Tensiuni diplomatice intre Armenia si Ungaria

, , ,
 

Armenia îşi întrerupe relaţiile diplomatice cu Ungaria, a anunţat preşedintele armean, Serj Sargsian, în cursul unei întâlniri convocate de urgenţă cu diplomaţii acreditaţi la Erevan.
“Declar oficial că  întrerupem relaţii diplomatice şi toate legăturile oficiale cu Ungaria”, a afirmat şeful statului armean, citat de presa din Armenia. Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat ca urmare a deciziei autorităţilor de la Budapesta de a repatria la Baku un ofiţer azer condamnat la închisoare pe viaţă de justiţia ungară pentru uciderea unui cetăţean armean.
Ungaria respectă Armenia, cultura şi tradiţia acestei ţări şi regretă decizia autorităţilor de la Erevan de a întrerupe relaţiile diplomatice cu Budapesta, au declarat sâmbătă într-un comunicat comun Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Ministerul Justiţiei. Comunicatul celor două ministere de la Budapesta subliniază că Ungaria a acţionat în cazul Safarov în concordanţă cu legile internaţionale, evocând Convenţia de la Strasbourg din 1983 privind transferul persoanelor condamnate, semnată de Budapesta şi Baku. “Ungaria respectă legislaţia internaţională în relaţiile sale cu toate statele şi se aşteaptă la acelaşi tratament din partea partenerilor internaţionali”, se mai arată în comunicat.
La 20 februarie 2004, locotenentul Gurghen Margarian din cadrul armatei armene, trimis la Budapesta pentru a urma cursuri de limbă engleză în cadrul programului NATO “Parteneriatul pentru pace”, a fost ucis cu lovituri de topor de către ofiţerul azer Ramil Safarov, participant la aceleaşi cursuri. La 13 aprilie 2006, un tribunal din Budapesta l-a condamnat pe cel din urmă la închisoare pe viaţă. Vineri, ofiţerul în cauză a ajuns în Azerbaidjan, unde a fost graţiat imediat de preşedintele Ilham Aliev.

Ungurii, acuzaţi că s-au vândut ca prostituatele

Mass-media din Armenia au făcut cunoscut joi, citând presa ungară, că Azerbaidjanul intenţionează să cumpere obligaţii guvernamentale ale Budapestei în valoare de două-trei miliarde de euro. Potrivit experţilor de la Erevan, autorităţile de la Baku s-au folosit de această tranzacţie pentru a reclama repatrierea lui Safarov, a menţionat News-Armenia. “Trebuie să reacţionăm după acest gest, pentru că este vorba despre o crimă pe criterii etnice al cărei autor a fost disculpat de o ţară membră a Uniunii Europene. Este un semnal foarte prost”, a mai afirmat şeful statului armean.
Sute de armeni au manifestat, sâmbătă, în faţa consulatului ungar din Erevan, incendiind un drapel al Ungariei pentru a protesta faţă de decizia Budapestei. Protestatarii au aruncat cu ouă şi roşii spre clădirea consulatului, acuzând Ungaria că a încheiat cu Azerbaidjanul un acord prin care profită de resursele energetice. “Ungurii şi-au vândut onoarea şi conştiinţele Azerbaidjanului precum o prostituată”, a strigat un manifestant, Armen Makarcian.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *