Sudul Global: Poate Modi aduce pacea indiană în Ucraina?

de | aug. 27, 2024 | Analize, UCRAINA | 0 comentarii

Vizitele liderului indian Narendra Modi din ultimele zile readuc în discuție importanța marilor state din Sudul Global și noile arhitecturi de securitate din diferite regiuni care par să nu mai țină cont de interesele Occidentului. Șeful guvernului indian a declarat preşedintelui rus Vladimir Putin că este în favoarea unui sfârşit „rapid” al conflictului din Ucraina, […]

Vizitele liderului indian Narendra Modi din ultimele zile readuc în discuție importanța marilor state din Sudul Global și noile arhitecturi de securitate din diferite regiuni care par să nu mai țină cont de interesele Occidentului. Șeful guvernului indian a declarat preşedintelui rus Vladimir Putin că este în favoarea unui sfârşit „rapid” al conflictului din Ucraina, după recenta vizită la Kiev.

Ţara din Asia de Sud încearcă să menţină un echilibru delicat între Rusia, cu care a stabilit legături puternice, şi naţiunile occidentale care susţin Kievul, cu care caută o apropiere pentru a contracara China, rivalul său regional.

Modi a sosit la Kiev cu trenul de noapte din Polonia, o rută tradiţională urmată de delegaţiile oficiale, deoarece avioanele civile au fost oprite la sol în Ucraina de la începutul războiului în urmă cu doi ani şi jumătate.

Echilibru delicat

Modi, în vârstă de 73 de ani, menţine un echilibru delicat între continuarea legăturilor strânse din punct de vedere istoric dintre India şi Rusia şi căutarea unor parteneriate de securitate mai strânse cu ţările occidentale pentru a acţiona ca un bastion împotriva rivalei sale regionale, China.
Autoritățile de la New Delhi au evitat să condamne în mod explicit invazia Rusiei din Ucraina din februarie 2022, invitând în schimb ambele părţi să-şi rezolve divergenţele prin dialog.
În timpul conversaţiei sale cu preşedintele rus, Modi a spus că a „făcut schimb de opinii cu privire la conflictul dintre Rusia şi Ucraina” cu Putin şi şi-a împărtăşit „impresiile din timpul recentei sale vizite în Ucraina”, conform unui mesaj publicat pe reţelele de socializare. El a adăugat că a „reiterat angajamentul ferm al Indiei de a sprijini o soluţionare rapidă, durabilă şi paşnică a conflictului”.
Kremlinul a informat la rândul său marţi despre acest schimb de opinii între cei doi lideri. „Narendra Modi a vorbit despre recenta sa vizită la Kiev, subliniind interesul său de a contribui la o posibilă soluţionare politică şi diplomatică a situaţiei din jurul Ucrainei”, a transmis preşedinţia rusă într-un comunicat.

Modi la Kremlin

La rândul său, Vladimir Putin, care l-a primit pe Modi la Kremlin la începutul lunii iulie, spre marea nemulţumire a liderilor ucraineni, „a prezentat o evaluare” a „liniei distructive a autorităţilor de la Kiev şi a protectorilor lor occidentali”, conform serviciului de presă al Kremlinului.
În timpul vizitei sale la Kiev vineri, Modi i-a spus preşedintelui Volodimir Zelenski că „nicio problemă nu ar trebui rezolvată pe câmpul de luptă”.
India şi Rusia au avut legături strânse încă din timpul Războiului Rece, când Kremlinul a devenit unul dintre principalii furnizori de arme ai acestei ţări din Asia de Sud, şi fac acum parte din BRICS, care include principalele ţări emergente.
Conform Kremlinului, Narendra Modi a confirmat, de asemenea, că „este pregătit să participe la summitul BRICS care va avea loc la Kazan” în Rusia în perioada 22-24 octombrie.
Rusia a devenit, de asemenea, un furnizor important de ţiţei la preţ redus pentru India de la începutul conflictului din Ucraina şi impunerea sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Consultări cu Casa Albă

Premierul indian Narendra Modi, care a vizitat Ucraina în urmă cu patru zile zile, a discutat luni cu Joe Biden şi a repetat dorinţa sa de „pace şi stabilitate”.
Modi „a reiterat poziţia constantă a Indiei în favoarea dialogului şi a diplomaţiei şi şi-a exprimat sprijinul deplin pentru o revenire rapidă la pace şi stabilitate” în cursul unui apel cu preşedintele american, potrivit unui comunicat al Ministerului indian de Externe.
La rândul său, Joe Biden „a salutat” această vizită „istorică”, precum şi „mesajul de pace şi sprijinul umanitar constant pentru Ucraina, inclusiv sectorului său energetic” oferit de Narendra Modi, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Cei doi lideri „şi-au confirmat sprijinul pentru o rezolvare paşnică a conflictului, cu respectarea dreptului internaţional, pe baza Cartei Naţiunilor Unite”, a mai indicat executivul american.
Premierul indian i-a iritat pe ucraineni îmbrăţişându-l pe Vladimir Putin, numai zâmbet, la Moscova în iulie.
Dar stând alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Narendra Modi a explicat că este „hotărât în favoarea păcii” între Rusia şi Ucraina.
„Salutăm orice altă ţară care doreşte să-l ajute pe preşedintele Zelenski să acţioneze pentru această pace justă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.
În pofida relaţiilor tot mai strânse cu Washingtonul, India a refuzat să se alăture sancţiunilor americane împotriva Moscovei.

Ce este Sudul Global?

India face parte dintr-o regiune geopolitică în ascensiune dramatică în ultimul deceniu, și anume „Sudul Global”. Termenul este utilizat pentru a descrie țările în curs de dezvoltare din Africa, Asia, America Latină și Oceania, care împărtășesc provocări comune în ceea ce privește dezvoltarea economică, inegalitatea, și accesul la resurse. Deși termenul face referire la o poziție geografică, el este folosit mai degrabă pentru a sublinia diferențele economice și politice dintre aceste țări și țările dezvoltate din „Nordul Global” (Europa de Vest, America de Nord, Japonia, Australia și Noua Zeelandă).

Sudul Global nu este o entitate unitară, ci mai degrabă un concept care grupează state cu diverse culturi, istorii și nivele de dezvoltare, dar care împărtășesc provocări similare, cum ar fi nevoia de industrializare, reducerea sărăciei și combaterea schimbărilor climatice.

Rolul Indiei în Sudul Global

India joacă un rol crucial în cadrul Sudului Global datorită dimensiunii sale, populației mari și economiei în creștere rapidă. Populația Indiei o depășește în mod accelerat pe cea a Chinei, consolidând poziția puterii de la New Delhi. De-a lungul decadelor, India s-a poziționat ca un lider și un avocat al intereselor țărilor în curs de dezvoltare pe scena internațională.

India este un membru activ în diverse alianțe și organizații care reprezintă interesele Sudului Global, cum ar fi Grupul celor 77 (G77) și BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, și Africa de Sud). Prin aceste platforme, India pledează pentru o ordine mondială mai echitabilă și pentru reformarea instituțiilor internaționale precum ONU și FMI, pentru a reflecta mai bine realitățile globale actuale.

India a extins considerabil ajutorul său pentru dezvoltare către țările din Africa, Asia și Pacific. Prin inițiative cum ar fi Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC), India oferă asistență tehnică și programe de formare pentru mii de profesioniști din țările în curs de dezvoltare. De asemenea, India investește în infrastructura din aceste țări și oferă împrumuturi preferențiale pentru proiecte de dezvoltare. Prezența unei importante diaspore indiene în multe state în curs de dezvoltare, dar și state occidentale oferă noi oportunități Indiei de consolidare a prezenței sale geopolitice.

Provocă și critici

În foruri internaționale, India susține un model de dezvoltare care pune accent pe sustenabilitate, justiție socială și acces echitabil la resurse. De exemplu, India a fost un susținător vocal al Acordului de la Paris privind schimbările climatice, insistând asupra necesității ca țările dezvoltate să își respecte angajamentele financiare pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare în tranziția lor către o economie verde.

India a fost propusă ca gazdă pentru a doua ediție a Summitului pentru Pace din Ucraina, un eveniment care subliniază rolul Indiei nu doar în Sudul Global, ci și ca un actor global important care poate media conflicte și susține pacea la nivel internațional.

Deși India se poziționează ca un lider al Sudului Global, există provocări și critici. Unele țări au exprimat rezerve cu privire la ambițiile Indiei de a deveni un lider global, considerând că India ar putea pune accent mai mult pe interesele sale naționale decât pe o cooperare echitabilă. În plus, tensiunile interne, cum ar fi cele economice și sociale, pot limita capacitatea Indiei de a-și îndeplini pe deplin rolul în Sudul Global.

India este o voce puternică și influentă în cadrul Sudului Global, având un rol esențial în conturarea discuțiilor și politicilor globale care afectează țările în curs de dezvoltare.

Apel dur

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat recent un apel dur la ţările aliate, afirmând că ţara sa are nevoie de arme livrate la timp, nu de promisiuni. „Livrarea rapidă este crucială chiar acum. Unele pachete au fost anunţate şi s-a votat asupra lor, dar nu au fost încă livrate Ucrainei. Frontul luptă cu obuze şi echipament, nu cu cuvinte precum ‘mâine’ sau ‘curând’ „, a spus Zelenski în discursul său zilnic televizat.
Volodimir Zelenski a mai spus, după întrevederea cu premierul indian Narendra Modi, că India sprijină integritatea teritorială a Ucrainei.
„Este important pentru noi că India rămâne un susţinător al legii internaţionale şi ne susţine suveranitatea şi integritatea teritorială”, a mai spus Zelenski în discursul său televizat.
Prim-ministrul indian Narendra Modi a declarat vineri că ţara este ”puternic favorabilă păcii” între Ucraina şi Rusia şi a promis un important ajutor umanitar Kievului. „Dacă am rămas, cu o mare convingere, în afara războiului, asta nu înseamnă că am fost indiferenţi”, a declarat Modi, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Nu am fost neutri din prima zi, am fost de o anumită parte şi suntem puternic favorabili păcii”, a subliniat el cu prilejul vizitei sale istorice în Ucraina.

Rol activ

„Drumul către pace poate fi găsit numai prin dialog şi diplomaţie. Şi trebuie să mergem în acea direcţie fără a pierde timp. Ambele părţi ar trebui să stea şi să discute împreună şi să găsească o cale de a ieşi din această criză”, a pledat Modi.
„Sunt gata să vă asigur că India este gata să joace un rol activ în orice eforturi pentru pace. Dacă pot juca orice rol în asta personal voi face asta, vreau să va asigur ca prieten”, a dat Modi asigurări. Afirmaţiile au fost făcute în cadrul unor declaraţii comune, în timpul cărora ambii lideri au spus că vizita premierului indian la Kiev este una „istorică”.
Modi a vorbit după Zelenski, aşa că preşedintele ucrainean nu a avut ocazia să răspundă apelului său la dialog. Dar liderul ucrainean a spus în declaraţia sa că „problema încheierii războiului şi o pace corectă sunt o prioritate pentru Ucraina”.
Narendra Modi, a cărui ţară întreţine în mod tradiţional relaţii excelente cu Moscova, este primul şef al guvernului indian care se deplasează în Ucraina.

Demers indian

În contextul în care conflictul se prelungeşte şi nicio soluţie diplomatică nu se întrevede la orizont, prim-ministrul indian a promis un ajutor acestei ţări.
„Indiferent care ar fi ajutorul cerut din punct de vedere umanitar, India va fi mereu de partea voastră şi se va depăşi pentru a vă susţine”, i-a mai spus el gazdei sale.
Modi şi-a început vizita la Kiev însoţindu-l pe Zelenski la o expoziţie consacrată copiilor morţi în timpul războiului. „Am realizat că primele victime ale războiului sunt de fapt copii nevinovaţi. Este cu adevărat dezolant”, a spus el.
Prim-ministrul indian a evitat să condamne explicit invazia rusă din Ucraina care a început în februarie 2022 şi India s-a abţinut la momentul în care au fost votate rezoluţii ONU ostile Moscovei.
Mai multe alte puteri, începând cu China, au încercat, de la începutul războiului, să facă oficiul de mediator pentru a pune capăt conflictului care bulversează echilibrul geopolitic mondial. Fără succes până acum, atâta timp cât exigenţele celor două părţi par ireconciliabile.
Vladimir Putin a declarat că o încetare a focului şi negocieri de pace nu sunt posibile decât dacă Kievul cedează regiunile a căror anexare este revendicată de Rusia şi renunţă la aderarea la NATO, condiţii inacceptabile pentru Ucraina şi aliaţii săi occidentali.

Etapa poloneză

Modi a confirmat pe X că a ajuns la Kiev, atrăgând un interes imens din partea mass-media din India. Compania căilor ferate ucrainene a publicat un scurt video pe reţelele de socializare în care Modi poate fi văzut coborând dintr-un vagon şi salutând oficialii care îl întâmpină pe peron.
În Polonia, Narendra Modi a declarat că niciun conflict nu poate fi „rezolvat vreodată pe un câmp de luptă”. „Susţinem dialogul şi diplomaţia pentru a restabili pacea şi stabilitatea cât mai curând posibil. Şi, pentru asta, India este gata să contribuie cu tot ce poate, alături de ţările sale prietene”, a spus el, în timpul unui briefing de presă cu omologul său polonez Donald Tusk.
Narendra Modi intenţiona să discute cu preşedintele Volodimir Zelenski „perspectivele unei soluţionări paşnice a conflictului ucrainean în derulare”, precum şi „aprofundarea prieteniei dintre India şi Ucraina”, conform unui comunicat emis anterior de biroul său.

Îmbrățișări strategice

La începutul lunii iulie 2024, el a mers la Moscova imediat după atacurile ruseşti asupra mai multor oraşe din Ucraina, care au ucis zeci de oameni şi au avariat grav un spital de copii din Kiev. În timpul acestei deplasări, Modi şi Vladimir Putin s-au îmbrăţişat, zâmbind, după care preşedintele rus i-a oferit o decoraţie oaspetelui său.
Şeful guvernului indian a salutat schimburile lor „fructuoase” şi „deciziile importante de consolidare a cooperării bilaterale” în „comerţ, securitate, agricultură, tehnologie”.
Preşedintele Zelenski, deranjat de vizită, a numit-o „o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace”.
Alte câteva puteri, începând cu China, au încercat, de la începutul războiului, să medieze pentru a pune capăt acestui conflict care tulbură echilibrul geopolitic global. Fără succes, deocamdată, deoarece cererile diferitelor părţi par ireconciliabile.
Lansarea unei ofensive ucrainene surpriză pe teritoriul rusesc în regiunea de frontieră Kursk pe 6 august a amplificat incertitudinile, în timp ce trupele ruse continuă să câştige teren în estul Ucrainei.
Kievul a explicat că această operaţiune ar trebui folosită ca mijloc de presiune pentru negocieri „corecte”.
Dar Kremlinul a declarat la începutul săptămânii că este exclus să se înceapă discuţiile, din cauza acestui atac pe teritoriul rusesc.

Axa Rusia-India

Rusia este un furnizor cheie de arme şi petrol ieftin pentru India, chiar dacă disputa Moscovei cu Occidentul şi legăturile sale mai strânse cu China pe fondul conflictului din Ucraina au afectat relaţiile sale cu New Delhi.
Membră a BRICS alături de Rusia şi China, precum şi a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO), India este un susţinător al unei lumi multipolare şi continuă să-şi dezvolte cooperarea în materie de securitate cu Washingtonul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat anterior că susţine iniţiativa premierului indian Narendra Modi de a juca rolul de mediator între Ucraina şi Rusia.
„Sunt foarte încântat că prim-ministrul şi-a reafirmat disponibilitatea de a face personal eforturi pentru o încheiere paşnică, corectă şi rapidă a războiului”, a declarat Tusk la Varşovia după discuţiile cu Modi.
Modi a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că, după părerea sa, conflictul nu poate fi rezolvat pe câmpul de luptă.
Narendra Modi a dorit să fie perceput drept un mediator între cele două părţi. El s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin în luna iulie, în apropiere de Moscova. O înregistrare cu cei doi lideri îmbrăţişându-se a provocat indignare în Europa şi la Washington, în special pentru că a avut loc după un atac rusesc asupra unui spital de copii din Kiev.
Vizita lui Modi este prima în Polonia a unui premier indian după 1979, Varțovia dorind relansarea relațiilor bilaterale.
Legăturile istorice dintre Polonia şi India au cunoscut două episoade notabile în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când India nu era încă independentă. Primul, atunci când aproximativ 10.000 de polonezi evacuaţi din fosta Uniune Sovietică au fost primiţi în India, iar al doilea atunci când soldaţii polonezi şi indieni au luptat împreună în bătălia de la Monte Cassino, în 1944.
Vizita la Varşovia este prima călătorie oficială a unui prim-ministru indian în Polonia în ultimii 45 de ani, la 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale.
Din cauza neînţelegerilor dintre premierul şi preşedintele Poloniei, de mai bine de un an şi jumătate nu este numit un ambasador în India.

Îngrijorare indiană

Legăturile mai strânse dintre Rusia şi China sunt un „factor de stabilizare” pe scena internaţională, în pofida conflictului din Ucraina şi tensiunilor din Asia-Pacific, a declarat recent premierul rus Mihail Mişustin, cu ocazia deplasării omologului său chinez Li Qiang la Moscova. Această vizită este un motiv de îngrijorare pentru India, care este implicată într-un adevărat război rece cu China.
Parteneriatul strategic dintre cele două ţări, care vor să facă faţă rivalului lor american, s-a aprofundat de la declanşarea, în februarie 2022, a ofensivei armatei ruse în Ucraina, ofensivă pe care China nu a condamnat-o niciodată.
„Parteneriatul nostru global şi cooperarea noastră strategică sunt extrem de importante într-o situaţie în care se formează noi contururi ale ordinii mondiale”, a subliniat Mişustin. „În aceste condiţii, legătura dintre Rusia şi China constituie un puternic factor de stabilizare”, a declarat el în faţa oaspetelui său chinez.
Moscova şi Beijingul denunţă împreună ceea ce ele consideră a fi hegemonia occidentală – şi mai ales americană – în lume, iar prim-ministrul rus a îndemnat miercuri la „protejarea intereselor noastre comune”.

Ofensiva de-dolarizării

El a afirmat de asemenea că partea rublei şi yuanului în plăţile reciproce este de acum „mult peste 95%”, Rusia fiind angajată în de-dolarizarea economiei sale, pentru a limita efectele sancţiunilor occidentale.
Preşedintele rus Vladimir Putin, care s-a aflat în luna mai la Beijing alături de omologul său chinez Xi Jinping, a salutat de la Kremlin faptul că „relaţiile comerciale” între Rusia şi China „se dezvoltă cu succes”.
La rândul său, Li Qiang, citat de agenţiile de presă ruse, a salutat „nivelul fără precedent” al relaţiilor dintre cele două ţări, atins sub „puternicul impuls” dat de Vladimir Putin şi Xi Jinping.
China se prezintă neutră în conflictul din Ucraina şi susţine că nu livrează nicio armă niciuneia dintre părţi. Însă americanii şi europenii o acuză regulat că oferă Rusiei, vizată de importante sancţiuni occidentale, un sprijin economic crucial pentru efortul său de război.
Această vizită a lui Li Qiang în Rusia intervine într-un moment în care prim-ministrul indian Narendra Modi – a cărui ţară, chiar dacă rămâne un partener apropiat al Moscovei, este un rival regional al Chinei – urmează să se deplaseze vineri în Ucraina.

Demersuri geopolitice

Kievul depune de foarte mult timp eforturi pentru a organiza o întâlnire între preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi şeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, după ce ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a efectuat recent prima sa vizită oficială la Beijing. „Pot spune că munca pentru reuniunea între liderii Ucrainei şi Chinei este constantă şi continuă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Gheorghi Tihii, într-o conferinţă de presă la Kiev.
Întâlnirea între cei doi lideri este „mai aproape” după vizita ministrului Kuleba în China, în cadrul căreia s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wang Yi, pentru armonizarea propunerilor făcute până acum de Beijing şi Kiev pentru a se pune capăt războiului provocat de invazia rusă, a spus el.
Cu toate acestea, Tihii a declarat, potrivit presei ucrainene, că este „prea devreme” pentru a şti când va avea loc o astfel de întâlnire.
Întrebat despre posibilitatea ca premierul indian Narendra Modi să viziteze Ucraina pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev a declarat anterior că activităţi diplomatice sunt în derulare pentru a face acest lucru posibil. Aceste demersuri au fost încununate de succes prin vizita premierului indian în capitala Ucrainei, la scurt timp după ziua națională, serbată în data de 24 august 2024.

Ofensiva pentru Sudul Global

Ucraina şi-a intensificat în ultimul an şi jumătate eforturile de a stabili contacte cu ţările din aşa-numitul Sud Global pentru a obţine mai mult sprijin în războiul cu Rusia.
În ultimele săptămâni, Kievul şi-a intensificat contactele cu liderii care vor să fie mediatori în cadrul unei negocieri ipotetice cu Rusia pentru a pune capăt războiului.
Preşedintele ucrainean a declarat recent că, până la sfârşitul lunii noiembrie, Ucraina va elabora un plan de acţiune pentru a se ajunge la pace.
Kievul va începe „discuţii detaliate cu ţările relevante pe probleme de integritate teritorială”, a afirmat Zelenski într-un interviu acordat postului de televiziune nipon NHK.
În acelaşi timp, Zelenski a subliniat că „nu poate da curs apelurilor de încetare a focului atât timp cât Rusia continuă să ocupe teritoriul Ucrainei”. Pentru a pune capăt războiului „este nevoie de răbdare, sprijin şi de presiune diplomatică – aceştia sunt cei trei factori pentru un sfârşit just al războiului”, a declarat preşedintele Zelenski.

Axa Viena-New Delhi

Prim-ministrul indian Narendra Modi a dat asigurări anterior, în timpul unei vizite oficiale la Viena, că ţara sa şi Austria sunt „gata să furnizeze tot sprijinul posibil” pentru „restabilirea rapidă a păcii şi stabilităţii” în Ucraina. O serie de experți consideră că Austria și India lucrează la un proiect care ar putea aduce pacea în Ucraina, dacă ar fi susținut și de alte state interesate.
„Pierderea de vieţi nevinovate este inacceptabilă, indiferent de locul unde are loc aceasta”, a declarat Modi în faţa jurnaliştilor, în timpul singurei sale vizite într-o ţară a Uniunii Europene (UE) după deplasarea sa anterioară în Rusia.
„Problemele nu pot fi rezolvate pe câmpul de luptă”, a subliniat şeful guvernului indian, evocând „diferitele conflicte din lume”.
„India şi Austria acordă ambele o mare importanţă dialogului şi diplomaţiei, pentru a restabili rapid pacea şi stabilitatea”, a adăugat Modi.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a evocat de asemenea „obiectivul comun” al celor două ţări pentru Ucraina: o „pace justă şi durabilă, conform Cartei Naţiunilor Unite”. El a subliniat „influenţa importantă” pe care o are India, „cea mai mare democraţie din lume”.

Loc de dialog

Potrivit lui Nehammer, Austria, neutră militar, ar putea fi un „loc de dialog” pentru „viitoare summituri de pace”, iar cabinetul său „este în contact permanent cu UE” pentru a-i transmite punctul său de vedere liderului indian.
La Kremlin, Modi i-a transmis ulterior „prietenului său” Vladimir Putin că a continua bombardarea Ucrainei „nu va rezolva problemele”, el pledând pentru „o cale spre pace prin dialog”.
India nu a condamnat niciodată în mod explicit ofensiva rusă în Ucraina. Vizita lui Modi în Rusia, prima de la declanşarea conflictului în februarie 2022, a avut loc la o zi după o serie de lovituri ruse sângeroase în Ucraina.
Această vizită de stat în Austria, care a marcat recent 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, este prima a unui şef de guvern indian după cea efectuată de Indira Gandhi în 1983.
India şi Austria intenţionează, de asemenea, să îşi consolideze cooperarea în mai multe domenii, de la economie la imigraţie, dar și colaborarea militară.

Relații strânse

Cu ocazia vizitei anterioare a liderului indian la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Narendra Modi au elogiat relaţiile strânse şi vechi de zeci de ani dintre cele două ţări ale lor, în timpul discuţiilor oficiale purtate marţi la Moscova.
India şi Rusia sunt legate printr-un „parteneriat strategic privilegiat”, a afirmat Putin la întâlnirea de la Kremlin. Comerţul dintre cele două ţări a crescut cu 60% în ultimul an. Potrivit Ministerului indian al comerţului, schimburile comerciale au ajuns la echivalentul a 65 de miliarde de dolari, importurile indiene de petrol şi îngrăşăminte din Rusia deţinând cea mai mare pondere.
„Fiecare indian simte în inima lui că Rusia este prietenă a Indiei, în vremuri bune şi în vremuri rele”, a subliniat Modi la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii indiene de la Moscova. „Această relaţie se bazează pe o fundaţie solidă de încredere şi respect reciproc”.
Liderul indian în vârstă de 73 de ani a lăudat totodată calităţile de lider ale lui Putin.
India a menţinut în plan istoric relaţii bune cu Rusia, deşi are legături strânse şi cu ţările occidentale, care vor să colaboreze îndeaproape cu India în faţa unei Chine considerate din ce în ce mai agresivă. Relaţia strânsă a Rusiei cu China, pe de altă parte, reprezintă un obstacol în acest sens în ce priveşte India.

Visul multipolarismului

„India este văzută ca un pilon puternic al noii ordini mondiale emergente multipolare”, a asigurat Modi marţi în Rusia. „Când India vorbeşte despre pace, dialog şi diplomaţie, toată lumea ascultă. Ori de câte ori lumea se confruntă cu o criză, India este prima ţară care soseşte”, a adăugat el.
Guvernul lui Modi a încercat să adopte o poziţie pragmatică faţă de războiul Rusiei din Ucraina. Pentru că petrolul rusesc este ieftin din cauza sancţiunilor occidentale, India a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători. În acelaşi timp, liderii indieni au chemat în mod repetat toate părţile să se angajeze în dialog.
„Ca prieten, am spus şi că, pentru un viitor mai bun pentru următoarea generaţie, pacea este de cea mai mare importanţă”, a mai afirmat atunci premierul indian, aşezat alături de Vladimir Putin.
„Ştiu că războiul nu poate rezolva problemele, soluţiile şi negocierile de pace nu pot avea succes în mijlocul bombelor, armelor şi gloanţelor”, a adăugat el, făcând apel la „găsirea unui drum către pace prin dialog”.
La rândul său, Putin i-a mulţumit oaspetelui său pentru atenţia acordată găsirii unei soluţii la conflictul ucrainean.
Narendra Modi a mai vizitat Rusia în 2019, iar la finele lui 2021 l-a primit pe Vladimir Putin la New Delhi.
Susţinătoare a unei lumi multipolare, India continuă în paralel să îşi dezvolte relaţiile în domeniul securităţii cu SUA, rivala Rusiei, care în ce o priveşte pozează în campioana multipolarităţii, având drept prim obiectiv să slăbească Occidentul pe scena mondială.
Cel mai recent, cei doi lideri s-au întâlnit oficial în septembrie 2022, în Uzbekistan, în timpul unui summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.

Frăția armelor

Moscova şi New Delhi au o relaţie strânsă după Războiul Rece. Multă vreme, Rusia a fost principalul furnizor de arme pentru India, însă în ultimii ani importurile de arme ruse au scăzut puternic.
Intensitatea conflictului împotriva Ucrainei a acaparat şi a făcut să se prăbuşească stocurile de armamente ruse, determinând partenerul indian să caute alţi furnizori şi să îşi dezvolte propria industrie militară. Astfel, ea a comandat avioane Rafale franceze pentru forţele sale aeriene.
În acelaşi timp, în urma atacului rus din februarie 2022, India a achiziţionat importante cantităţi de petrol rusesc vândute la preţuri reduse şi reorientate de Moscova, din cauza sancţiunilor occidentale, spre piaţa indiană.
Astfel, New Delhi face economii, alimentând totodată economia şi maşinăria de război a Kremlinului, ceea ce i-a atras critici din partea guvernelor occidentale.
Însă posibile subiecte de tensiune există. India vede cu ochi răi în special apropierea în curs între marele său rival chinez şi Moscova, nutrind temerea de a se învecina cu un enorm ansamblu geografic ruso-chinez condus de Beijing.
Atacul rus împotriva Ucrainei are de asemenea costuri umane pentru India. În februarie, New Delhi a afirmat că i-a cerut Kremlinului să-i repatrieze pe cetăţenii indieni care au fost duşi să lupte pe front.

Interese strategice

Relația dintre India și Rusia continuă să fie una puternică, având rădăcini adânci în cooperarea istorică și strategică dintre cele două țări. Aceste relații sunt complexe și include domenii economic, militar și energetic.

Cooperarea militară este unul dintre pilonii centrali ai relației dintre India și Rusia. În 2024, această cooperare rămâne robustă, continuând tendințele din deceniile anterioare. India este unul dintre cei mai mari importatori de arme rusești, iar Rusia este un partener strategic cheie în modernizarea și echiparea forțelor armate indiene.

India continuă să achiziționeze echipamente militare avansate din Rusia, inclusiv avioane de luptă, sisteme de apărare aeriană (precum S-400), tancuri și submarine. Aceste achiziții sunt esențiale pentru capacitatea de apărare a Indiei, în special în contextul tensiunilor regionale din Asia de Sud.

Colaborarea militară nu se limitează doar la achiziții. Rusia și India continuă proiectele comune de dezvoltare și producție de echipamente militare, cum ar fi rachetele BrahMos și alte tehnologii avansate. Aceste parteneriate au contribuit la dezvoltarea industriei de apărare din India și transformarea statului indian într-un exportator de tehnică militară.

Cele două țări participă la exerciții militare comune, consolidând interoperabilitatea și coordonarea între forțele lor armate. Aceste exerciții au devenit o componentă regulată a relațiilor bilaterale și ajută la întărirea relațiilor strategice.

Colaborarea Energetică

Sectorul energetic este un alt domeniu crucial în relațiile dintre India și Rusia. Colaborarea în acest domeniu se intensifică, în special în ceea ce privește energia nucleară și importurile de hidrocarburi.

Rusia joacă un rol major în dezvoltarea infrastructurii nucleare a Indiei. Proiecte precum centrala nucleară de la Kudankulam, construită cu ajutorul Rusiei, sunt exemple clare ale acestei colaborări. În perioada următoare se așteaptă continuarea și extinderea acestor proiecte, cu discuții pentru noi reactoare nucleare și tehnologii avansate.

India este unul dintre cei mai mari importatori de energie la nivel global, iar Rusia este un furnizor important de petrol și gaze naturale. În contextul volatilității piețelor globale de energie, India și Rusia își consolidează relațiile comerciale în acest domeniu, cu acorduri pe termen lung pentru livrări de hidrocarburi rusești către India.

Colaborarea în domeniul energiei nu se limitează doar la comerțul cu resurse. Companiile indiene sunt implicate în proiecte de explorare și producție de energie în Rusia, contribuind la diversificarea surselor de energie ale Indiei.

Context Geopolitic

Relațiile dintre India și Rusia trebuie înțelese și în contextul geopolitic global. Într-o lume multipolară, atât India, cât și Rusia caută să își întărească pozițiile strategice prin parteneriate bilaterale.

Pentru Rusia, India este un partener important în contrabalansarea influenței occidentale, în special în contextul sancțiunilor impuse de SUA și UE. De asemenea, India vede în Rusia un partener de încredere, mai ales în contextul competiției strategice cu China și Pakistan.

Ambele țări colaborează strâns în cadrul unor organizații internaționale precum BRICS și SCO (Organizația de Cooperare de la Shanghai), unde își coordonează pozițiile pe teme globale și regionale.

Relația dintre India și Rusia continuă să fie solidă, cu accent pe cooperarea militară și energetică. Aceste două domenii sunt esențiale pentru interesele strategice ale ambelor țări, iar parteneriatul lor este un factor stabilizator important într-un peisaj geopolitic tot mai complex.

Axa New Delhi-Kiev

Relațiile dintre India și Ucraina au cunoscut o intensificare semnificativă, în ciuda provocărilor geopolitice legate de războiul din Ucraina. Un punct major de referință este vizita istorică a prim-ministrului indian Narendra Modi în Ucraina, în august 2024, prima vizită de acest fel de când Ucraina și-a câștigat independența în 1991. Aceasta vizită a avut loc pe fundalul războiului în curs dintre Ucraina și Rusia, iar discuțiile dintre Modi și președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy s-au concentrat atât pe aspectele conflictului, cât și pe dezvoltarea relațiilor bilaterale.

India și Ucraina au semnat patru acorduri importante care acoperă domenii precum agricultura, industria alimentară, medicina, cultura și asistența umanitară. În timpul discuțiilor, Modi a subliniat poziția Indiei în favoarea păcii, declarând că India nu este neutră, ci „de partea păcii”, și și-a exprimat disponibilitatea de a juca un rol activ în procesul de pace, inclusiv găzduirea unui eventual summit de pace în India.

Pe lângă acestea, liderii celor două țări au discutat despre intensificarea cooperării în domeniul apărării, comerțului, energiei verzi și educației. Ucraina a reiterat sprijinul său pentru candidatura Indiei la un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU, iar ambele părți au condamnat ferm terorismul și au cerut reforme ale Consiliului de Securitate al ONU pentru a reflecta mai bine realitățile globale contemporane.

Șah la nivel mondial

Ppoziția Indiei față de China și Statele Unite reflectă echilibrul delicat pe care New Delhi îl încearcă să-l mențină între două mari puteri mondiale, având în vedere interesele sale naționale și regionale.

India și China au o relație complexă, caracterizată de cooperare economică, dar și de tensiuni teritoriale, în special de-a lungul graniței lor comune din regiunea Himalaya. Relațiile dintre cele două țări rămân tensionate din cauza disputelor de frontieră, cum ar fi cele din Ladakh, unde au avut loc confruntări armate în trecut. Cu toate acestea, ambele țări încearcă să evite escaladarea conflictului în conflict deschis și să gestioneze tensiunile prin canale diplomatice.

India își exprimă adesea îngrijorarea față de activitățile Chinei în regiune, inclusiv expansiunea influenței chineze în Oceanul Indian și cooperarea sa cu Pakistanul, rivalul tradițional al Indiei. Cu toate acestea, din punct de vedere economic, India și China continuă să colaboreze, având schimburi comerciale semnificative.

Parteneriat strâns

Relațiile dintre India și Statele Unite au devenit din ce în ce mai strânse în ultimii ani, pe fondul unei cooperări extinse în domenii precum securitatea, tehnologia, și comerțul. India continuă să fie un partener strategic important pentru SUA în Indo-Pacific, o regiune de interes major pentru ambele țări, mai ales în contextul ascensiunii Chinei.

Cooperarea militară dintre India și SUA s-a consolidat prin acorduri de apărare și exerciții militare comune, iar India este un participant cheie în cadrul grupului Quad (care include și Japonia și Australia), o alianță neoficială care vizează menținerea echilibrului de putere în Indo-Pacific. Pe plan economic, India caută să atragă investiții americane și să își diversifice relațiile comerciale pentru a reduce dependența de China.

În ansamblu, India își dorește să mențină relații puternice cu SUA, văzând în acestea un contrapunct important la influența chineză în Asia, dar, în același timp, încearcă să evite o poziționare care ar putea deteriora și mai mult relațiile sale cu Beijingul.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri