SUA, sub amenintarea al-Qaida din Yemen

, ,
 

SUA, amenintata de al-Qaida

SUA, amenintata de al-Qaida

Presedintele american Barack Obama s-a declarat hotarat sa distruga ramura din Yemen a retelei al Qaeda, dupa ce la sfarsitul saptamanii au fost descoperite in Marea Britanie si Dubai pachete trimise din Yemen ce contineau explozibil si adrese cu sinagogi din Chicago. Ministerul de interne britanic a confirmat ca unul dintre colete, interceptat pe aeroportul din East Midlands, in centrul Angliei, continea material exploziv. Dupa ore de confuzii, timp in care erau inspectate trei avioane de transport UPS pe aeroporturile din Philadelphia, Newark – New Jersey si New York City in cautarea unor pachete suspecte, autoritatile americane au sugerat ca doua pachete suspecte contineau intr-adevar materiale explozive. Pachete proveneau din Yemen si aveau destinatia Statele Unite, insa au fost oprite pe aeroporturile din Dubai si din East Midlands, Marea Britanie. Multe voci afirmau in acest timp ca nu ar fi decat o incercare al Qaeda de a testa sistemul de securitate.
La scurt timp, presedintele Barack Obama a iesit in fata natiunii si a confirmat pericolul pe un ton grav, transmite RRA. “Desi incercam inca sa aflam toate faptele, stim ca pachetele respective au plecat din Yemen. “Stim, de asemenea, ca al Qaeda din Peninsula Araba, organizatia terorista cu bazele in Yemen, continua sa planuiasca atacuri impotriva Statelor Unite, a americanilor si a aliatilor nostri”, a declarat Barack Obama. Cele doua pachete ar fi urmat sa fie detonate in doua sinagogi din Chicago si contineau un puternic exploziv industrial, aceeasi substanta folosita in tentativa de atac cu bomba pe o cursa aeriana catre Detroit, in decembrie trecut. Barack Obama a numit tentativele de atacuri coordonate drept “o amenintare terorista credibila”. “Evenimentele din ultimele 24 de ore subliniaza nevoia de a ramane vigilenti impotriva terorismului iar poporul american trebuie sa stie ca profesionistii contraterorismului iau foarte in serios aceste amenintari”, a precizat presedintele american. Consilierul in anti-terorism al Casei Albe, John Brennan, a confirmat in fata reporterilor ca SUA nu sustine ca atacurile au fost total anihilate pentru ca parti ale complotului terorist ar putea fi inca nedetectate. Oficialii americani cred ca in Yemen s-ar afla ascuns clericul musulman nascut in SUA, Anwar al-Awlaki care a ajutat la complotarea atacurilor de la Fort Hood, Times Square si a tentativei de atac de pe cursa aeriana din ziua Craciunului, anul trecut. Pachetele cu materiale explozive au fost descoperite dupa ce serviciile de informatii saudite au cules date legate de Yemen si le-au transmis SUA. Intre timp, departamentul securitatii nationale a consolidat securitatea de pe aeroporturi si a interzis orice transport dinspre Yemen pana la urmatoarea notificare. Oficialii americani ai informatiilor avertizasera la 23 septembrie ca teroristii incearca sa trimita prin posta materiale chimice si biologice ca parte a unui atac impotriva SUA. Washington-ul crede ca in Yemen ar opera 300 de membri al Qaeda.

Yemenul, hotarat sa continue lupta impotriva terorismului

Yemenul si-a reafirmat sambata determinarea de a continua “lupta impotriva terorismului”. “Yemenul va continua sa depuna eforturi in domeniul luptei impotriva terorismului, in colaborare cu comunitatea internationala”, a declarat un purtator de cuvant oficial, la Sanaa. Purtatorul de cuvant, citat de agentia oficiala Saba, a dat asigurari ca determinarea Yemenului este justificata de faptul ca “terorismul este un pericol care ameninta toata lumea”. El a confirmat ca serviciile de securitate si autoritatile aviatiei civile au “demarat o ancheta” privind coletele suspecte. “Aceasta ancheta se deruleaza in coordonare cu autoritatile competente din Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie si Statele Unite, iar rezultatele sale vor fi anuntate la momentul potrivit”, a precizat el.

Amprenta al-Qaida

Coletul interceptat pe aeroportul din Dubai, provenind din Yemen, continea explozibil si un sistem de detonare care “poarta amprenta organizatiilor teroriste ca al-Qaida”, a anutat sambata politia din Dubai. “Ancheta privind coletele suspecte provenind din Yemen, identificate de echipa de cautare prin intermediul companiei americane de transport aerian FedEx, a aratat ca (unul dintre aceste colete) era o imprimanta pentru calculator al carei tus continea produse explozibile”, se arata intr-un comunicat preluat de presa internationala. “Dispozitivul a fost pregatit in mod profesionist si dotat cu un circuit electric legat de o cartela de telefon mobil, ascunsa in imprimanta”, adauga comunicatul. “Maniera in care a fost pregatit acest dispozitiv poarta caracteristici similare celor utilizate de gruparile teroriste ca al-Qaida”, potrivit textului. Dispozitivul a fost neutralizat, conform aceleiasi surse.
Politia din Dubai a indicat ca a fost alertata privind prezenta coletelor suspecte provenind din Yemen de reteaua de schimb international care leaga diferite servicii de securitate din lume. Citand expertii, politia a precizat ca explozibilul decoperit in imprimanta era pentrita (PETN) si plumb, un produs exploziv puternic folosit la sistemele de detonare. “Datorita interventiei sale rapide, politia din Dubai a dejucat o eventuala operatiune terorista in tara careia ii era destinat coletul”, a conchis comunicatul. Potrivit presei americane, pachetul descoperit in Dubai continea telefoane mobile si componente ce pareau “detonatoare si un cronometru”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *