Teheranul amana negocierile nucleare cu Occidentul

de | ian. 7, 2010 | Alte regiuni, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Vizita pe care o delegatie a Parlamentului European trebuia sa o efectueze in Iran la sfarsitul acestei saptamani a fost amanata, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Teheran, citat de agentia oficiala de presa a Republicii Islamice, Fars

Submarinele iraniene se pregatesc de razboi cu marina SUA

Submarinele iraniene, de fabricatie ruseasca, se pregatesc de razboi cu marina SUA

Vizita pe care o delegatie a Parlamentului European trebuia sa o efectueze in Iran la sfarsitul acestei saptamani a fost amanata, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Teheran, citat de agentia oficiala de presa a Republicii Islamice, Fars, preluata de mass-media de la Bucuresti. „Vizita la Teheran a delegatiei Parlamentului European a fost a fost amanata pentru o alta data”, a declarat Ramin Mehman-Parast, precizand ca si legislativul comunitar a fost informat in legatura cu amanarea si ca se va stabili cu partea europeana o noua data pentru reprogramarea vizitei.
Referindu-se la motivele amanarii, Mehman-Parast a spus ca s-a recurs la acest lucru deoarece era nevoie de o mai buna planificare in avans, pentru a se „maximiza cooperarea constructiva” dintre cele doua parti. Delegatia formata din 15 europarlamentari, condusa de crestin-democratul german Kurt Lechner, urma sa efectueze o vizita in Iran in perioada 7-11 ianuarie, in cursul careia s-ar fi intalnit cu membri ai legislativului de la Teheran, precum si cu activisti pentru drepturile omului.

Vizita controversata

Totodata, vizita europarlamentarilor reprezenta o incercare de mediere diplomatica in dosarul nuclear iranian. Ca urmare a anuntului initial referitor la vizita in Iran, un grup de congresmeni americani – republicani si democrati – au trimis o scrisoare presedintelui PE, Jerzy Buzek, cerandu-i sa ii convinga pe eurodeputati sa renunte la a mai efectua vizita, care ar fi putut „transmite guvernului iranian un mesaj gresit si ar putea submina eforturile internationale de a pune capat programului nuclear (al Teheranului)”. Vizita ar fi avut loc pe fundalul ciocnirilor violente dintre activistii opozitiei din Iran si fortele de securitate ale statului, soldate cu opt decese in randul protestatarilor, ciocniri ce au atras numeroase critici internationale, inclusiv din partea UE. Totusi, la sfarsitul anului trecut, membrii delegatiei ce urma sa plece in Iran anuntasera ca nu renunta la planul lor de a se deplasa la Teheran.

Amenintari nucleare

Iranul va produce combustibil nuclear, daca Occidentul refuza sa-i furnizeze cantitatea de care are nevoie reactorul de cercetare de la Teheran, a declarat saotamana trecuta ministrul iranian de Externe Manouchehr Mottaki postului oficial iranian Press TV, citat de agentia Xinhua, si preluat de mass-media de la Bucuresti. Iranul a propus un termen limita pentru aprovizionarea cu combustibil a reactorului de la Teheran, urmand sa si-l produca ”singur, daca in acest timp nu va fi adoptata o decizie logica privind cumpararea sau schimbul (de carburant)”, a declarat Mottaki intr-o conferinta de presa. Reamintim ca purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe iranian Ramin Mehman-Parast a respins recent termenul limita privind schimbul de uraniu avansat de Statele Unite. Anterior, purtatorul de cuvant al Casei Albe Robert Gibbs afirmase ca luna decembrie reprezinta „un termen limita foarte obiectiv” pentru „asumarea responsabilitatilor” nucleare de catre Iran.
Teheranul a respins la 18 noiembrie 2009 un proiect de document prezentat de AIEA la 21 octombrie si care stipula in esenta transferul a aproximativ 75% din uraniul iranian slab imbogatit in Rusia si Franta, unde ar fi urmat sa fie transformat in combustibil pentru reactorul de la Teheran. Iranul a insistat ca nu accepta procesarea uraniului sau in strainatate.

Optiune militara

Eforturile diplomatice in privinta Iranului constituie „cele mai bune instrumente” fata de ambitiile nucleare ale Teheranului. Cu toate astea, Pentagonul trebuie sa fie gata sa prezinte Casei Albe si „optiuni militare”, a reafirmat seful Statului Major american, Michael Mullen, citat de mass-media de peste Ocean. „Nu este avuta inca in vedere o solutie, dar sustin din plin eforturile depuse pentru a gasi solutii diplomatice la tensiunile existente cu Iranul”, a subliniat amiralul intr-un document, referitor la orientarile strategie ale Statului Major american in 2009-2010. Mai mult, el a continuat adaugat ca in continuare crede ca „instrumentele politice sunt cele mai bune pentru a ajunge la stabilirea unei forme de securitate regionala, iar forta militara nu va avea decat rezultate limitate”. „In pofida tuturor acestor lucruri, daca presedintele reclama optiuni militare, trebuie sa fim gata sa i le furnizam”, a avertizat Mullen.
Reamintim ca imbogatirea uraniului este in centrul unei confruntari intre Iran si marile puteri, care se tem ca Teheranul vrea sa-si foloseasca in scopuri militare capacitatile de producere a uraniului. Cele sase puteri care lucreaza la dosarul nuclear iranian (SUA, Rusia, China, Franta, Regatul Unit si Germania) se orienteaza din ce in ce mai mult catre inasprirea sanctiunilor impotriva Teheranului, care pana in prezent a respins ofertele de dialog ale occidentalilor.
Ca raspuns la demersurile statelor ocidentale, Iranul  organizeaza frecvent exercitii anti-aeriene la scara larga pentru a-si arata capacitatea de retaliere in fata presiunilor facute de Occident impotriva programului sau nuclear. Oficialii de la Teheran au negat totusi faptul ca este vorba de o reactie de raspuns la presiunile venite din afara tarii. Gardienii Revolutiei (trupele de elita iraniene – n.red.) impreuna cu fortele militare regulate ale Republicii Islamice vor incepe in luna martie 2010 un amplu exercitiu militar ce va dura 8 zile, a declarat recent generalul de brigada Ahmad Mighani, citat de televiziunea de stat iraniana. Manevrele militare se vor desfasura pe o zona de circa 400.000 km patrati, inclusiv tarmul iranian al Golfului Persic, implicand si fortele navale iraniene, dotate inclusiv cu submarine rusesti, model Kilo.

Refuz francez

Franta a respins „ultima pirueta” a Iranului care a adresat un ultimatum grupului 5+1 in legatura cu o oferta privind programul sau nuclear, a declarat recent pe postul de televiziune RTL ministrul francez de externe Bernard Kouchner, citat de mass-media internationala. „Este exclus sa acceptam ceea ce vor ei sa ne impuna”, a declarat ministrul francez, intrebat fiind de ultimatumul iranian, adaugand: „Nu, nu se poate asa”.
Reamintim ca Iranul a evocat o data limita pentru sfarsitul lunii ianuarie 2010 pentru a se ajunge la un acord de schimb de combustibil nuclear cu occidentalii. Teheranul a afirmat ca vrea acceptarea si implementarea propunerii sale pezentate acum o luna interlocutorilor internationali, sustinand ca respectiva initiativa contine oferta sa de rezolvare a dosarului nuclear iranian.
Seful diplomatiei iraniene Manouchehr Mottaki a vorbit de un „ultimatum”. El a declarat, potrivit televiziunii iraniene de stat: „Comunitatea internationala are exact o luna pentru a se decide (…) Daca nu va face asa, Teheranul isi va imbogati singur uraniul la un nivel superior. Acesta este un ultimatum”. Imbogatirea uraniului iranian se afla in centrul conflictului dintre Iran si o parte a comunitatii internationale, care suspecteaza, in pofida dezmintirilor facute de Teheran, ca republica islamica incearca sa obtina combustibil nuclear pentru scopuri militare.
La randul sau, Iranul a respins termenul limita fixat la sfarsitul lui 2009 de catre presedintele american Barack Obama si de cel francez Nicolas Sarkozy pentru acceptarea unei propuneri a Agentiei Internationale de Energie Atomica (AIEA) de a-si imbogati uraniul sub supravegherea ei, in strainatate, in forme adecvate pentru scopurile civile.

Sabotaj american

Ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, a afirmat recent ca cercetatorul nuclear iranian Shahram Amiri, care a disparut in timpul unui pelerinaj in Arabia Saudita in luna mai 2009, a fost „rapit” de americani, informeaza France Presse, preluata de Agerpres. „Dispunem de dovezi care atesta faptul ca americanii au jucat un rol in rapirea lui Amiri. Americanii l-au rapit”, a declarat Manouchehr Mottaki intr-o conferinta de presa transmisa si tradusa de postul de televiziune iranian de stat in limba engleza Press-TV. „Asteptam deci din partea guvernului american sa ni-l predea”, a adaugat ministrul. Amiri „a disparut in Arabia Saudita in timp ce se afla acolo in pelerinaj”, iar „Arabia Saudita trebuie sa fie facuta responsabila” pentru soarta acestuia, a continuat Mottaki.
Acuzatiile iraniene vin la scurt timp dupa ce mass-media internationala a dezvaluit ca statele occidentale sunt implicate intr-un razboi de sabotaj in Iran, intr-un efort de a impiedica tentativele Teheranului de a dezvolta arma nucleara. Sursele citate au declarat ca strategia „de decapitare” a programului nuclear a vizat membri ai acestuia, in speranta ca ambitiile Republicii Islamice Iran in acest domeniu vor fi descurajate, fara sa se ajunga la razboi.

General dezertor

Existenta reactorului nuclear construit in secret de Siria cu asistenta nord-coreeana a fost dezvaluita serviciilor de informatii occidentale de catre generalul iranian Ali Rea Asgari, care a dezertat in urma cu trei ani in timp ce se afla intr-o vizita in Turcia, a reconfirmat un inalt demnitar din serviciile de informatii israeliene, citat de presa locala. Mossadul si CIA au fost acuzate de autoritatile iraniene ca s-ar afla in spatele disparitiei generalului iranian, fost ministru adjunct al Apararii si comandant al Garzilor Revolutionare Iraniene. Asgari a afirmat de asemenea ca Iranul a fost implicat doar din punct de vedere financiar in construirea reactorului secret de la al-Kybar, furnizand guvernului de la Damasc fonduri ce oscilau intre 1-2 miliarde de dolari.
Reamintim ca in perioada premergatoare atacului aerian israelian din 9 septembrie 2007 care a distrus reactorul sirian, locatia in care acesta era construit a fost vizitata de o unitate de operatiuni speciale a armatei israeliene care a cules toate datele necesare in vederea atacului aerian.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *