SUA si UE cer Rusiei sa ancheteze furturile de la alegeri

, , , ,
 

SUA au cerut luni guvernului rus să conducă o anchetă independentă privind eventualele nereguli semnalate în cadrul alegerilor prezidenţiale, scrutin pe care misiunea observatorilor internaţionali l-a calificat drept „părtinitor” şi inechitabil.
SUA sunt de asemenea „gata să coopereze” cu Vladimir Putin imediat după ce rezultatele vor fi validate, a afirmat Departamentul de Stat american într-un comunicat. Washingtonul „a luat însă notă de îngrijorările OSCE privind condiţiile în care s-a desfăşurat campania prezidenţială”, a adăugat diplomaţia americană.
Derularea alegerilor a fost criticată luni de misiunea observatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa la Moscova. Campania a fost „în mod clar în avantajul unui candidat”, iar concurenţa nu a fost „echitabilă”, a afirmat OSCE, care a dezvăluit de asemenea nereguli la numărarea voturilor „în circa o treime din birourile de vot”. „Noi cerem guvernului rus să conducă o anchetă independentă şi credibilă privind toate neregulile semnalate”, a precizat Departamentul de Stat american.
De asemenea, Comisia Europeană încurajează Rusia să rezolve „lacunele” semnalate de OSCE la alegerile prezidenţiale, a declarat luni, la Bruxelles, o purtătoare de cuvânt a Executivului UE. „Uniunea Europeană ia notă de rezultatele preliminare ale alegerilor prezidenţiale (din Rusia). Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE (OSCE/ODIHR) şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) au monitorizat alegerile şi au identificat unele lacune, atât în pregătirea alegerilor, cât şi în timpul desfăşurării lor. Le împărtăşim evaluarea. La acest moment încurajăm Rusia să remedieze aceste lacune”, a precizat, într-o conferinţă de presă, Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton.
Uniunea Europeană aşteaptă „să lucreze cu viitorul preşedinte şi viitorul guvern al Rusiei, sprijinind pe deplin agenda de modernizare” a acestei ţări, a mai spus sursa citată. „Reformele economice şi politice sunt indispensabile pentru modernizarea Rusiei. UE este încrezătoare că preşedintele Rusiei este pregătit să înainteze în această direcţie, printr-un dialog deschis cu cetăţenii şi cu societatea civilă”, a subliniat Maja Kocijancic, care a explicat că aceasta este doar o reacţie preliminară şi că Executivul UE va emite ulterior o declaraţie „mai aprofundată” privind scrutinul prezidenţial din Rusia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *