Teheran: Turcia face eforturi sustinute pentru a impiedica razboiul

, , , ,
 

Iranul şi Turcia vor colabora pentru a soluţiona pe calea negocierilor conflictele şi problemele regionale, au semnalat premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul parlamentului iranian Ali Larijani.
În cadrul unei întrevederi la Teheran, Erdogan şi Larijani au abordat, între altele, problema radarelor SUA în Turcia ca parte a scutului antirachetă al NATO. Larijani s-a declarat convins că problema se poate soluţiona prin negocieri între Turcia şi Iran, ţară care a criticat în repetate rânduri instalarea radarelor pe teritoriul turc, considerând-o o “eroare strategică”. La rândul său, Recep Tayyip Erdogan a considerat “constructive” convorbirile de până acum cu autorităţile iraniene şi şi-a reafirmat intenţia de a promova şi mai mult legăturile cu Iranul.
Premierul Erdogan s-a deplasat miercuri la Teheran pentru o vizită de două zile, în care urmează să abordeze dosarul nuclear iranian şi sancţiunile derivate, după ce a asistat la summitul privind securitatea nucleară desfăşurat la Seul, unde s-a întâlnit cu preşedintele SUA, Barack Obama.
Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri la Teheran că este împoptriva folosirii tehnologiei nucleare pentru construirea de arme, dar a adăugat că nicio ţară nu are dreptul de a folosi forţa împotriva alteia pentru că utilizează tehnologia atomică în scopuri paşnice. Oficialul turc a vorbit, de asemenea, cu autorităţile de la Teheran despre Siria, în cazul căreia Iranul susţine regimul preşedintelui Bashar al-Assad, în timp ce Turcia sprijină opoziţia care încearcă să-l răstoarne de la putere.

Iranul va apăra Siria

Iranul va apăra regimul aliatului său regional Siria din cauza poziţiei sale anti-israeliene, a declarat joi liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, într-o întâlnire cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan. “Iranul va apăra Siria din cauza susţinerii sale pentru rezistenţa anti-israeliană”, a declarat Khamenei care l-a primit pe Erdogan în oraşul sfânt Machhad.
“Ne opunem cu fermitate oricărei intervenţii a forţelor străine în problemele interne ale Siriei (…) Reformele care au început acolo trebuie să continue”, a adăugat el. Khamenei a avertizat apoi împotriva oricărei iniţiative a Statelor Unite de a rezolva conflictul din Siria afirmând că Iranul se va “opune ferm” unui astfel de proiect.
Erdogan, citat de televiziune, a declarat că regiunea “se confruntă cu o situaţie foarte dificilă pe care Turcia speră să o vadă rezolvată”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *