SUA vor zona neutra intre Siria si Turcia

, , ,
 

Administraţia americană are în vedere crearea unei zone neutre sau demilitarizate la graniţa dintre Siria şi Turcia, o idee care este tot mai mult vehiculată după ce trupe ale armatei siriene au deschis luni focul în direcţia taberelor de refugiaţi sirieni de pe teritoriul Turciei.
“Această idee este examinată de circa o săptămână”, a afirmat pentru postul american de televiziune un înalt funcţionar din Departamentul de Stat, care a cerut să nu i se divulge identitatea. Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a discutat luni telefonic această propunere cu omologul său turc, Ahmed Davutoglu, infomează CNN. Şeful diplomaţiei de la Ankara a intevenit miercuri prin videoconferinţă la reuniunea miniştrilor de externe din G8, care se desfăşoară la Washington, cerând adoptarea de noi măsuri pentru rezolvarea crizei siriene.
Diplomaţia turcă a cerut marţi o reuniune a Consilului de Securitate al ONU pentru a se găsi noi modalităţi menite să protejeze populaţia civilă siriană împotriva violenţelor. De asemenea, pentru a-şi proteja frontiera în faţa unor atacuri venite dinspre Siria, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a evocat joi posibilitatea ca ţara sa să invoce articolul 5 din tratatul NATO, care prevede că un atac împotriva unuia dintre membri este considerat un atac împotriva tuturor statelor ce compun organizaţia.
Joi la ora 03.00 GMT a intrat în vigoare armistiţiul stabilit prin planul emisarului ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, pe care autorităţile de la Damasc şi insurgenţii s-au angajat să-l respecte. Potrivit unui ONG sirian, situaţia în Siria era calmă în cursul dimineţii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *