SUA trimite un ambasador CIA la Kiev

, , , ,
 
SUA si Federatia Rusa se confrunta pentru influenta in Ucraina

SUA si Federatia Rusa se confrunta pentru influenta in Ucraina

Statele Unite ale Americii (SUA) vor depune eforturi pentru integrarea Ucrainei în lumea occidentală, deoarece acest deziderat corespunde intereselor globale ale SUA în spațiul post sovietic, considera cunoscutul analist politic ucrainean, Volodymyr Fesenko, referindu-se la recentele declarații ale noului ambasador la Kiev, Geoffrey Pyatt, potrivit căruia SUA vor ajuta Ucraina să devină un „stat modern”. Geoffrey Pyatt a sosit in Ucraina la sfarsitul saptamanii trecute, urmand sa isi preia in mod oficial functia dupa prezentarea scrisorilor de acreditate. Pyatt, care este diplomat de cariera, provine dintr-o familie cunoscuta pentru relatiile apropiate cu CIA si FBI (n.r.-rude ale sale au ocupat functii de raspundere in cele doua institutii), si a lucrat in diferite functii de conducere in aparatul diplomatic al SUA, inclusiv in Nicaragua, India, China, Pakistan.

Obiectiv diplomatic

Fesenko admite că rezultatul la care speră viitorul șef al misiunii SUA de la Kiev este semnarea Acordului de asociere dintre Ucraina și UE în anul 2013. Analistul a respins afirmațiile unor politicieni, care au interpretat declarația lui Pyatt referitor la Ucraina drept o confruntare a influenței rusești. „Este vorba despre concurență. SUA nu au ascuns niciodată abordarea critică față de procesele de reintegrare din fostul spațiu sovietic. În cazul de față este vorba despre crearea Uniunii Euroasiatice, deoarece, vorbim despre regimuri autoritare”, subliniază Volodymyr Fesenko.

Confruntare geostrategica

„Dar nu doar SUA se opune proceselor care nu îi convin. Același lucru îl face și Rusia” mai considera analistul. „Acum câțiva ani Ucraina și Georgia au avut șansa să obțină planul de acțiuni privind colaborarea cu NATO, după care putea fi pusă pe tapet întrebarea aderării la NATO, dar Rusia a făcut tot posibilul pentru ca acest pas să nu fie făcut. Așadar nu doar SUA încurcă jocului rusesc, dar și Rusia face același lucru”, a subliniat Fesenko.
Analistul politic mai menționează că alegerea de tipul „sau-sau” dintre Uniunea Europeană și Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan) nu este convenabilă pentru Ucraina. „Cred că drumul nostru spre UE nu mai poate fi pus la îndoială. Altă problemă este că problema statutului de stat membru al UE nu are o perspectivă. Noi trebuie să urmărim cum se va dezvolta UE în următorii ani” mai considera Volodymyr Fesenko.

Format convenabil

Totodată, expertul spune că Ucraina trebuie să găsească un format convenabil în relația cu Rusia, care nu va trebui să contravină integrării europene, dar, în același timp, să ofere perspective de dezvoltare a relațiilor cu vecinul din est.
Anterior presa de la Kiev a scris că diplomatul american Geoffrey Pyatt, pe care președintele SUA Barack Obama l-a numit in funcția de ambasador la Kiev, a declarat că cel mai înalt obiectiv al său va fi să ajute Ucraina să devină un stat european modern și democratic. Această declarație a fost făcută la ședința Comitetului pentru relații externe al Senatului SUA, în timpul aprobării sale la noul post.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *