SUA, supărată pe Moscova din cauza Ucrainei. Amenințarea Javelin nu sperie Kremlinul. Misiunea ONU de căști albastre, un vis îndepărtat

, , , , , , , , ,
 
Ucraina, răvășită de războiul din Donbass

Ucraina, răvășită de războiul din Donbass

Emisarul Statelor Unite pentru Ucraina, Kurt Volker, a declarat că este foarte probabil să fie impuse din nou sancţiuni Federației Ruse, relatează mass-media regională, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Volker a mai spus că nu a văzut niciun semn că Moscova ar fi dispusă să pună capăt sprijinului pe care îl acordă separatiştilor din estul Ucrainei.
Reamintim că recent autoritățile americane au confirmat faptul că au furnizat Ucrainei sistemele de rachete antitanc Javelin, mișcare condamnată la unison de Kremlin și liderii separatiști din Donbas.

Vizită de lucru

Emisarul american a vizitat voluntarii ong-urilor umanitare, soldaţii şi civilii ucraineni care trăiesc de-a lungul liniei frontului din estul Ucrainei. Acesta a promis creșterea sprijinului umanitar american pentru populația afectată de conflict, inclusiv prin organizarea unor vizite în zona de conflict a reprezentanților unor organizații donatoare din Statele Unite, care s-ar putea implica în acordarea unor ajutoare financiare.
Ultimele luni au fost marcate de o deteriorare a relaţiilor dintre SUA şi Rusia, făcând totodată aproape nerealizabil un progres în estul Ucrainei.

Sistemele Javelin nu sperie Federația Rusă

Sistemele Javelin nu sperie Federația Rusă

Javelin pentru Donbas

Autoritățile americane au confirmat faptul că au furnizat deja Ucrainei sistemele de rachete antitanc Javelin. „Ele au fost deja livrate”, a spus reprezentantul oficial al Departamentului de Stat, care a răspuns la o întrebare a jurnaliștilor de la Europa Liberă.
După luni de dezbateri aprinse la Washington și, după cum se susține, cu opoziția președintelui Donald Trump, Casa Alba a aprobat până la urma vânzarea de rachete antitanc Ucrainei. Decizia a provocat critici dure din partea Moscovei, ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, acuzand atunci SUA că ”arunca gaz pe foc” in razboiul din Donbas.

Misiunea ONU, un vis imposibil

Conform unor surse diplomatice din cadrul ONU, citate de mass-media, Kurt Volker a făcut ruşilor propunerea de a desfăşura în estul Ucrainei o misiune ONU de menţinere a păcii. Oficialul american a declarat pentru BBC că încă mai aşteaptă un răspuns în această privinţă, pentru că în ultimele trei luni nu a existat niciun fel de comunicare între el şi omologul său rus.
La rândul său, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat anterior pentru CBS News că Ucraina are nevoie de o misiune ONU de menținere a păcii în zonele ocupate din Donbas. „Mulți observatori cred că aici, la noi, în Ucraina, este un ‘război rece’. Vreau să-i dezamăgesc – nu este un ‘război rece’. „Acesta este un război fierbinte și în fiecare zi avem civili și soldați ucraineni morţi. În această situație, cu siguranţă, avem nevoie de forţe de menţinere a păcii” a afirmat Poroșenko.
Potrivit liderului ucrainean, organizarea unor alegeri în Donbass este posibilă după desfăşurarea completă a operațiunii de menținere a păcii. „Este imposibil ca misiunea de menținere a păcii să fie prezentă acolo simultan cu trupele rusești. Este un instrument pentru a exercita presiuni asupra Federației Ruse, astfel încât aceasta să-şi retragă trupele din teritoriul ocupat” a adăugat Petro Poroşenko, citat de mass-media. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *