SUA transmit un mesaj Rusiei in cazul vanzarii de avioane Siriei

, ,
 

sua rusiaO vânzare din partea Rusiei a 36 de avioane militare către Siria este o informaţie “destul de îngrijorătoare”, în cazul în care se va confirma, a apreciat luni purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Victoria Nuland.
“Am citit acelaşi articol ca şi voi. Evident, dacă aceste informaţii se vor confirma, va fi destul de îngrijorător”, a declarat Nuland într-o conferinţă de presă despre această vânzare anunţată luni de presa rusă. Potrivit cotidianului Kommersant, Siria urmează să achiziţioneze aproximativ 36 de avioane militare de antrenament de tip Yak-130, în timp ce regimul sirian este supus sancţiunilor internaţionale din cauza reprimării unei mişcări de contestare fără precedent.
Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri în Orientul Mijlociu Jeffrey Feltman efectua luni o vizită la Moscova, situaţia din Siria fiind principala temă a discuţiilor, a continuat Nuland, transmite Mediafax. “De fiecare dată când vorbim cu Rusia despre Siria, le amintim cât de periculoasă credem noi că este o continuare a vânzărilor de arme (către regimul de la Damasc) şi îi încurajăm (pe ruşi) să facă ceea ce pot pentru a pune capăt unor asemenea acte”, a subliniat ea.

Rusia nu este la prima abatere

Pe 13 ianuarie, Statele Unite au făcut Moscovei cunoscută îngrijorarea lor în legătură cu o navă rusă care transporta 60 de tone de arme şi echipamente militare către Siria, potrivit presei ruse. “Nu am primit prea multe clarificări despre ceea ce s-a întâmplat” la acel moment, a recunoscut Nuland luni. În afară de acest subiect, Jeffrey Feltman îi va întreba pe ruşi care este poziţia lor cu privire la Siria în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, în contextul în care Liga Arabă a prezentat un nou plan care prevede plecarea preşedintelui Bashar al-Assad de la putere. Germania şi alte ţări europene vor cere Consiliului să susţină acest nou plan.
Consiliul de Securitate nu a adoptat încă nicio rezoluţie pe tema situaţiei din Siria, ruşii şi chinezii refuzând orice text care ar conduce, în opinia lor, la o schimbare a regimului. “De asemenea, vom discuta (cu Rusia) modul în care putem face să avanseze lucrurile în cadrul Organizaţiei” Naţiunilor Unite (ONU), a conchis purtătoarea de cuvânt.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *