TBT 8×8, pentru militarii romani

, ,
 

Prototip de la Moreni (foto MApN)

Prototip de la Moreni (foto MApN)

Romania a lansat joi, 17 martie, programul national „Transportor blindat pentru trupe 8×8”. Zeci de militari au murit in misiunile din Afganistan si Irak, iar alte zeci au fost mutilati pe viata. Cauza principala este detonarea dispozitivelor explozive improvizate, la trecerea vehiculelor blindate in care acestia isi executau misiunile. Cu ocazia evenimentului de la Uzina Automecanica Moreni, a fost prezentat proiectul de cercetare-dezvoltare a noului produs, potrivit cerintelor operationale formulate de Armata Romaniei pentru realizarea transportorului blindat. Mai ales ca, asa cum afirma MApN, siguranta militarilor romani si asigurarea conditiilor optime de desfasurare a misiunilor atat pentru militarii din teatrele de operatii, cat si pentru cei care desfasoara misiuni in tara constituie directii prioritare de actiune ale conducerii ministerului. Transportorul blindat pentru trupe (TBT 8×8) va fi un vehicul blindat de transport si lupta, proiectat sa asigure protectia (la nivel minim 3) a grupei de infanterie impotriva schijelor, gloantelor, armamentului usor de infanterie, precum si impotriva efectelor CBRN (chimice, bacteriologice, radiatii nucleare), pe timpul executarii misiunilor specifice. Platforma produsului de baza TBT 8×8 este proiectata pentru:

Posibilitatea configurarii in diferite variante: transport trupe, punct comanda, vehicul de recuperare, ambulanta, cercetare NBC, sau masina de lupta echipata cu diferite sisteme de arme (mitraliera calibru 12,7 mm, tun calibru 25 mm si mitraliera calibru 7,62 mm, aruncator calibru 120 mm, rachete sol-aer sau anti-tanc).

Integrarea echipamentelor compatibile NATO si Comunitatea Europeana, fabricate de industria romaneasca, implicarea in programele NATO, crearea de parteneriate strategice, suport logistic pentru Armata Romaniei pe termen indelungat.

In vederea indeplinirii misiunilor ce ii revin, TBT 8×8 asigura si satisface o serie de cerinte grupate in urmatoarele categorii: mobilitate, capacitate de supravietuire, putere de foc proprie, comanda, control si comunicatii.

“Programul ‘Transportor blindat pentru trupe 8×8 este primul dintre proiectele concepute pentru revigorarea industriei nationale de aparare, asigurand, in acelasi timp, dotarea Armatei Romaniei cu un produs performant, cu grad de protectie, mobilitate si capacitate de lupta ridicate, competitiv pe plan mondial, un produs pe care dorim sa-l si putem exporta, in beneficiul statului roman”, a declarat ministrul Apararii Nationale. La evenimentul organizat la Uzina Automecanica Moreni, au mai participat presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, Costica Canacheu, senatori si deputati, presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Florin Popescu, seful Statului Major General, generalul-maior Stefan Danila, reprezentanti ai unor structuri centrale din M.Ap.N. La finalul activitatii, a avut loc o demonstratie de manevrabilitate si flotabilitate a doua prototipuri de transportoare amfibii blindate produse in ultimii ani de Uzina Automecanica Moreni.

Problema blindatelor din teatrele de operatii

Anul trecut, agentia de presa KARADENIZ PRESS va propunea sa cititi un documentar care incearca sa scoata la lumina principalele cauze care au dus la aparitia unui numar atat de mare de victime in randul militarilor romani care au participat si participa la misiuni internationale in Irak si, bineinteles, Afganistan.  In luna august 2008, Ministerul Apararii Nationale anunta ca intentioneaza sa inlocuiasca, din 2009, vechile TAB-uri folosite in Afganistan cu transportoare Piranha, aflate atunci in faza de testare. Deja, opt militarii romani murisera in Afganistan, incepand din 2005, de cand Romania participa la misiunea internationala, iar alti 24 fusesera raniti. Alimentata din plin cu informatii cu dedicatie, presa din Romania acuza vehement ca TAB-urile folosite de militarii romani nu le ofera acestora protectia maxima. “Tehnica de lupta va fi imbunatatita rapid, avand in vedere ca Ministerul Apararii acorda o atentie deosebita celor sase programe majore de investitii pentru toate categoriile de forte. In ceea ce priveste Fortele Terestre, care sunt angajate cu trupe in teatrele de operatii, prioritatea pe care o urmarim este achizitia de transportoare blindate si de autovehicule de teren cu grad ridicat de protectie. O parte dintre transportoarele amfibii aflate in prezent in dotarea trupelor din Afganistan va fi inlocuita treptat cu transportoare Piranha, cel mai probabil la inceputul anului viitor”, declara atunci secretarul de stat din MApN, Georgeta Ionescu. Masura a fost luata dupa numeroasele decese inregistrate de militarii romani aflati in clasicele TAB-uri de conceptie sovietica, dar de fabricatie romaneasca. Decizia luata de autoritati a fost nu numai proasta, dar si in detrimentul industriei nationale de aparare, aflata oricum cu ambele picioare in groapa. In loc sa se gandeasca la imbunatatirea blindajului de pe TAB-uri, Armata romana a fost fortata sa fie mai interesata de transportoarele Piranha produse de elvetienii de la MOWAG si ASV-ul M1117 Guardian Armored Security Vehicle (ASV), vehiculul M1200 Armored Knight aflat in dotarea US Army, si un model de Armored Personnel Carrier – APC de lungime mai mare produse de Textron Marine & Land Systems.

Cum a murit Pirahna pe uscat

In anul 2008 se spunea ca 600 de transportoare blindate Piranha ar urma sa inlocuiasca, pina in 2025, toate TAB-urile romanesti. Esec total, inca de la inceput. Ziarul ZIUA a semnalat in premiera faptul ca transportoarele livrate de elvetieni au probleme grave. Pentru primul lot de blindate, livrat in Romania in perioada 23-25 aprilie 2008, specialistii Armatei au constatat existenta a peste 20 de nereguli grave, care au facut imposibila continuarea sau indeplinirea misiunilor. Chiar si asa, conducerea SMG a hotarat sa trimita in Afganistan, in septembrie 2008, sase transportoare blindate 8×8 Piranha III C defecte. Cu toate ca cei de la MOWAG au incercat remedierea defectiunilor semnalate de MAPN, din luna iulie pana in decembrie 2008, desi o parte dintre blindate fusese deja trimisa in Afganistan, totusi, nu a fost rezolvata decat jumatate din problemele semnalate. Lotul al doilea de transportoare PIRANHA a fost livrat de producatorul elvetian catre MApN avand o serie de modificari fata de configuratia tehnica a produselor livrate in primul lot, atat asupra subsistemelor mecanice cat si asupra software-ului sistemului de armament. Comisia Departamentului pentru Armamente din MApN a sesizat ca sunt situatii in care tragatorul de pe transportor trebuie sa utilizeze mansa de actionare cu ambele maini, fapt ce ar impiedica si actionarea simultana a diferitelor butoane de comanda, dar aflate pe monitorul acestuia. In situatia in care tragatorul ar lua mana de pe mansa de actionare, nu ar mai exista posibilitatea actionarii acesteiai, au constatat specialistii militari. Totodata, au fost semnalate situatii in care mecanicul conductor nu avea vizibilitate in mers, intucat o parte a campului sau vizual era obturata cu diferite piese metalice montate pe transportor”. In iunie 2009, Viorel Oancea, secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale, declara ca defectiunile transportoarelor blindate PIRANHA urmeaza sa fie remediate de o echipa a Elbit Systems din Israel, costurile fiind suportate de aceasta. “Au fost cateva defecte (la PIRANHA, n.r.). Urmeaza ca o delegatie sa mearga in teatre pentru a vedea in ce constau defectiunile si sa le remedieze. Si-au luat angajamentul ca in doua luni rezolva problema”, a declarat secretarul de stat. “Dupa cele doua luni, cat au termen sa repare, vom vedea daca prelungim contractul sau nu, pentru ca nici asa nu merge. Trebuie sa fim foarte clari. Trebuie sa luam o tehnica ce este standard, care este buna pentru americani, enlgezi si francezi si care este buna si pentru noi. Sa nu venim cu inovatii, pentru ca, in general, se vine cu inovatii si asta da un pic de nesiguranta si nefiabilitate a tehnicii”, a subliniat secretarul de stat.

Experienta HUMVEE si salvarea MRAP

A urmat apoi dotarea militarilor romani din teatrele de operatii cu clasicele HUMVEE, care capatasera deja porecla de “widow maker” , in randul militarilor americani. Bineinteles, efectul a fost dramatic. Din nou morti si raniti in randul militarilor romani, in urma atentatelor cu DEI. Salvarea a venit in 2010, in urma unei donatii nesperate din partea SUA. Confruntat cu o retragere masiva a aliatilor sai din Afganistan, Washingtonul s-a gandit ca mai bine ii doteaza pe cei ramasi, astfel incat sa nu mai dea apa la moara celor care erau pregatiti sa-si aduca acasa trupele, din cauza numarului mare de victime. Asa au primit si romanii MRAP – vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor. “Statele Unite ale Americii ofera spre utilizare 60 de vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor (MRAP) trupelor terestre romane desfasurate in Afganistan. Primele 40 de vehicule vor sosi in Afganistan in scurt timp, celelalte 20 urmand a ajunge in toamna. Dupa verificare, vehiculele vor fi predate trupelor romane, urmand a fi folosite de acestea pentru antrenament si misiuni in teatrul de operatiuni, pe durata prezentei in Afganistan”, anunta Ambasada SUA, in luna iulie, 2010. Aceste vehicule, superioare in configuratia blindajului fata de HUMVEE, vor asigura o protectie sporita a militarilor la atacurile cu dispozitive explozive improvizate si cu armament de calibru mic. Ministrul Apararii Nationale a dispus, de asemenea, masuri ca, in acest an, achizitiile de tehnica militara si armament sa se faca prioritar pentru dotarea trupelor din teatrele de operatii si pentru cresterea gradului de protectie a militarilor romani. Vehiculele blindate MRAP sunt variante ale vehiculului MaxxPro, menite sa reduca numarul de raniti si sa asigure supravietuirea soldatilor in urma exploziilor minelor, a dispozitivelor explozibile improvizate si a atacurilor cu armament de calibru mic. Caroseria in forma de V protejeaza echipajul de impactul exploziei. „Asigurarea protectiei tuturor aliatilor nostri este una dintre prioritatile noastre. Romania este un aliat ferm al Statelor Unite, trupele terestre romane luptand alaturi de noi in provincia Zabul si in alte zone din Afganistan”, a declarat Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. „Aceste vehicule blindate MRAP vor fi de mare ajutor soldatilor romani in misiunile lor de patrulare, protejandu-i de bombele improvizate plasate pe drumuri.” Fiecare dintre tarile care sustin misiunea NATO in Afganistan are responsabilitatea de a oferi trupelor sale cel mai bun echipament si cele mai bune mijloace de protectie. Ca si in Irak, in Afganistan, Statele Unite ale Americii fac eforturi substantiale pentru a sprijini toate tarile partenere in operatiuni si pentru a suplini lipsa de echipament si de mijloace de protectie. SUA au furnizat deja acestora vehicule blindate Humvee, iar cele de tip MRAP vor asigura protectie sporita soldatilor, se precizeaza intr-un comunicat al Ambasadei, care accentueaza ca Romania este un valoros partener si aliat in cadrul NATO, iar trupele sale isi indeplinesc misiunile din Afganistan in mod remarcabil.

SAUR I, solutia romaneasca

Potrivit Info Mondo Militar, spre sfarsitul lunii mai 2010, specialistii de la U.A. Moreni au testat prototipul noului transportor auto blindat denumit SAUR I. Testarea s-a produs pe unul din lacurile de langa Pitesti fiind efectuat astfel si ultimul test, cel de flotabilitate. TAB-ul este un concept suta la suta romanesc si indeplineste toate standardele NATO. Potrivit oficialilor de la Moreni, transportorul este mult mai performant decat cele din dotarea actuala a armatei. Este total computerizat, poate transporta 11 militari si i se pot instala o gama larga de sisteme de armament. Uzina de la Moreni intentioneaza sa-l produca pentru dotarea militarilor romani dar si pentru export. De altfel, oficiali din cadrul U.A. Moreni, au declarat ca in ultimii 10 ani, prin efort financiar propriu uzina din Moreni a produs mai multe tipuri de transportoare blindate, dar a lipsit vointa celor care ar fi trebuit sa se gandeasca la economia romaneasca sa le promoveze, ba chiar in multe cazuri au facut tot posibilul pentru a impiedica pe orice cale acest lucru. Caracteristicile tehnico-tactice ale Transportorului Amfibiu Blindat 8 x 8 SAUR 1(Standard) sunt urmatoarele: Date generale:- tip pe roti,8×8,amfibiu; -carcasa blindata, etansa; – acces echipaj,usi de acces: 2 in spatele transportorului; – trape de acces: 4;sofer,comandant,echipaj; – nivel de protectie(STANAG 4569) nivel 1,nivel 2 – cu blindaj aditional.  Dimensiuni:- lungime 7800 mm; – latime 2800 mm; -inaltime 2200 mm; – ampatament 4400 mm; – ecartament 2460 mm; – garda la sol 450 mm. Mase: – masa proprie 13000 kg; – masa totala 14000 kg. Echipaj: – 12 membri inclusiv sofer ,comandant ,tragator. Armament: – turela; – tip: RCWS-RO 12,7 mm / 7,62 mm; optional: – se poate monta orice fel de turela la cererea clientului. Sisteme de protectie: – instalatie de filtroventilatie: cu rotocompresor si filtru absorbant activ; – instalatie automata de stins incendiu: lichid de racire ecologic; – sistem de alimentare cu aer a echipajului in timpul tragerilor: tubulatura si racord cuplare masca; – sistem centralizat de umflare a rotilor din mers; -innstalatie de aer conditionat.  Mijloace de comunicatii: – statie radio: tip Harris 5800; – intercom: integrat cu statia radio. Aparatura de observare: – comandant : pe timp de zi/noapte tip Sagem, model MPS; – sofer : pe timp de zi/noapte periscop fix incalzit cu filtru anti-laser si aparatura de vedere pe timp de noapte de tip pasiv; – echipaj periscoape fixe, incalzite cu filtru anti-laser; – turela pe timp de zi / noapte camera CCD cu display pentru; – operator,protejata prin blindaj, telemetru laser / camera termala fara racire. Alte echipamente specifice: – sistem de avertizare la iluminarea laser si radar SAM; – troliu hidraulic. Motor: – tip diesel euro 3; – puterea specifica 20,3 cp/t; -puterea maxima 285 cp; -cuplu maxim 970 nm;- cutie de viteza automata. Performante: – Vmax. pe sosea 100 km/h;- Vmax. pe apa 10 km/h; -trece pante longitudinala max 32 grade; – trece panta transversala max 25 grade; – raza minima de viraj, pe axa unei roti ext 13200 mm; -trece sant latime maxima de 2 m; -trece banchete inalte de 0,5 m; -raza de actiune 700 km. Sistem de mascare: -instalatie lansare grenade fumigene corelat cu sistemul de avertizare la iluminarea laser si radar.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *