Summit strategic, Biden va trasa „liniile sale roşii” pentru Putin

, , , , , ,
 
NATO consideră Federația Rusă o amenințare

NATO consideră Federația Rusă o amenințare

Preşedintele american, Joe Biden, a promis să îi spună omologului său rus, Vladimir Putin, care sunt „liniile sale roşii”, cu ocazia summit-ului de azi. „Nu căutăm un conflict cu Rusia, dar vom răspunde dacă Rusia continuă activităţile sale”, a declarat preşedintele american în cursul conferinţei de presă organizate la finalul summitului NATO, la Bruxelles.

Pe de altă parte, Biden l-a caracterizat pe Putin ca fiind „un adversar sau cineva care ar putea fi un adversar”, un tip „inteligent” şi „dur”.

„Îi voi arăta clar preşedintelui Putin că există domenii în care putem coopera, dacă alege asta”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

„Dacă va alege să nu coopereze şi să acţioneze aşa cum a făcut-o în trecut în legătură cu securitatea cibernetică şi alte activităţi, vom răspunde, vom răspunde pe măsură”, a spus preşedintele american, adăugând că va „clarifica unde sunt liniile roşii” pentru Putin.

Tatonare geopolitică

Este prima întrevedere între cei lideri de la rpeluarea mandatului de către Joe Biden. Discuția va începe la 13:15 ora locală, și va dura într-o componență flexibila pâna la orele 18. După această liderii Rusiei și SUA vor oferi detalii în timpul conferințelor de presă. Se așteaptă, că cele mai discutate subiecte vor fi Ucraina și Belarus, dar și subiectul controlului armamentelor și respectării drepturilor omului.

Reamintim că anterior liderii NATO au adoptat o declarație prin care cer Rusiei să își retragă forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. NATO solicită Rusiei să se angajeze în mod constructiv în soluționarea cazului regiunii transnistrene.

Prin intermediul acestei Declarații, NATO și-a reafirmat suportul pentru integritatea și suveranitatea țărilor vizate.

„Ne reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în cadrul granițelor lor recunoscute la nivel internațional. În conformitate cu angajamentele sale internaționale, cerem Rusiei să retragă forțele pe care le-a staționat în toate cele trei țări fără acordul lor. (…) De asemenea, cerem Rusiei să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluționare a regiunii transnistrene. Ne-am angajat să sprijinim reformele democratice ale Republicii Moldova și să oferim asistență prin Inițiativa noastră de construire a capacității de apărare și securitate conexă”, se menționează în Declarație. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.