Temerile Frantei si Germaniei, irationale

, , ,
 

sarkozy merkel 654

Seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi, a numit drept „irationale” îngrijorarile Frantei si Germaniei privind coruptia si a spus ca cele doua tari folosesc o retorica inflamatoare într-un moment în care teama de imigratie este în crestere în Europa. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi a avut recent, la Bruxelles, o întalnire de lucru cu membri ai Parlamentului European (lideri de grup si membri ai Comisiei LIBE). Discutiile s-au axat, în principal, pe obiectivul Romaniei de aderare la spatiul Schengen si au evidentiat aprecierea parlamentarilor europeni pentru eforturile depuse de Romania în procesul de pregatire. Acestia au subliniat ca aderarea Romaniei la Schengen trebuie sa se desfasoare conform cadrului si regulilor existente la nivelul UE, iar Parlamentul European va sustine si asigura un parcurs favorabil pentru adoptarea avizului sau consultativ.

Baconschi a insistat pentru o abordare europeana, bazata pe obiectivitate, parteneriat si cooperare. „Apreciem abordarea constructiva si obiectiva a Parlamentului European în sustinerea aderarii Romaniei la spatiul Schengen, cu luarea deciziei exclusiv în baza îndeplinirii criteriilor tehnice inerente acestui proces. Avem încredere ca Parlamentul European va transmite un mesaj politic puternic în sprijinul obiectivului nostru, care sa permita o decizie pozitiva a Consiliului si aderarea tarii noastre la Schengen în 2011”, a declarat ministrul Teodor Baconschi.

Problema imigratiei ilegale

În discutia cu deputatii europeni, ministrul Afacerilor Externe a exprimat disponibilitatea partii romane de a coopera, în continuare, cu membrii Parlamentul European din toate grupurile politice, atat în ceea ce priveste procesul de aderare la Schengen, dar si pe alte dosare de interes european. „Unele state membre ale UE sunt împotriva aderarii Romaniei la Schengen din motive irationale, de teama imigratiei ilegale”, a declarat Baconschi, la Bruxelles, într-un interviu citat de Agerpres. „Este vorba de teama de straini. Însa noi suntem în UE de ani de zile si nu suntem straini”, a adaugat el.
Reuters scrie ca Romania a acuzat Franta si Germania ca încurajeaza populismul în Uniunea Europeana si ostilitatea fata de noile state membre prin încercarea de a amana aderarea sa la spatiul Schengen. Franta si Germania au sustinut în ultimele luni ca Romania si Bulgaria au restante în privinta luptei împotriva coruptiei si crimei organizate, ceea ce ar putea reprezenta o amenintare la adresa securitatii UE în cazul în care cele doua tari ar fi primite în spatiul Schengen, mai scrie Reuters. Ambele tari se afla pe rute balcanice importante pentru traficul de fiinte umane si de droguri din Asia spre Europa si au fost criticate de Natiunile Unite pentru ca nu au reusit sa protejeze victimele abuzurilor, adauga agentia citata.

Critici UE

Experti din cadrul UE, scrie Reuters, au criticat de asemenea în repetate randuri guvernele de la Bucuresti si Sofia pentru neîndeplinirea angajamentelor de a rezolva problema coruptiei, însa ambele executive sustin ca depun toate eforturile pentru a reforma sistemele de justitie si a-i prinde pe oficialii corupti.

Baconschi a respins îngrijorarile Frantei si Germaniei, spunand ca Romania s-a asigurat ca a îndeplinit toate cerintele tehnice pentru aderarea la Schengen. „Nu avem niciun interes în a încuraja imigratia ilegala si crima organizata pe teritoriul Romaniei”, a spus el în interviul pentru Reuters. Seful diplomatiei romane si-a exprimat de asemenea speranta ca orice temere va fi rezolvata la timp pentru ca Romania sa adere la spatiul Schengen în acest an, noteaza agentia de stiri amintita.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *