SUA si Rusia, pregatite sa solutioneze tensiunile dintre ele

, , , ,
 

Preşedintele Barack Obama s-a declarat convins luni că “tensiunile” dintre Statele Unite şi Rusia pot fi soluţionate.
Obama şi Putin au convenit de asemenea să caute un compromis pentru a depăşi dezacordul lor asupra scutului antirachetă pe care Statele Unite încearcă să îl instaleze în Europa şi considerat de Moscova o ameninţare la adresa securităţii sale. “În pofida unor evaluări divergente, am convenit să continuăm să căutăm soluţii la provocările în materie de scut antirachetă”, precizează textul comun se mnat de cei doi preşedinţi.
La finalul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin la Los Cabos (Mexic), Obama a spus că ei au convenit asupra necesităţii de a construi în domenii în care au avut succes, “chiar dacă există domenii de dezacorduri”. Obama caută să obţină ajutorul Rusiei în rezolvarea urgentă a crizei din Siria. Obama a indicat că Statele Unite şi Rusia sunt de acord că un proces politic trebuie să fie creat în Siria pentru “a preveni un război civil”.

Iranul şi Siria

Putin, la rândul său, a afirmat că el şi Obama au găsit “multe puncte de vedere comune” în legătură cu Siria. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni, la Los Cabos, că a găsit “numeroase puncte de acord” cu omologul său american Barack Obama cu privire la modul de a rezolva criza siriană. Discuţiile pe această temă vor continua, a adăugat Putin la sfârşitul unei întâlniri foarte aşteptate cu Obama, în momentul când relaţiile ruso-americane sunt umbrite de sprijinul acordat de Moscova regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
“După părerea mea, am găsit numeroase puncte de acord asupra acestui subiect”, a declarat preşedintele rus într-o conferinţă de presă comună cu Barack Obama ţinută după întâlnirea lor. “Pentru a opri vărsarea de sânge în Siria, noi chemăm la oprirea imediată a violenţei”, au afirmat cei doi lideri într-un comunicat comun. Ei s-au declarat “uniţi în ideea că poporul sirian trebuie să îşi poată alege viitorul în mod independent şi democratic”.
De asemenea, ei au cerut Iranului să-şi respecte “în totalitate” obligaţiile şi să demonstreze caracterul paşnic al programului său nuclear, în timp ce negocierile cu Teheranul stagnează. “Am căzut de acord că Iranul trebuie sa întreprindă eforturi serioase pentru a restabili încrederea în lume cu privire la natura exclusiv paşnică a programului său nuclear. În consecinţă, Teheranul trebuie să respecte în totalitate obligaţiile sale”, afirmă ei în comunicatul lor comun.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *