderul PD. „Consecintele vor fi dramatice pentru Republica Moldova. Vor da peste cap agenda si perspectiva de integrare europeana a tarii noastre. insa, orgoliile si obsesiile personale prevaleaza asupra interesului national”, a adaugat sursa citata. Lupu a mai spus ca PLDM si-a asumat mereu meritele, insa a dat vina pentru nereusite pe partenerii de coalitie.

Aproape de bataie

Probleme demiterii procurorului general al Republicii Moldova, Valeriu Zubco, a incins si mai mult spiritele intre liderii AIE care mai avea putin si se luau la bataie la ultima sedinta comuna. Lupu a spus ca premierul Vlad Filat l-a injurat pe Plahotniuc, iar ultimul ar fi sarit la bataie. Subiectul disputei a fost din nou vanatoarea din Padurea Domneasca. „Dl Plahotniuc, de o maniera normala si corecta, a venit cu o propunere. Dl Filat a dat o rectie foarte agresiva, foarte emotionala si a mers pana in momentul sa-l injure. inapoi a primit o replica pe potriva. Va spun, mai nu a promit-o la moaca. A trebuit sa intervina alti colegi. Erau zece persoane prezente”, a dezvaluit Lupu. El a precizat ca intre cei doi exista o antipatie puternica, alimentata de-a lungul anilor. „Doi Vlazi au venit din business. Nu se cunosc de o saptamana sau de o luna. Sunt ani de zile de concurenta, de relatii aprinse. Este obsesia personala a lui Vladimir Filat, bazata pe concurenta, pe frica, care este pus mai presus decat interesul comun”, a declarat liderul PDM.

Tentativa de mazilire a lui Plahotniuc

Dupa acest incident presa de peste Prut scrie ca Filat pregateste desfiintarea functiei de vicepresedinte al Parlamentului pe care o cupa in prezent Vlad Plahotniuc. In acest context, liberal- democratii lui Filat au cerut echivalarea procedurii de demitere a prim-vicepresedintelui Parlamentului cu cea a presedintelui legislativului, a anuntat luni liderul fractiunii PLDM, Valeriu Strelet, in cadrul unei conferinte de presa. Acesta a spus ca PLDM va inregistra luni la Parlament un proiect de lege in acest sens. Mentionam ca astazi, la sedinta extraordinara a legislativului urmau a fi supuse votului doua proiecte depuse de PCRM: unul privind demiterea presedintelui Parlamentului Marian Lupu, cel de-al doilea a prim-vicepresedintelui legislativului Vlad Plahotniuc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *