Teheranul vrea controlul strâmtorilor. Iranul se dotează cu rachete balistice şi drone

, , ,
 

Republica-Islamică-Iran-își-consolidează-armata

Ministrul apărării din Iran, generalul Amir Hatami, a anunţat că Teheranul dispune în prezent de o rachetă balistică de nouă generaţie, Este vorba de racheta Fateh-e Mobin cu rază scurtă de acţiune. Declarația vine în contextul tensiunilor recente cu Israelul și Arabia Saudită, în privința controlului strâmtorilor din jurul Peninsulei Arabice.

”Aşa cum a promis dragului nostru popor, nu vom precupeţi niciun efort pentru a consolida capacităţile de rachete balistice ale ţării”, a declarat generalul Amir Hatami. ”Ne vom consolida capacitatea balistică zi de zi”, a promis el. Potrivit agențiilor de presă internaționale, generalul iranian a descris noua versiune a rachetei Fateh-e Mobin ca ”fabricată 100% în ţară (…), agilă, nedetectabilă, tactică şi cu ghidare de precizie”.

De asemenea, potrivit agenţiei IRNA, Forţele Terestre iraniene au anunţat că au în dotare un ”quadcopter cu decolare/aterizare pe verticală”, botezat Hodhod-4. De fapt este vorba despre o dronă care, potrivit fabricantului, are o autonomie de zbor de 4 ore şi orază de acţiune de 100 de kilometri.

Sancțiunile americane și răspunsul Teheranului

Înaintea intrării în vigoare a sancţiunilor economice americane, marina Gardienilor Revoluţiei din Iran a început să mobilizeze un număr impresionat de forţe navale în apropierea Strâmtorii Ormuz, sub pretextul organizării unor manevre militare. Dislocarea forţelor maritime în nordul strâmtorii era menită să demonstrează că, în cazul în care decide, Teheranul are capacitatea să instituie o blocadă navală asupra rutelor de transport al petrolului din zona Golfului Persic. La vremea respectivă, CENTCOM (Comandamentului Central al SUA) publica următorul avertisment: ” Suntem conştienţi de intensificarea operaţiunilor navale iraniene în Golful Arabic (n.r. Golful Persic), strâmtoarea Ormuz şi Golful Oman. Le monitorizăm îndeaproape şi vom continua să lucrăm cu partenerii noştri pentru a asigura libertatea de navigaţie şi libera circulaţie a comerţului în apele internaţionale. De asemenea, continuăm să susținem că toate forțele maritime trebuie să se conformeze obiceiurilor, standardelor și legilor maritime internaționale”

Strâmtoarea Ormuz face legătura între Golful Persic şi Marea Arabiei, parte a Oceanului Indian. Administraţia americană pentru Informaţii Energetice consideră strâmtoarea drept “cel mai important punct de tranzit pentru petrol din lume”, cu 20% din petrolul comercializat în întreaga lume trecând prin această strâmtoare care are o lăţime minimă de aproximativ 54 de kilometri.

Reacția imediată a Israelul şi Arabiei Saudite

Israelul şi Arabia Saudită au adoptat un ton mai agresiv, după manevrele iraniene din zona Golfului şi după ce două ce petroliere saudite au fost avariate, în zona strâmtorii Bab el-Mandab, în urma unui atac cu rachete lansat de rebelii huthi. Reprezentanţi ai administraţiei SUA nu au exclus ca aliaţii săi din zona Golfului, cum ar fi Arabia Saudită, să recurgă la acţiuni militare pentru a securiza rutele petroliere. De asemenea, Israelul, prin vocea premierului Netanyahu, a avertizat că este gata să recurgă la acţiuni militare dacă Iranul va încerca să blocheze strâmtoarea Bab al-Mandeb, care leagă Marea Roşie de Golful Aden.

Navele care se îndreaptă spre Israel, în special din Asia, trec prin strâmtoare spre portul Eilat sau continuă prin Canalul Suez în Marea Mediterană. Navele care se îndreaptă spre portul mediteranean Aqaba sau către unele destinaţii saudite trec şi ele prin strâmtoare. Strâmtoarea Bab al-Mandeb are o lărgime de 29 km, ceea ce face ca sute de nave să fie ţinte uşoare. (Marius Bâtcă)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *