Summitul ASEAN s-a deschis la Hanoi

de | oct. 31, 2010 | Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Summitul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) s-a deschis sambata, la Hanoi, în prezenţa liderilor celor 16 ţări din regiune, avand SUA şi Rusia invitaţi de onoare, într-o atmosferă dominată de disputele teritoriale dintre China şi unele ţări vecine, relateaza mass-media regionala

Statele ASEAN, ingrijorate de expansiunea chineza

Statele ASEAN, ingrijorate de expansiunea chineza

Summitul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) s-a deschis sambata, la Hanoi, în prezenţa liderilor celor 16 ţări din regiune, avand SUA şi Rusia invitaţi de onoare, într-o atmosferă dominată de disputele teritoriale dintre China şi unele ţări vecine, relateaza mass-media regionala. Cele 10 ţări membre ale ASEAN (n.r.- Birmania, Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malayezia, Filipine, Singapore, Thailanda, Vietnam) se întîlnesc cu cei şase parteneri obişnuiţi (n.r.-China, Japonia, India, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă) în contextul în care ambiţiile teritoriale ale Beijingului se află în centrul tuturor dezbaterilor.
Disputa dintre China şi Japonia datează de la începutul lunii septembrie, cînd un vas de pescuit chinezesc a fost sechestrat de gărzi de coastă japoneze în apele teritoriale disputate din Marea Chinei de Est. Această criză preocupă şi cele 10 ţări membre ale ASEAN, dintre care unele se confruntă cu Beijingul privind probleme similare, în arhipelagurile Mării Chinei de Sud.

Spaima chinezeasca

La Hanoi, în Vietnam, unde are loc o nouă reuniune a Asociaţiei Naţiunilor din sud-estul Asiei, numeroase ţări se tem de expansiunea economică a Chinei, care are loc şi pe un fond de aroganţă politică. Mai multe dintre aceste state nu văd cu ochi buni dorinţa Chinei de a-şi impune controlul în Marea Chinei meridionale şi de a-şi impune suveranitatea asupra unor arhipelaguri din zonă, bogate in resurse energetice. Şi mai mare este însă nemulţumirea acestor ţări faţă de politica monetară a Chinei, acuzată că îşi menţine moneda sub control, în timp ce alte monede asiatice au suferit fluctuaţii, care fragilizează exporturile ţărilor respective. Ne îndreptăm oare spre un „război monetar” în regiune ?, se întreabă unii specialişti, citati de mass-media regionala. Banca Mondială a propus ca subiectul să fie abordat în mod deschis şi constructiv la Hanoi, unde sâmbătă mai sunt invitate şase ţări, pentru un summit al Asiei de est : mai precis sunt invitate China, Japonia, Coreea de Sud, India, Australia şi Noua Zeelandă.
La acest Forum creat în 2005 şi în care se regăsesc deci cele 16 ţări din zonă mai participă Statele Unite şi Rusia. De notat că alături de şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton şi de preşedintele rus, Dmitri Medvedev, se afla la masa discuţiilor şi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki Moon. Dintre declaraţiile importante, care s-au făcut joi, la Hanoi, la deschiderea summit-ului ţărilor din sud-estul Asiei, merită reţinută una care emană din Birmania : după alegerile de pe 7 noiembrie din această ţară, opozanta Aung San Suu Kyi, deţinătoare a Premiului Nobel pentru Pace ar putea fi eliberată, iar şeful suprem al ţării, generalisimul Than Shwe ar urma să părăsească scena politică.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *