SUA si Ucraina au demarat discutiile pentru livrarile de armament

, , , ,
 

us gunsReprezentantii Ucrainei si cei americani au inceput discutiile legate de livrarea de armament pentru fortele ucrainene, a declarat miercuri la postul 5 Kanal, vicepresedintele Legislativului ucrainean Andrei Parubi. „In prezent, purtam discutii la nivel tehnic cu privire la (…) tipurile de arme neletale ce vor fi livrate in curand Ucrainei”, a afirmat oficialul de la Kiev. Andrei Parubi a anuntat ca in cadrul vizitei pe care a efectuat-o recent in Statele Unite s-a intalnit cu oficiali de rang inalt de la Pentagon si membri ai Consiliului de Securitate, precum si cu adjunctul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene, Victoria Nuland. El a dezvaluit, totodata, ca a prezentat o lista cu arme necesare Ucrainei. Potrivit lui, lista contine atat arme letale, cat si neletale. Mai multi senatori americani au cerut in repetate randuri furnizarea de armament Kievului, in timp ce Franta, Finlanda, Italia si Germania se opun. Washingtonul inca nu a luat o decizie in acest sens.

Generalul Wesley Clark, fost comandant al fortelor NATO in Europa considera ca Ucraina trebuie inarmata, in conflictul cu rebelii prorusi din estul tarii, lansand si un avertisment: „Amintiti-va de Rwanda!”. Acesta subliniaza ca, in prezent, in Ucraina fortele sustinute de Rusia continua sa se intareasca si sa atace pozitiile ucrainene. „In zilele de dupa Razboiul Rece, SUA au invatat ca atunci cand am putea face o diferenta, ar trebui sa o facem. In Rwanda nu am facut-o si 800.000 de oameni au murit. In Bosnia, am intarziat si mai mult de 100.000 au murit si 2 milioane si-au parasit locuintele, inainte de a actiona. Este momentul sa invatam acele lectii si sa actionam acum in Ucraina”, a scris Wesley Clark, intr-un editorial pentru USA Today.

El a mai spus in cadrul articolului ca Rusia foloseste armament modern si ca fortele ucrainene nu au nicio sansa, deoarece le lipseste armamentul modern. La randul sau, fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili, numit recent consilier al presedintelui ucrainean Petro Porosenko pe probleme de politica externa, a sustinut miercuri, in cadrul unor audieri in Congresul SUA, cauza inarmarii Ucrainei . Vorbind in fata Comisiei pentru Relatii Externe din Senatul american, Saakasvili a precizat, dupa cum relateaza postul Radio Svoboda, ca Ucraina are nevoie acum de arme grele, mai ales de arme antitanc, pentru a face fata ”ofensivei” Rusiei. ”Daca aceste arme nu vor exista, nu va mai exista nici Ucraina”, a afirmat Saakasvili. El a respins argumentul ca SUA trebuie sa-si coordoneze pozitia in aceasta privinta cu cea a Europei, apreciind, intre altele, ca este putin probabil ca Germania sa fie de acord cu furnizarea de armament Ucrainei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *