Summit parlamentar româno-ucrainean după 10 ani

, , , , , ,
 
Ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer, mizeaza pe relansarea relatiilor romano-ucrainene

Ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer, mizeaza pe relansarea relatiilor romano-ucrainene

După o pauză de 10 ani în dialogul interparlamentar dintre Ucraina și România, o delegație parlamentară de la București va face o vizită la Kiev, săptămâna viitoare. La începutul anului 2014 și premierul român Victor Ponta este așteptat în Ucraina, a anunțat ambasadorul Ucrainei la București, Teofil Bauer, în cadrul unei conferințe de presă.
Din delegația parlamentară română vor face parte reprezentanții celor două camere ale legislativului de la București. Potrivit diplomatului ucrainean, ultima întrevedere interparlamentară dintre România și Ucraina a avut loc acum 10 ani, în 2003, când speakerul din acea perioada, Volodymyr Lytvyn, a condus o delegație de deputați ucraineni la București.
Întrebat care este cauza amânării frecvente a vizitelor la nivel înalt dintre cele două state vecine, Teofil Bauer  a menționat că „invitații din partea ucraineană au fost transmise nu o singură dată”.

Cea mai recentă vizită  a fost una „fulger”

În luna septembrie, ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, a făcut vizită de câteva ore la București, în timpul unui turneu-fulger prin statele central și est-europene. Kojara a venit la București să se asigure de sprijinul României în procesul de semnare a Acordului de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană, care va fi decisă la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din perioada 26-28 noiembrie 2013.
Și ambasadorul Teofil Bauer a reiterat miercuri, 13 noiembrie 2013, în cadrul unei conferințe organizate la București, că Ucraina are nevoie de sprijinul României, ca stat membru al UE, în drumul apropierii sale de Bruxelles. Totodată, diplomatul ucrainean a mulțumit statului român pentru că susține Ucraina în acest proces, făcând trimitere la declarații în acest sens ale președintelui României, Traian Băsescu, și ale ministrului de Externe, Titus Corlățean.
Bauer s-a arătat optimist că țara sa va avea succes la Vilnius, pentru că a îndeplinit, în mare parte, criteriile impuse de Uniunea Europeană. „Sigur că Ucraina are multe de făcut pentru apropierea de standardele europene. Eu cred că  mult mai importantă este însă voința clasei politice și a majorității populației ucrainene, care susțin că acest curs proeuropean este ireversibil”, a mai declarat ambasadorul ucrainean.

Probleme bilaterale

Ambasadorul s-a arătat sigur că odată  cu asocierea Ucrainei la UE, Kievul și Bucureștiul vor gestiona mai ușor disensiunile din dialogul bilateral. Bauer a enumerat problema minorităților etnice, cea a combinatului siderurgic de la Krivoi Rog și a canalului Bystroe, care, potrivit lui, „rămân nerezolvate din an în an”. „Bineînțeles că aderarea Ucrainei la UE ne va pune în față sarcini în ceea ce privește asigurarea drepturilor minorităților etnice. Noi știm care sunt criteriile UE în acest sens și conștientizăm responsabilitatea care ne așteaptă”, a subliniat diplomatul.
În cadrul aceleiași conferințe, Teofil Bauer a menționat că în ultimii doi ani cooperarea dintre Ucraina și România a devenit mai activă. „Am semnat două acorduri interguvernamentale și pregătim semnarea a încă patru”, a anunțat ambasadorul. Potrivit lui, urmează să fie semnat un acord privind micul trafic la frontieră  și unul care propune efectuarea de controale comune la punctele de trecere a frontierei de către grănicerii ucraineni și polițiștii de frontieră români.
Agenţia de presă KARADENIZ-PRESS precizează că ultima vizită a unui prim-ministru ucrainean în România a avut loc în ianuarie 2002, iar ultima vizită la nivel de șef de guvern din România a fost în martie 1996.
Actualii președinți ai României și Ucrainei –  Traian Băsescu și Viktor Ianukovici – nu și-au făcut vizite reciproce. Cei doi șefi de stat s-au întâlnit pentru o scurtă  întrevedere tet-a-tet în luna mai 2012, la summit-ul NATO din Chicago.

Articol de Tatiana Bernevec

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *