SUA trimit mai multe nave in sud-estul Asiei

, ,
 

nave americaneStatele Unite ale Americii intenţionează să staţioneze mai multe vase de război în Singapore şi să-şi majoreze efectivele din Filipine şi Thailanda.
Declaraţia a fost făcută de un ofiţer din cadrul Marinei americane, pe fundalul îngrijorării manifestate de ţările din regiune în faţa ambiţiilor Chinei. Washingtonul rămâne foarte ataşat de libertatea de circulaţie în Marea Chinei de Sud, teatru al tensiunilor dintre Beijing şi ţările Asiei de Sud-Est. “Vom staţiona mai multe fregate noi de război” la Singapore, a declarat şeful de stat-major al US Navy, amiralul Jonathan Greenert, într-un articol referitor la viitorul Marinei în anul 2025, apărut în luna decembrie în revista de specialitate US Naval Institute’s Proceedings.
Armata americană dispune deja în Singapore de infrastructură pentru necesităţi logistice şi de antrenament. Pentagonul a atras atenţia anul acesta asupra bugetului repartizat de China marinei sale, în special pentru achiziţionarea de armament sofisticat. La sfârşitul lui noiembrie, primul portavion chinez, încarnarea ambiţiilor navale ale Beijingului, a efectuat a doua sa ieşire, în timp ce J-20, primul “avion invizbil” construit de China, a decolat la începutul lui 2011.
China si-a trimis, săptămâna trecută, cel mai mare vas de patrulare al său în Marea Chinei de Est cu scopul respectării drepturilor teritoriale chineze în regiune, teatru al unor intense dispute privind suveranitatea cu insula Taiwan şi cu Japonia.
Nava Haijian50, care efectuează prima sa misiune în largul mării, va supraveghea în special zăcămintele petrolifere şi de gaze naturale extrateritoriale. Nava de 3.000 de tone, construită în China, este dotată cu tehnică de vârf şi poate transporta elicoptere.
În Marea Chinei de Est se află insule disputate de cele trei părţi. Toamna trecută, insulele denumite Diaoyu de China, Senskaku de japonezi, s-au aflat în centrul celei mai grave crize diplomatice care a opus în ultimii patru ani Beijing şi Tokyo, în urma scufundării unui pescador chinez şi arestarea căpitanului vasului de paza de coastă niponă.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *