Superjet 100 prabusit in Indonezia: GRU ia in calcul un sabotaj american

, , ,
 

Serviciile de informaţii ruseşti efectuează o anchetă pentru a stabili dacă accidentul unui avion Suhoi Superjet în Indonezia ar fi putut fi cauzat de un sabotaj orchestrat de SUA.
Surse din cadrul serviciilor secrete militare, citate de presa rusă, dezvăluie că rivalii comerciali ai Rusiei în sectorul aviaţiei civile au interesul ca Superjet să eşueze. „Anchetăm ipoteza unui sabotaj industrial”, a declarat această sursă din cadrul GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse. Acest oficial a subliniat că Rusia „urmăreşte de multă vreme activităţile forţelor aeriene americane, pe aeroportul din Jakarta”. „Ştim că au o tehnologie specială, de care şi noi dispunem, care permite blocarea semnalelor de la sol şi poate genera analize false ale parametrilor” de zbor, a declarat el. „Poate că şi aici acest lucru a cauzat interferenţele”, a adăugat sursa citată.
Accidentul a avut loc în timpul unui zbor demonstrativ menit să laude meritele avionului Superjet 100, un model nou al companiei Suhoi, care poartă speranţele aviaţiei civile ruseşti. Acesta transporta 45 de persoane, dintre care majoritatea indonezieni, precum şi opt ruşi, un francez şi un american. Toate persoanele de la bord au murit. Una dintre cutiile negre a fost găsită, iar autorităţile ruseşti şi cele indoneziene nu au putut explica, pentru moment, accidentul.
Oficialii ruşi au obiceiul de a acuza voalat Occidentul, în special Statele Unite, de sabotaj. Astfel, directorul Roskosmos, Vladimir Popovkin şi vicepremierul Dmitri Rogozin, au evocat pista interferenţelor provenind de la un radar american pentru a explica eşecul din noiembrie al unei sonde ruseşti pe Marte. Unii oficiali militari şi presa rusă evocă, de asemenea, în mod regulat o pistă americană pentru a explica naufragiul submarinului Kursk în august 2000, soldat cu 118 morţi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *