Teheranul, pregatit pentru jihad nuclear

de | mart. 30, 2010 | Alte regiuni, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Serviciile occidentale de informaţii apreciază că Republica Islamica Iran intenţionează să construiască noi reactoare nucleare, relateaza surse oficiale occidentale, citate de mass-media internationala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Programele nuclear si de dezvoltare a rachetelor ingrijoreaza comunitatea internationala

Programele nuclear si de dezvoltare a rachetelor ingrijoreaza comunitatea internationala

Serviciile occidentale de informaţii apreciază că Republica Islamica Iran intenţionează să construiască noi reactoare nucleare, relateaza surse oficiale occidentale, citate de mass-media internationala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit The New York Times, inspectorii internationali si serviciile occidentale de informatii banuiesc ca Iranul se pregateste sa construiasca noi reactoare nucleare, sfidând astfel solicitarile ONU.
Reamintim ca in urmă cu şase luni a fost dezvăluită existenţa unei capacităţi secrete de îmbogăţire a uraniului. Inspectorii ONU care monitorizează programul nuclear iranian caută dovezi referitoare la două şantiere de construcţie, bazându-se pe comentariile unui oficial iranian, şi încearcă să identifice locul unde au fost instalate o serie de echipamente pentru îmbogăţirea uraniului produse recent.

Strategie atomica

Într-un interviu acordat agenţiei ISNA – Iranian Student News Agency -, Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, a afirmat că preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a ordonat începerea construcţiei a două noi centrale, care “vor fi construite în interiorul munţilor”.
Oficiali americani au declarat că împartăşesc bănuielile inspectorilor ONU şi analizează imagini obţinute prin satelit în legătură cu mai multe posibile amplasamente, dar nu au obţinut indicii clare privind faptul că Teheranul intenţionează să producă în aceste uzine combustibil nuclear. La randul sau, un oficial european a afirmat că, deşi există “unele dovezi”, restricţiile impuse de Iran inspectorilor ONU îngreunează localizarea noilor construcţii.
Bănuielile occidentale se bazează şi pe faptul că echipamentele pentru îmbogăţirea uraniului, produse în numeroase fabrici răspândite pe întreg teritoriul Iranului, nu au fost instalate în centralele vizitate de inspectorii ONU. Capacităţile de producţie reprezintă una dintre ţintele predilecte ale serviciilor de informaţii americane, israeliene si europene.

Sabotaj israelian

Israelul este implicat intr-un razboi de sabotaj in Iran, intr-un efort de a impiedica tentativele Teheranului de a dezvolta arma nucleara, au afirmat surse oficiale de la Ierusalim, preluate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sursele citate au declarat ca strategia israeliana „de decapitare” a programului nuclear a vizat membri ai acestuia, in speranta ca ambitiile Republicii Islamice Iran in acest domeniu vor fi descurajate, fara sa se ajunga la razboi. Operatiunea de sabotaj a capatat o importanta si mai mare in urma alegerii presedintelui american Barack Obama, care a implementat o politica externa mai toleranta fata de Iran.  “Actiunile vizeaza sa incetineasca progresele in program astfel incat ei sa nu-si dea seama ce se intampla”, a spus un fost agent al Agentiei Centrale de Informatii (CIA) a SUA. “Obiectivul este a amana, a amana pana cand se gaseste alta solutie sau abordare”. Cu siguranta nu vrem ca actualul guvern iranian sa aiba astfel de arme. Este o politica buna sa se evite abordarea militara, care ar presupune probabil riscuri inacceptabile”, a explicat el.
Ca o dovada a presupusei strategii israeliene, oficialii iranieni au vorbit despre evenimente suspecte, precum moartea lui Ardeshire Hassanpour, om de stiinta in domeniul nuclear la uzina de plutoniu din Isfahan, care a decedat in locuinta sa in urma unei aparente scurgeri de gaz in 2007. Totodata, mass-media occidentala a prezentat informatii potrivit carora Iranului i s-a vandut echipament defect pentru programul sau nuclear de catre pietele internationale, serviciile de securitate iraniene dejucand mai multe tentative de perturbare a furnizarii de electricitate pentru Natanz, uzina de imbogatire a uraniului.
“Cred ca este vorba despre actiuni de sabotaj, este o miscare logica. In lipsa unei solutii negociate pentru rezolvarea problemei, aceasta este cea mai buna solutie deocamdata”, a declarat oficialul CIA citat. “Numeroase agentii de informatii incearca un razboi psihologic. Nu numai Israelul, dar si americanii si multe agentii de spionaj europene – exista informatii ca si state neutre, ca Olanda, sunt implicate”, a mai adaugat acesta.
“Daca este adevarat, este vorba despre exercitarea de presiuni asupra programului iranian din punct de vedere tehnic. Daca nu este adevarat, atunci este vorba despre o parte a conflictului psihologic. Pentru ca nu exista confirmari, nu putem fi siguri. Dar chiar si daca nu ar fi adevarat, este cu siguranta o parte a amplului razboi psihologic impotriva programului nuclear iranian. Asta este clar”, a conchis sursa citata.

General dezertor

Existenta reactorului nuclear construit in secret de Siria cu asistenta nord-coreeana a fost dezvaluita serviciilor de informatii occidentale de catre generalul iranian Ali Rea Asgari, care a dezertat in urma cu trei ani in timp ce se afla intr-o vizita in Turcia, a reconfirmat un inalt demnitar din serviciile de informatii israeliene, citat de presa locala. Mossadul si CIA au fost acuzate de autoritatile iraniene ca s-ar afla in spatele disparitiei generalului iranian, fost ministru adjunct al Apararii si comandant al Garzilor Revolutionare Iraniene. Asgari a afirmat de asemenea ca Iranul a fost implicat doar din punct de vedere financiar in construirea reactorului secret de la al-Kybar, furnizand guvernului de la Damasc fonduri ce oscilau intre 1-2 miliarde de dolari.
Reamintim ca in perioada premergatoare atacului aerian israelian din 9 septembrie 2007 care a distrus reactorul sirian, locatia in care acesta era construit a fost vizitata de o unitate de operatiuni speciale a armatei israeliene care a cules toate datele necesare in vederea atacului aerian.

Spionul trambita

Serviciile de informatii olandeze au retras anterior un agent dintr-o „operatiune ultrasecreta“ de spionare a industriei militare din Iran deoarece sefii spionajului din Olanda considerau ca un atac aerian al SUA este iminent. Dezvaluirile au fost criticate de oficialii americani si olandezi, care au respins iminenta unui atac aerian American asupra Republicii Islamice Iran.
Conform relatarilor aparute in ziarul olandez „De Telegraaf”, si preluate de mass-media britanica, serviciile de informatii ale acestei tari, AIVD, au oprit o operatiune de spionaj menita a infiltra si sabota industria armamentului din Iran. „Operatiunea, despre care s-a spus ca a inregistrat un mare succes, a fost sistata de curind in legatura cu planurile privind un atac aerian american iminent asupra Iranului“, se arata in raport. „Vor fi totodata aruncate in aer tintele care au avut legatura cu actiunea olandeza de spionaj“. Surse „bine plasate“ au spus ziarului olandez ca un agent de virf a fost rechemat de curind „deoarece se crede ca SUA ar urma sa ia o decizie in decurs de citeva saptamini privitor la atacarea Iranului cu avioane fara personal uman la bord“. „In ultimii ani, AIVD a impartasit informatiile sale serviciilor secrete americane CIA“, adauga cotidianul.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *