SUA vrea relansarea parteneriatului strategic cu Turcia

, , , , , , ,
 
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan si vicepresedintele SUA, Joe Biden, incearca relansarea parteneriatului strategic dintre SUA si Turcia

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan si vicepresedintele SUA, Joe Biden, incearca relansarea parteneriatului strategic dintre SUA si Turcia

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi preşedinte turc, Tayyip Erdogan, au discutat, în cadrul unei reuniuni oficiale desfăşurate la Istanbul, despre îndepărtarea guvernului Bashar al Assad din Siria, relatează mass-media turca, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Joe Biden a evidenţiat, după întâlnirea oficiala cu Tayyip Erdogan, că pe lista obiectivelor lor se află înfrângerea Statului Islamic, care a cucerit teritorii semnificative din Irak şi Siria, cât şi îndepărtarea regimului al Assad.
”Despre Siria, am discutat (…) nu numai pentru a contesta Statul Islamic din Siria şi Levant ca zonă sigură, a-i da înapoi şi a-i înfrânge, ci şi să se întărească opoziţia siriană şi să se asigure tranziţia de la regimul Assad”, a declarat Biden.

Partener reticent

Turcia s-a arătat a fi un partener reticent al coaliţiei conduse de Statele Unite împotriva insurgenţilor Statului Islamic din Siria şi Irak, solicitând o strategie care să includă îndepărtarea preşedintelui Bashar al Assad de la putere.
Din informaţiile oficiale reiese că Statele Unite a încearcat să îndepărteze guvernul lui Bashar al Assad încă din 2011, de la începerea aşa numitului război civil sirian, care a provocat moartea a peste 190.000 de persoane. O parte semnificativă din militanţii rebeli sunt antrenaţi şi înarmaţi prin eforturile serviciilor de informatii din Statele Unite şi Turcia.
Gruparea radicală sunită Statul Islamic s-a făcut remarcată în aprilie 2014, când a declanşat o ofensivă brutală în Irak, extinzându-şi teritoriile ocupate în Siria şi Irak. Membrii sau au fost acuzati ca au declanşat o serie de crime în masă şi alte crime împotriva umanităţii, precum decapitări, atacuri teroriste sau crucificări.

Caracter coroziv

Vicepreședintele american Joe Biden a subliniat caracterul „coroziv” al concentrării puterilor, în cadrul unei vizite în Turcia, țară al cărei guvern islamo-conservator este acuzat de derivă autoritară de catre opozitia politica interna. „Părinții noștri fondatori (din SUA) au ajuns la concluzia că o concentrare a puterilor este cel mai coroziv lucru care se poate întâmpla oricărui sistem” politic, a declarat Biden în cadrul unui discurs susținut la Istanbul în fața reprezentanților societății civile turce. „Credem în continuare acest lucru”, a adăugat el. „Cel mai bun mijloc de a păstra libertățile este de a se evita concentrarea prea multor puteri în mâinile unei singure ramuri a guvernării”, a insistat, totuși, Biden, oficialul SUA evitand sa faca aluzie la situația politica actuala din Turcia, afirmând că nu se află la Istanbul pentru a face „prozelitism”.
Președintele Recep Tayyip Erdogan, ales în august 2014 pentru un mandat de cinci ani după ce a condus timp de 11 ani guvernul țării sale, este supus mai multor critici care denunță deriva sa autoritară și presupusa sa dorința de a islamiza societatea turcă. Totodata, dacă va fi ales pentru un al doilea mandat, lucru permis de actuala constituție turca, Erdogan ar putea conduce Turcia până în 2024.

Desant american

Reamintim ca vicepreședintele american, Joe Biden, a sosit vineri la Istanbul pentru o vizită de trei zile destinată să convingă guvernul islamist-conservator turc să se implice mai mult în cadrul coaliției internaționale care acționează împotriva jihadiștilor din Siria. Pe fondul unor tensiuni bilaterale tot mai accentuate, Joe Biden a avut programate întrevederi oficiale cu premierul Ahmet Davutoglu si președintele Recep Tayyip Erdogan.

Buturuga kurda

Totodata, Turcia a refuzat categoric pana in acest moment să ofere ajutor militar forțelor kurde care apără de două luni orașul sirian kurd Kobane, asediat de jihadiștii grupului Statul Islamic (SI). Guvernul islamist conservator de la Ankara consideră că principalul partid kurd din Siria este o mișcare “teroristă” și se teme că un sprijin militar acordat miliției armate a acestuia va fi în profitul rebelilor din rândul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care, din 1984, conduce o rebeliune contra statului turc.
Sub presiunea SUA, autoritatile turce au permis ca un numar de cateva sute de luptători peshmerga (forte paramilitare kurde) din provincia autonomă kurdă din nordul Irakului să treacă spre Kobame, prin teritoriul turc.
La rândul lor, SUA îi sprijină deschis fortele kurde din Siria, cărora le furnizează arme și muniții, pe cand autoritățile turce sprijină din punct de vedere militar opoziția moderata din Siria, efort coordonat de catre principalul serviciu de informatii al Republicii Turcia, Milli İstihbarat Teşkilatı (MIT).
Înainte de vizita vicepreședintelui Joe Biden, administrația de la Washington a precizat că propunerea turcă referitoare la o zonă-tampon și de excluziune aeriană nu se află “pe ordinea de zi”.

Atac mass-media

Cu putin timp inaintea vizitei lui Biden in Turcia, in mass-media occidentala au aparut o serie de reportaje si articole extrem de critice la adresa actualelor autoritati turce, lucru catalogat de oficiali turci, citati de mass-media regionala, drept parte a „unei ofensive murdare” impotriva statului turc.
Regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan este acuzat ca a condus Turcia spre o izolare tot mai accentuata, îndepărtându-se inclusiv de aliaţi tradiţionali, precum Statele Unite, comentează analişti citaţi de BBC News online. “În cei 11 ani cât a fost prim-ministru, premierul Erdogan a contribuit la afirmarea Turciei. Au fost lansate negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Prezenţa diplomatică s-a intensificat, în special în zona Africii. Cel mai mare oraş din Turcia, Istanbul, are acum unul dintre cele mai mari aeroporturi. Dar, în ultimele luni, poate chiar de doi ani, ceva s-a schimbat. Marii lideri ai lumii încă vizitează Turcia – vicepremierul american Joe Biden urmează să efectueze o vizită săptămâna aceasta – însă Turcia nu prea mai are prieteni”, notează BBC.

Esec diplomatic

În cursul votului care a avut loc săptămâna trecută pentru desemnarea noilor membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, autoritatile de la Ankara erau sigure de faptul ca Turcia va obţine un loc. Dar, în mod umilitor, a pierdut în faţa Spaniei şi Noii Zeelande. O palmă primită de Erdogan, ales preşedinte în august”, comentează BBC, preluat de mass-media internationala.
“Totul a început cu revoltele numite Primăvara Arabă. Turcia a mizat în mod greşit, susţinând Mişcarea Fraţii Musulmani în Egipt şi cerând înlăturarea regimului Bashar al-Assad în Siria. Acum nu mai are ambasador la Cairo, după ce Erdogan l-a catalogat drept un ‘tiran’ pe preşedintele egiptean Abdul Fattah al-Sisi”, adaugă BBC. “Acum, chiar şi relaţiile cu aliaţi vechi, precum Statele Unite, s-au deteriorat. În contextul în care Washingtonul a creat o coaliţie pentru contracararea grupului terorist Stat Islamic, Turcia a stat de o parte, refuzând să ofere acces la bazele sale aeriene”, subliniază BBC.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.