Tadjikistan, baza militara rusa

, , ,
 

Baza aeriana de la Manas, locatie strategica pentru fortele SUA implicate in razboiul afgan

Baza aeriana de la Manas, locatie strategica pentru fortele SUA implicate in razboiul afgan

Federatia Rusa a castigat o noua runda in lupta cu Statele Unite pentru influenta in statele Asiei Centrale, relateaza mass-media regionala, citand analisti politici locali. Conform surselor citate, acordul privind amplasarea bazei militare ruse din Tadjikistan va fi prelungit pentru inca 49 de ani. Decizia vine la scurt timp dupa ce autotoritatile kirghize au anuntat oficial vor inceta colaborarea cu SUA pentru pentru baza militara Manas, intelegere care expira in 2013.
„Am stabilit ca vom da directive autoritatilor noastre sa pregateasca si sa semneze in primul trimistru al anului viitor un nou acord cu privire la dislocarea bazei militare ruse pe teritoriul tadjik te un termen de 49 de ani”, a declarat presedintele rus Dmitrii Medvedev, la finele negocierilor ruso-tadjice din Dushambe, la care au luat parte liderul de la Kremlin si omologul sau tadjic Emomalii Rahmon. „Acest acord trebuie sa fie bine conturat si sa reflecte un echilibru al intereselor celor doua tari”, a mai subliniat presedintele rus, citat de mass-media de la Moscova.

SUA, date afara din Kirghistan

Autotoritatile centrale kirghize vor inceta colaborarea cu SUA pentru pentru baza militara Manas, intelegere care expira in 2013. Totodata, Biskekul nu va reinnoi aceasta intelegere, au anuntat, la inceputul saptamanii trecute, surse oficiale locale. “Va fi un nucleu de transport civil”, a spus premierul Almazbek Atambaev. “Nu ar trebui sa mai fie acolo o baza militara”, a subliniat el. Guvernul kirghiz a comunicat deja Washingtonului intentia de a nu reinnoi contractul de inchiriere a bazei aeriene, a precizat premierul. Secretarul de stat Hillary Clinton a spus la Biskek, in decembrie, ca SUA spera sa continue operatiunile de la baza kirghiza in lupta impotriva terorismului. Manas a inceput sa fie folosita in 2001 ca parte a eforturilor de logistica pentru fortele americane din Afganistan. Kirgizstanul primeste 150 de milioane de dolari de la SUA anual, ca asistenta, dintre care jumatate se duc catre operatiunile de la aeroportul Manas. Rusia si China au presat Biskek sa inchida baza Manas pentru SUA si i-au promis miliarde de dolari asistenta, daca SUA parasesc regiunea. In eventualitatea in care acesta lucru se va intampla, SUA iau serios in calcul folosirea bazei romanesti de la Kogalniceanu pentru aprovizionarea trupelor coalitiei din Afganistan.

Romania, pod logistic pentru SUA in Afganistan

De mai bine de trei luni de zile, armata americana livreaza echipamente de razboi si provizii pentru militarii sai din Afganistan prin intermediul bazei aeriene de la Kogalniceanu din judetul Constanta, potrivit revistei militare „Stars and Stripes”. Oficiali militari de la Washington au afirmat ca baza ar putea juca un rol extrem de important pentru aprovizionare pe perioada cat va mai dura frontul din Afganistan. “Zona generala din Romania are capacitate rutiera, aeriana si maritima, astfel ca este foarte favorabila”, a declarat locotenent-colonelul Greg Derner, ofiter de logistica la sediul Comandamentului European american din Stuttgart, citat de revista americana. „Star and Stripes” mentioneaza ca baza Kogalniceanu este atractiva partial datorita apropierii sale de portul Constanta de la Marea Neagra, care ofera acces la alte rute de tranzit. „Un alt avantaj este ca Romania, stat membru NATO, va permite transportul echipamentelor atat catre cat si dinspre Afganistan, a precizat Derner. Nu toate tarile permit traficul in ambele sensuri”, a adaugat responsabilutul militar american. Cu toate acestea, baza romaneasca nu va elimina toate problemele logistice pentru aprovizionarea in Afganistan, dar cu siguranta va scadea presiunea pe misiunile deja existente. Dar daca SUA isi vor intensifica operatiunile din Romania, nu inseamna ca vor trimite mai multi militari americani pentru a executa misiunea, ci mai degraba U.S. TRANSCOM va contracta localnici. Acest lucru va elibera personalul si capacitatile militare americane si va consolida economia locala, a apreciat Derner. “Armata va avea un rol de supraveghere (…). Nu preconizam deloc sa stationam oameni acolo”, a subliniat el. Potrivit locotenent-colonelului John Platte, care conduce misiunea de evaluare din Romania, aceasta se desfasoara fara probleme. Militarii din cadrul Contingency Response Wings testeaza capacitatea bazei aeriene Mihail Kogalniceanu incepand din mai. In prezent, circa 70 de membri ai Fortelor aeriene se pregatesc sa incheie faza finala a operatiunii, livrarea a 1.000 de tone de echipament catre Brigada 172 de Infanterie din Grafenwöhr.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *