Suspiciuni de otravire. Ramasitele fostului presedinte turc Turgut Ozal, exhumate

, ,
 

Autorităţile turce au autorizat sâmbătă exhumarea osemintelor fostului preşedinte Turgut Özal, la insistenţa rudelor acestuia care susţin că politicianul a fost otrăvit.
La deschiderea mormântului defunctului preşedinte, care îşi odihneşte somnul de veci în cripta familiei la Istanbul, va asista un reprezentant al Parchetului. Data exhumării nu a fost încă anunţată. Potrivit versiunii oficiale, Turgut Özal, care avea probleme de greutate, a murit în urma unui atac de cord. Rudele fostului preşedinte consideră însă că acesta a fost victima unei conspiraţii a unor persoane influente în stat, care nu i-au iertat orientarea sa prooccidentală.
În istoria Turciei, Turgut Özal (1989-1993) a intrat ca o personalitate care a promovat apropierea modului de viaţă occidental de cel turc. Din funcţia sa de preşedinte, el dispunea de puteri limitate. De prerogative mai mari se bucură în această ţară primul ministru. Mai mult, puterea executivă, mai ales în vremurile lui Turgut Özal, era limitată din partea armatei. Între 1960 şi 1980, armata s-a aflat la originea câtorva lovituri de stat în Turcia. Printr-un acord tacit de la acea vreme, armata dispunea de dreptul de a înlătura politicienii care nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor. Astfel, în virtutea acestui consens neoficial, era exclusă venirea la putere a islamiştilor şi comuniştilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *